frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1030/chiki_liki_tu-a-krst_albumu_slzy_tvy_mamy-_sedivy_a_spol-.html

Chiki liki tu-a: krst albumu Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.

Chiki liki tu-a po dvadsiatich rokoch na scéne pokrstili nový album Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Tu je moje „reponzia“, teda taký hybrid medzi reportážou a recenziou, a niekoľko fotografií.

Reportáž (? recenzia ?? , reponzia??) pôvodne vyšla v Prešovských novinách, tu je link: http://presov.korzar.sme.sk/c/7715645/restart-chiki-liki-tu-a-vysiel-album-pokrstili-ich-vzory.html

Zaplniť „prešovskú Lucernu“, teda historickú sálu PKO - Čierny orol, nie je ľahká vec. Vylámali sa na nej zuby mnohí „rádioví“ interpreti. Prešovská kapela Chiki liki tu-a, ktorá si na tomto mieste odbila takmer na deň presne (22. 3. 1995) pred dvadsiatimi rokmi svoju premiéru, to dokázala. Znovu.

Desať rokov čakali fanúšikovia tejto slovenskej alternatívnej kapely, ktorú smelo možno označiť za legendu, na nový materiál. Konečne sa dočkali, Chiki liki tu-a prišli s novinkou Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. A piaty album sa stal základom nového koncertného repertoáru.

Či ide o zmenu súvisiacu iba s propagáciou nového cédečka, alebo celkový reštart koncertného repertoáru kapely, ukážu ďalšie mesiace a roky, no zdá sa, že skôr to druhé. Z predchádzajúcich albumov odohrali Chiki liki tu-a len tie najväčšie pecky a aj to nie všetky. Aj závereční „metalisti“, ktorými kapela už roky končí všetky koncerty, odzneli tentoraz ako fragment a bodka za vydareným koncertom.

V tejto súvislosti stojí za zmienku svetelná šou počas koncertu, ktorá vyvrcholila práve vo finále. „Nasvietený“ bubeník Tomáško v bielom nátelníku vyzeral ako Ježiško. Svetlá boli skvelé, zvuk občas haproval, ale kapela to vynahradila energiou. Hoci je pravdou, že v domovskom stánku to predsa len zvykne byť väčšia zodpovednosť, ktorá vie skúseným hudobníkom zviazať ruky.

Chiki liki tu-a sa o slovo prihlásili s novými songami, ktoré ešte ľudia nemajú v krvi, ale novinky majú potenciál dostať sa časom pod kožu. Vyzerá to teda na komplexný reštart, čo je dobrá správa pre fanúšikov.

Keďže išlo o koncert spojený s krstom, nemohli chýbať prekvapenia. Čakalo sa, kto cédečko pokrstí. Napokon to boli členovia kultovej prešovskej kapely Núdzový východ, ku ktorej sa Chiki liki tu-a hlásia ako k svojim vzorom a predchodcom (a naopak). Edo Klena, Ján Višňovský, Daniel Hurtuk, Vlado Šipoš a Dušan Papp. Vhodnejších krstných pre prešovský krst si možno ťažko predstaviť.

Ako býva pri výročných a výnimočných koncertov v Prešove zvykom, prišli i bývalí členovia. Tentoraz boli zakladatelia Maňas a Pipo len v hľadisku, a Maco si zanôtil len symbolicky, v skladbe Monte Carlo. Zato v jednej z noviniek hosťoval saxofonista Janko Višňovský a kapele to s ním svedčilo. Saxofón by sa jej hodil aj častejšie... ..

Viac fotiek: http://pis.sk/clanok/14625/foto-skupina_chiki_liki_tu-a_vypredala_presovske_pko.html

Video: https://www.youtube.com/watch?v=eJWHBcDERKE

Krstu predchádzal tento singel: http://www.frenky.sk/clanok/1020/ako_ma_petruska_pod_krk_chytil.html

Viac o novom albume Chiki liki tu-a: http://presov.korzar.sme.sk/c/7600266/chiki-liki-tu-a-finisuju-s-albumom-krstnym-moze-byt-hocikto.html

 
10.4.2015 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 5679 krát