frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1037/bluesova_spolocnost_no-10.html

Bluesová spoločnosť No.10

Slovenská bluesová spoločnosť vydala 10. pokračovanie kompilácie mapujúcej tunajšiu scénu. Zastúpené sú na nej kapely Filip Puchert Band, Tásler Pufo Band, Beans & Bullets, Kiero Grande a East Beat.

V Prešovských novinách vyšla recenzia s názvom Bluesovú nádielku obohatili Prešovčania Tásler Pufo Band
http://presov.korzar.sme.sk/c/7764603/bluesovu-nadielku-obohatili-presovcania-tasler-pufo-band.html

Časť z tejto recenzie prinášam, zvyšok sa dá vidieť kliknutím na príslušný link.

Agilná Slovenská bluesová spoločnosť roky propaguje tento žáner a stará sa o mladé talenty.
Prednedávnom uzrel svetlo sveta jej jubilejný sampler. Na vyše hodinovom cédečku Bluesová spoločnosť No. 10 dostalo dostatočný priestor na predstavenie päť kapiel.
Medzi nimi je aj mladá kapela starších pánov z Prešova. Tásler Pufo Band sa prezentuje troma skladbami.

Kuľhavého majsterštykom Dýcham blues, intímnou, príjemnou skladbou z Petra „Pufa“ Sopka Blues pod vankúš a vyslovenou hitovkou Budem ťa stále čakať, pod ktorou je podpísaný Pufo s Mirom Táslerom st. a textár Vlado Krausz.
V silnej konkurencii slovenských interpretov sa Prešovčania nielenže nestratili, ale kompiláciu obohatili.

Znejú inak než väčšina bluesmanov, s väčším presahom do iných vôd, no bluesový základ jasne cítiť. A sú tiež jediní z tohto kvinteta, kto spieva autorskú tvorbu výlučne po slovensky.
Ostatné skupiny tiež potvrdzujú, že tento žáner na Slovensku nezomrel a má svojich nástupcov.

Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7764603/bluesovu-nadielku-obohatili-presovcania-tasler-pufo-band.html

-

Iná recenzia vyšla aj tuto: http://www.bluesmusic.sk/recenzia-cd-bluesova-spolocnost-no-10/

Viac o kapele Tásler Pufo Band, po tom, čo ju vybrali na spomínaný sampler, som písal v rubrike Prešovských novín Do uší: http://presov.korzar.sme.sk/c/7525523/tasler-pufo-band-sa-ocitli-medzi-bluesovou-elitou.html

Tento článok si môžete prečítať aj v nasledujúcich riadkoch:

Vekový priemer prešovskej kapely Tásler Pufo Band nie je práve najnižší, ale stále je to nováčik. No darí sa mu, jeho piesne si vybrala pre svoju kompiláciu Slovenská bluesová spoločnosť.

Tásler Pufo Band patrí medzi začínajúce skupiny, hoci jej členovia majú skúseností na rozdávanie.
Napriek tomu nevyužívajú rôzne mediálne skratky a smerujú k svojim poslucháčom krok za krokom.
„Inak to ani nemôže byť, lebo skratky bývajú rýchlo odhalené. Ani si neviem predstaviť, ako sa to inak dá. Určite nechceme tlačiť na pílu, “ hovorí basgitarista Miroslav Tásler st.
Skupina spravila prvú nahrávku a začala koncertovať. „V lete sme hrali Bardejovských kúpeľoch, v Poprade, na Dobrom festivale v Prešove. Na rovinu, nie je toho veľa, ale rozbieha sa to, “ vraví klávesák Peter „Pufo“ Sopko, baliac si kufre na ďalší koncert v Rožňave.

Medzi oboma frontmanmi, ktorých mená figurujú v názve skupiny Tásler Pufo Band, aj po roku cítiť isté napätie. Ani sa ním netaja. Kým Pufo Sopko štýlovo stotožňuje skupinu s blues, Miro Tásler hovorí o širšom zábere.

„Už pred rokom sme hovorili, že sa treba vyprofilovať. Nemôžeme byť mačkopes, “ hovorí Pufo.
„Keď zložím nejakú skladbu a nebude typicky bluesová, čo s tým? Nerozdeľujem muziku. Nemám rád, že zatrieďovať do dajakých skupín. Keď vyjde melódia aj text a sedí to, nech je to blues, rock, pop - mne osobne to nevadí, “ kontruje Miro Tásler.

Tvorivé napätie je užitočné. Autorsky sa na repertoári podieľa aj gitarista Marián Kuľhavý.
„Blues nám najlepšie sedí. Asi by sme sa mali uberať tým štýlom. Cítime to všetci, tú 'dvanástku'. A rock-blues je dnes dosť populárny štýl, “ vraví.
Štvrtým členom kapely je bubeník Stašo Gut. Okrem udávania rytmu vypomáha aj s vokálmi. „Bluesová muzika nie je o vokáloch, “ zľahčuje.

Prvé CD Budem Ťa stále čakať pomohlo kapele pohnúť sa z miesta. „Bolo narýchlo ukuté. Považujeme ho za demo. Na budúci rok ho chceme dorobiť, pridať nové skladby a oficiálne vydať, “ vysvetľuje M. Tásler.

Tri piesne z prvotiny si vybrala Slovenská bluesová spoločnosť na svoj sampler. Navyše skupine udelila prestížnu cenu Objav roka.
„Každý rok sa robí výber niekoľkých kapiel, ktoré v danom roku zaujali. Teraz vyjde jubilejná, desiata kompilácia Slovenskej bluesovej spoločnosti, “ teší sa Pufo.
Skupina bude na cédečku zastúpená piesňami Dýcham blues, Budem Ťa stále čakať a Blues pod vankúš.
Autorsky sa na nich podieľali všetci členovia kapely, až na Staša. Pieseň Budem Ťa stále čakať rotuje aj v rozhlasovom éteri. Sporadicky sa k nej pridajú ďalšie songy.

A čo publikum? „Ťažko povedať. Tí, čo počúvajú hip-hop, nebudú počúvať ani pop, ani rock, ani blues. Vekovo je to skôr stredná generácia. Mladší ešte neprišli na to, čo je dobré, “ smeje sa Miro.
Pufo mu, ako inak, oponuje: „Na koncerte v Bardejovských kúpeľoch ma zastavil jeden mladý chlapec, ktorý bol aj na Dobrom festivale. A páčilo sa mu, že sme hrali aj nové pesničky. O jednej z nich, volá sa Vlak, povedal, že má potenciál byť hitom v rádiu. A pritom je to typicky bluesová vec.“

Viac o kapele: http://pis.sk/clanok/13429/fhe-tasler_pufo_band.html
http://bandzone.cz/taslerpufoband
http://www.frenky.sk/clanok/1024/tasler_pufo_band_najcitanejsim_heslom_8-_rocnika_fhe.html
http://www.frenky.sk/clanok/879/tasler_starsi-nova_kapela_na_stare_kolena.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/7045658/miro-tasler-starsi-s-kapelou-to-myslime-vazne.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/7108922/presovska-gitarova-legenda-marian-kulhavy-jubiluje.html

 
5.5.2015 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 4699 krát