frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1307/martin_gernat-zaciatky_hokejoveho_reprezentanta.html

Martin Gernát: Začiatky hokejového reprezentanta

Rozhovor z archívu.

Martin Gerát
Martin Gerát
Úraduje koronavírus, zrušené sú aj maturity, je čas karantény a športy stoja. Preto som nazrel do archívu a vybral z neho rozhovor so slovenským hokejistom Martinom Gernátom.
Vyšiel v Korzári začiatkom júna 2013, link je tu:
https://presov.korzar.sme.sk/c/6826165/presovcan-gernat-zmaturoval-mieri-do-nhl.html

Článok vyšiel pod titulkom Prešovčan Gernát zmaturoval, mieri do NHL. Vtedy mieril Maťo na na prípravný kemp do tímu Edmonton Oilers, s ktorým podpísal nováčikovský kontrakt. Bol to ešte 20-ročný mladík.

Dnes je skúseným hráčom. Dvere NHL napokon preň ostali zatvorené, vrátil sa do Európy. Dostal sa aj do reprezentácie, zahral si na MS 2017, zažil rôzne časy… Ale vráťme sa teda späť kolesom času do roku 2013.
Foto je z nášho bytu z obdobia vzniku rozhovoru.

Zo zámoria sa na Slovensko vrátil hokejista Martin Gernát. Zmaturoval a momentálne si užíva voľno doma v Prešove. Nie nadlho. Od júla začína prípravný kemp v tíme NHL Edmonton Oilers, s ktorým podpísal nováčikovský kontrakt.

PREŠOV. Juniorský reprezentačný obranca Martin Gernát zmaturoval na športovom gymnáziu v Košiciach na druhý pokus.
Vlani mu to nevyšlo, keď sa ako víťaz WHL (Western Hockey League) za Edmonton Oil Kings zúčastnil v čase maturitných skúšok Memorial Cupu, kde hrajú štyri najlepšie mužstvá kanadsko-amerických líg.
Tentoraz ušlo Edmontonu víťazstvo vo WHL vo finále, kde prehral s Portlandom. Ešte ho síce povolali na farmu do Oklahomy, no potom mu umožnili vycestovať na Slovensko a zmaturovať.
Podarilo sa, tak si môže do konca júna užiť voľno v rodnom Prešove.
„Potom odlietam späť do Kanady, kde bude celý júl letná príprava. V novom ročníku budem mať šancu hrať buď za farmársky tím Oklahomy v AHL, alebo priamo v NHL, za tím Edmonton Oilers, keďže som s ním podpísal nováčikovský kontrakt, “ povedal nám M. Gernát, ktorý si má možnosť v novom ročníku pripísať prvý štart vo vytúženej NHL.
Do zámoria sa dostal pred dvoma rokmi. Po majstrovstvách sveta 18-ročných v roku 2011 bol draftovaný Edmontonom Oilers, následne začal hrávať juniorskú ligu.
„Tam to berú ako národný šport, každý tým žije. Ani na tréningoch nikto nič nevypustí, ale ide na sto percent. Hráči majú všetky podmienky prispôsobené tomu, aby mužstvo napredovalo, “ opísal rozdiel medzi tunajším a kanadským hokejom.
K obom štýlom dodal: „Hrá sa tam viac fyzický hokej, do tela. Rýchlo a jednoducho, nie kombinačne.“
Ofenzívny obranca bol v minulej sezóne najviac bodujúcim nováčikom. „Odmala som bol útočník, až do šiestej triedy. Výškovo som vyčnieval, a tak tréner Martin Sabolčin zo mňa spravil obrancu, “ povedal perspektívny športovec.
Rozdielov medzi Európou a zámorím je viac. Kým na Slovensku odohral 30 zápasov ročne, v Kanade je ich sto.
Hrajú štyrikrát do týždňa, k tomu treba pripočítať každodenný tréning od 11. do 16. hodiny. A ešte niečo: „Stále je tam zima. Začiatkom mája ešte padal sneh. Nie je tam dokopy čo robiť, je tam akurát jedno obchodné centrum.“
Začiatky v Kanade boli ťažké. „Pomohlo mi, že som už predtým bol dva roky v Košiciach, bez rodiny, “ uviedol hokejista, ktorého sa tam ujal Slovák Laco Peterčák.
V novej sezóne však už nebude bývať v rodine, ale v apartmáne. Okrem cudzieho jazyka si musel zvyknúť na nových spoluhráčov. „Mal som Lotyša a Čecha, takže to nebolo zlé. Je však pravda, že niektorí Kanaďania ťažšie znášajú Európanov, berú ich ako rivalov, “ pripustil.
Gernát má pred sebou sezónu, ktorá môže byť prelomová. Hral už v reprezentačnom výbere na šampionáte do 20 rokov v roku 2011.
Z minuloročného ho vyradilo zranenie ramena, ktoré mu operovali v Olomouci.
Kvalitných obrancov je málo, je preto možné, že dostane pozvánku aj do seniorskej reprezentácie.
Jeho spoluhráčovi z mládežníckeho výberu Markovi Daňovi sa to už podarilo.
S hokejom začínal M. Gernát v Prešove. „Od dvoch rokov som korčuľoval na Toryse s rodičmi, od štyroch som bol v prípravke, “ podotkol hokejista, ktorý vyskúšal všetky možné športy.
Hrával hádzanú (jeho starým otcom bol legendárny hádzanár Martin Gregor), vynikal v bedmintone, kde bol tretí na slovenských školských majstrovstvách. Bol aj futbalovým brankárom, pričom dostal aj pozvánku do reprezentačného výberu.
Zvíťazil však hokej. Meno Martin Gernát sa od 15 rokov pravidelne objavuje v reprezentačných výberoch.
Za prešovský dorast vybojoval extraligu (jeho nasledovníci ju potom prvý raz v histórii vyhrali), s HC Košice bol trojnásobný majster (ako dorastenec, dva razy ako junior), hral na MS 18 v roku 2011 i MS 20 v roku 2011.
V zálohe má aj draft do KHL, konkrétne do tímu Salavat Julajev Ufa.

Čítajte viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/6826165/presovcan-gernat-zmaturoval-mieri-do-nhl.html
Super hokejové štatistiky: http://hokej.hansal.cz/slo_rep.html

 
30.4.2020 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 4097 krát