frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1028/recenzie-korbeni-_zrni-_kindervajco.html

Recenzie: Korbeni, Zrní, Kindervajco

Čo majú spoločné Korben Dallas a Kindervajco? Petrušku.

Áno, presne tak. Ľuboslav Petruška z Chiki liki tu-a je hosťujúcim gitaristom v bratislavskej kapele Korben Dallas a zároveň zložil hudbu k hre M. Zakuťanskej Kindervajco, ktorú uviedlo PND – Prešovské národné divadlo.

Ponúkam výňatky z dvoch recenzií z Prešovských novín. Celé články nájdete v priložených linkoch, sú pod Pianom.

Recenzia: Korben Dallas, Zrní, PKO - Čierny orol, Prešov, sobota 1. 11. 2014.

Skupina Korben Dallas elegantne preplávala z alternatívnych vôd do hlavného prúdu a dnes patrí medzi jedných z mála interpretov, ktorí dokážu zaplniť veľké sály.
Prešovský Čierny orol naplní máloktorá bratislavská kapela, Korbenu sa to podarilo. Končila tu šnúru s českou skupinou Zrní.
Tomu, čo vyznieva ako samozrejmosť, predchádzala v minulosti séria poctivých klubových koncertov prevažne v Christianii, kam sa členovia kapely pobrali aj po sobotňajšom prešovskom koncerte, svojom prvom v PKO.
A treba povedať, že veľké pódium kapele pristane. Trio Korben Dallas bolo posilnené o stáleho hosťa (nestáleho člena?), prešovského gitaristu Ľuba Petrušku.
Zaujímavo bola riešená scéna. Bubeník, inak klon niekdajšieho Petruškovho spoluhráča Marečka, nestál za spoluhráčmi, ale v jednej línii s nimi, úplne vpravo.
(...)
Korbeni nemali na turné klasickú predkapelu, ale išlo o regulárne dvojkoncerty. Prvú polovicu programu obstarala česká skupina Zrní.
Pred dvadsiatimi rokmi som fungoval presne na takejto muzike a Zrní mi túto flanelovú éru pripomenulo.
(...)

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7476301/korbeni-vymenili-kluby-za-vacsie-saly-a-svedci-im-to.html

Fotogaléria: http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=582

-

Recenzia: Michaela Zakuťanská: Kindervajco, PND (na MS DAD), 21. 2. 2015 (premiéra).

Zoskupenie profesionálnych divadelníkov s jemne provokatívnym názvom Prešovské národné divadlo začalo svoju druhú sezónu druhou premiérou. Kontinuita je zjavná.

Autorkou hry Kindervajco je Michaela Zakuťanská, jedna zo súčasných najhranejších a hádam aj najlepších slovenských mladých dramatikov.
Herecké obsadenie zostalo plus–mínus zachované, rozšírené o nové posily, k najväčšej zmene došlo na režisérskom poste.
Namiesto umeleckej šéfky PND Júlie Rázusovej vzala režisérsku taktovku Zoja Zupková. Ani jej angažovanie však nepredstavuje zásadný odklon od pôvodnej koncepcie, veď Zupková režírovala už aj Zakuťanskej hru Havaj v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove.
Avšak voľba človeka, ktorý nie je úzko spätý s prešovským koloritom, bola správna.
(...)
Pri uvedení Kindervajca hrozilo priveľa rizík. Po úspechu prvej inscenácie PND, ktorá získala množstvo ocenení od kritiky a za svoje si ju zobrali aj diváci, hrozilo, že z Kindervajca bude Single Radicals II.
Ďalšie riziko boli miestne reálie, kde síce prešovskí diváci môžu skryté odkazy pochopiť, ale nikde inde fungovať nemusia.
To sa týka umeleckej stránky. O realizačnej ani nehovoriac, zjavne nie je jednoduché dať dokopy partiu profesionálov, ktorí nemajú času nazvyš a „ochotníčiť“ do PND nechodia pre profit, ale vyslovene srdcovo.
Obavy sa nepotvrdili. Naopak. Kindervajco nie je Single Radicals II. V žiadnom prípade.
(...)

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7679087/kindervajco-ohrozilo-privela-rizik-vysledok-vsak-prekvapil.html

Ďalšie linky:
Rozhovor s autorkou: http://presov.korzar.sme.sk/c/7625565/michaela-zakutanska-zivot-nie-je-len-sled-pozitivnych-udalosti.html

Single radicals: http://presov.korzar.sme.sk/c/6969995/generacna-vypoved-single-radicals-mala-premieru.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/6500067/presovski-singles-sa-stali-nametom-novej-hry.html

Jeden starší: http://www.frenky.sk/clanok/768/zaki_-_dramaticka_a_dramaturgicka.html

Weby: http://www.zaki.sk
http://www.pnd.sk

Bonus:
Čo povedala Gabiriela Marcinková, jedna z hlavných aktérok Kindervajca, o PND a o tejto hre?

„Fungujeme tak, že málo spíme. Stretávame sa v rámci možností, ako sa dá. Na skúšanie sme mali šesť týždňov, v rámci ktorých sme sa prvýkrát spolu stretli v prvý generálkový deň, skúšali sme po dvojiciach a potom sme sa to snažili spojiť. Mali sme málo času, viacerí sme boli chorí a myslím, že sme tu všetci výrazne prekročili svoje hranice. Štrnásťhodinové skúšky, riešenie: každý si musel presne pamätať čo, kedy, kde...“

Výsledok?
„Ešte neviem. Potrebujem sa hlbšie porozprávať s ľuďmi, ktorí to videli. Na tom javisku som mala trošku divní pocit ako to prijímajú diváci. Nesmejú sa tak, ako sme si mysleli, že to bude vtipné. Ale možno viac vnímali tie vážne veci, na ktorých sme si dali záležať, že tie musia vyjsť. Je to filozofická hra.“

O tom, že nie je prvoplánovo humorná:
„Táto mi tiež prišla tematicky najhlbšia. Obsahuje v sebe veľmi veľa fenoménov dnešnej doby, ktoré nie sú správne, ale všetci nimi žijeme. Každá z postáv je veľmi zaujímavá, lebo je aj dobrá, aj zlá, ale skôr sú zlé...“

Extra bonus:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7660512/gabika-marcinkova-sa-vydava-za-spevaka-lyncha.html

 
29.3.2015 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 6821 krát