frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1313/improvizovane_volebne_studio_v_presove_2020.html

Improvizované volebné štúdio v Prešove 2020

Diskusia a online prenos zaplnili klub Wave ako keby išiel futbal.

Michal Frank, Peter Rázus, Peter Medviď
Michal Frank, Peter Rázus, Peter Medviď
Parlamentné voľby boli 29. februára 2020, v čase pred (viditeľným) vypuknutím pandémie koronavírusu.

Ešte sa dalo chodiť von a vďaka Petrovi Medviďovi som sa zúčastnil ako spolukomentátor improvizovaného študia v prešovskom klueb Wave – centrum nezávislej kultúry.

Nebolo to prvé moje podujatie na tomto mieste, ale bolo netypické, keďže možnosť takto verejne komentovať voľby a kampaň sa nenaskytuje každý deň. Bolo to fajn, je skvelé, že Peter tieto aktivity robí.

Niečo som aj nafotil a počas mojej prítomnosti na javisku sa ktosi sa chopil môjho fotoaparátu a spravil výborné snímke. Ponúkam vo fotogalérii.

O podujatí som vydal ešte večer aj článok do Korzára - https://presov.korzar.sme.sk/c/22338315/v-presove-sledovali-ludia-volby-v-improvizovanom-volebnom-studiu.html

Pozrite si ho aj tu:

Tak, ako chodievajú ľudia do krčiem pozerať prenosy z futbalu či hokeja, sa zišli v Prešove v improvizovanom volebnom štúdiu.
Na pozvanie aktivistu Petra Medviďa diskutovali v sobotu večer návštevníci Wave – centra nezávislej kultúry o voľbách.
Prv než začal priamy prenos s prvými volebnými výsledkami, diskutoval Peter Medviď s pozvanými hosťami.

Viki: Ľudia prestali byť ľahostajní

Jedným z nich bola Viki Olejárová, prešovská speváčka a jedna z tvárí zhromaždení na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
„Ľudia sa o to, čo sa deje začali viac zaujímať, aj pre tú tragickú udalosť, ktorá sa stala. Cítim, že im to nie je ľahostajné, chcú zmenu, prestali byť ľahostajní. Ja to tiež beriem vážne, “ povedala pred zaplneným klubom.
Vrátila sa aj k emóciám, ktoré zažívala počas protestov a koncertov za Jána a Martinu. Silný moment bolo dueto s Davidom Kollerom, s ktorým si zaspievala Kryla, či vystúpenie bezprostredne po silnom prejave Zlatice Kušnírovej, mamy zavraždenej Martiny.

Poriznala tiež, že kedysi bola ľahostajná, ale dnes vidí dôležitosť v angažovaní sa.

Rázus: Matovič využil situáciu

Ďalším hosťom bol Peter Rázus z Prešovskej participatívnej platformy. Voľby, ešte pred vyhlásením výsledkov, zhodnotil pre Korzár: „Posledné tri mesiace poznačil vysoký stupeň nejednostnosti, ktoré zneisťovali pravicových voličov. Politické strany nedokázali vytvoriť jednotnú volebnú filozofiu, percentá im začali klesať. To je jedna strana mince. Druhou je rýchly nástup Igora Matoviča. Urobil to, čo bolo treba, aby sa stal lídrom nielen pravice. Niektorí ho obviňujú z populizmu. Ja to beriem tak, že jazyk prispôsobil situáciu a publiku, a tým sa stal lídrom. Najlepšie zvládol poslednú fázu politického marketingu.“

Podľa Rázusa Smer stratil osonosti a kampaň ťahal osamotený Peter Pellegrini. Zaujímavý vývoj prešla podľa jeho slov aj koalícia Progresívne Slovensko/Spolu. Boli v konjunktúre, ale z víťaznej vlny zliezli po zmene lídra a útoku na Michala Trubana pre drogy, ktorým stratili časť dôveryhodnosti. „Ich súperi to využívali, “ podotkol.

Všetci prítomní boli zvedaví, ako to napokon dopadlo...

(Takto: http://frenky.sk/clanok/1308/rozhovory_po_parlamentnych_volbach_2020.html)

 
21.5.2020 | Pridal: Michal Frank | Politika | čítané: 3238 krát