frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1138/satin_lead-bez_krcov_a_s_hitovym_potencialom.html

Satin Lead: Bez kŕčov a s hitovým potenciálom

Ľuboslav Petruška je známy ako člen Chiki liki tu-a, stály hosť Korben Dallas či v minulosti hudobník desiatok lokálnych skupín. Po rokoch hrania prichádza na scénu s kapelou Satin Lead.

Najosobnejšia kapela chýrneho prešovského muzikanta Ľuboslava Petrušku sa volá Satin Lead. Viac o nej FHE: http://pis.sk/clanok/15448/fhe-satin_lead.html Má ju už roky, pomaly si ju piple, ale až v týchto dňoch sa naplno rozbieha. Preto som spravil s Ľubom rozhovor a recenziu (viď ďalej).

Celý rozhovor si môžete pozrieť a podporiť cez piano tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/8127918/lubo-petruska-sa-v-satin-lead-vratil-ksvojim-korenom.html

Tu je recenzia, ktorá vyšla v týždenníku Prešovské noviny:

Bolo len otázkou času, kedy muzikantská osobnosť, akou je Ľubo Petruška, príde s vlastnými vecami a nebude len „sidemanom“ iným spoluhráčom. Jeho kapela Satin Lead ukazuje jeho skutočnú umeleckú podobu.

Po pustení prvého EP sa z reproduktora ozve závan šesťdesiatych rokoch, pre mňa osobne skôr prešovských deväťdesiatych. Nezameniteľný Ľubov hlas mi hneď vylúdil „rohlík“ na tvári. Svojské frázovanie a poňatie mi totiž pripomenuli jeho dávno zabudnutú kapelu Indication of Sun a ďalšie projekty. Akurát je to v lepšom vydaní a kvalitnejšom zvuku. S poctivými piesňami, ktoré sa na nič nehrajú.

A fungujú. Keď si takú Something vypočuje fanatik šesťdesiatok Laco Lučenič, určite bude chrochtať blahom. Predpovedať budúce hity je vždy ošemetné, a ani ja by som na pieseň Crazy Sunday Masquerade nestavil celý plat. No keby bola taká možnosť a stávkové kancelárie by vypísali kurzy, zopár eur by som určite obetoval. Hitovka ako má byť, refrén v hlave hučí aj hodiny po vypočutí a fungovať môže nielen v rámci slovenských kvót.

Nielen preto, že je v angličtine, ako celý repertoár minialbumu. Je to skrátka skvelý song. Na druhý singel by som tipoval Mary Mary. A teoreticky môže byť hit z každej z týchto piatich piesní.

Satin Lead je nevtieravá muzika, ale funguje, cítiť z nej, že je to proste „naozaj“. Toto je „true“ Petruška. Vyznieva to nefér voči jeho spoluhráčom, ktorí nie sú len sprievodným bandom, naopak. Celé je to kompaktné, nekŕčovité, prirodzené - zásluhou všetkých.
Kto si myslí, že ho na slovenskej scéne nemôže nič prekvapiť, tobôž príjemne, mal by skúsiť siahnuť po Satin Lead. Možno bude prekvapený.

 
9.5.2016 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 4380 krát