frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/123/masfel_-_skvela_alternativa_z_madarska.html

Másfél - skvelá alternatíva z Maďarska

„Je to tu dosť malé. No atmosféra bola fantastická, ako zvyčajne, keď hráme na Slovensku. Tu majú koncertu vždy svoju silu, aj tento bol taký. Preto hráme radi na Slovensku,“ povedal nám bubeník maďarskej formácie Másfél Zoltán Ujj po koncerte v prešovskom Time Pube.

Másfél (v preklade z maďarčiny „poldruha“) hrali v lete na festivale Semtex East Side Music Fest neďaleko Prešova, aj tentoraz zahrali v Time Pube takmer totožný program, ktorého gros tvorili skladby z aktuálneho CD Angyaltojás (Anjelské vajce).

Vyše stovky návštevníkov prišlo na koncert maďarského kvinteta, ktorému dominovalo violončelo Eszter Salamonovej a saxofón Leventeho Lukácsa. Pri záverečnej skladbe sa k Másfél pridal aj trombónista Tomáš Paľo z domácej kapely Chiki Liki Tu-a, ktorá na seba vzala, okrem organizačnej úlohy, aj úlohu predkapely. Skupina zahrala jedno z posledných vystúpení so starým programom.

Zoltána Ujja sme sa pýtali aj na to, ako vníma slovenskú hudobnú scénu, keďže Másfél často hráva na tunajších festivaloch.

„Myslím, že každá slovenská kapela, ktorú som počul, je naozaj originálne slovenská. A nie je dôležité, či ide o skupinu hrajúcu džez, world music alebo niečo iné. Chiki Liki sú dobrým príkladom, je to rocková muzika plná sily, a nezapierajú sa v nej tie originálne slovenské prvky.“

Z maďarských skupín patria medzi obľúbencov Másfélu najmä formácie Quimby, Color Star a Korai öröm.

Maďarskí muzikanti patriaci k tamojšej špičke alternatívnej scény Prešovčanov nesklamali. Ich skladby, napospol inštrumentálky, roztancovali publikum, no ani búrlivé ovácie im neumožnili pridať viac piesní. Čas bol neúprosný a v Time Pube situovanom v centre mesta sa nemohlo hrať po 22. hodine.

Másfél sú častými návštevníkmi letných hudobných festivalov v celej Európe. Poznajú ich vo Francúzsku, Belgicku, Holandsku, či Nemecku. Kde sa im hrá lepšie - na open-air festivaloch alebo v malých kluboch?

„V malých kluboch je niekedy veľmi dobre, lebo je v nich úzky kontakt s publikom a vzniká silnejšia atmosféra. No na druhej strane, veľké koncerty a festivaly tiež majú svoje čaro. Aj vtedy, keď je zima, ľudia sú trochu skrehnutí a zmrznutí, a napriek tomu sa bavia a vnímajú hudbu,“ povedala nám Eszter Salamon a Zoltán Ujj ju doplnil: „Práve na Slovensku je to vždy perfektné, fakt tu radi chodíme.“

Naposledy hral Másfél na veľkej akcii Slovensku v Banskej Bystrici, spolu s fínskou kapelou Apocalyptica. „Hrali sme s nimi a nepociťoval som nejaký rozdiel medzi týmto koncertom a inými. Bolo to OK,“ pochvaľoval si bubeník. Apocalyptica, ktorú tvoria štyria violončelisti, je obľúbenou skupinou aj violončelistky Másfélu. Najmä po tom, čo Fíni začali tvoriť vlastné kompozície. Ako však dodala, počúva široké spektrum hudby.

„Nerobíme módnu hudbu, snažíme sa robiť vlastnú hudbu, vlastným jazykom a tak, ako spomenula Eszter, počúvame veľké množstvo rôznej hudby,“ doplnil Z. Ujj a na margo noviniek v skupine dodal: „Tento rok chceme vydať nový album, no nevieme zatiaľ kedy, lebo nové piesne vznikajú príliš pomalým tempom. Hlavne však chceme hrať veľa koncertov vo viacerých krajinách.“

(marec 2001)

Foto: (ako - takmer vždy - Stanislav BAČENKO: http://www.stenly.sk)

 
25.3.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 18097 krát