Líčka patria medzi top gurmánske pochúťky. Najmä teľacie, ale rovnako dobré sú aj hovädzie.
Na líčkach som si prvý raz pochutil v reštaurácii spolu s Petrom Bercikom. Neskôr som ich jedol napríklad v úprave tohto "áčkového" šéfkuchára: http://presov.korzar.sme.sk/c/7320674/sefkuchar-zo-slovenskej-kuchyne-vypadli-klasicke-ingrediencie.html
Doma som ich neskúšal (ťažko sa zháňajú suroviny). Zato ich doma pripravila architektka Jana Pastoroková, ktorej recept zverejňujem. Iste ho čoskoro dám aj do Prešovských novín, stojí za to.
Pečené hovädzie líčka
Suroviny:
1,8 kg hovädzie líčka
2 mrkvy
1 petržlen
2 biele cibule, 1 červenú, 1 šalotku
3 strúčiky cesnaku
olivový olej
3 dcl červeného vína
čierne korenie
soľ
2 bobkové listy
1 plechovka paradajok
pohár hovädzieho vývaru, alebo kocka bujónu
Postup:
Hovädzie líčka umyjeme a vrchnú blanu odrežeme. Zeleninu pokrájame na hrubšie kolieska, cibuľu nie na drobno, cesnak na plátky. Líčka nasolíme, okoreníme čiernym korením a prudko opečieme v pekáči, vyberieme na tanier a zakryjeme alobalom, medzitým v tom istom pekáči orestujeme zeleninu, cibuľu a cesnak.
Pridáme trochu masla, bobkové listy, podlejeme vínom a vložíme naspäť líčka, pridáme paradajky a vývar. Pekáč zakryjeme (nie celkom, aby sa šťava zahustila), a pomaly pečieme 4 hodiny na 150 stupňoch.
Podávame so zemiakmi alebo cestovinami.