dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Komunálne voľby v Prešove 1990 - 2010

Siedme komunálne voľby sa uskutočnia 15. novembra. Ako vyzeralo šesť predošlých komunálok? Priblížime si ich v seriáli Prešovských novín. Začíname prvými slobodnými voľbami v roku 1990 a tými, ktoré nasledovali o štyri roky neskôr.

Kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva. Toto heslo pri jednokolovom väčšinovom volebnom systéme platí bez výnimky. Presvedčili sa o tom kandidáti hneď v prvých komunálnych voľbách po páde komunizmu, v roku 1990.

Sopkovi stačilo necelých 14 percent

Dominovala v nich nová politická sila Verejnosť proti násiliu. Darilo sa aj Kresťanskodemokratickému hnutiu. VPN získala vo vtedy 60-člennom mestskom zastupiteľstve (MsZ) 27 kresiel a KDH 19, čo je pohodlná väčšina. Lenže, ouha. Pri voľbe primátora sa hlasy pre ich kandidátov roztrieštili a zvíťazil komunista Viliam Sopko, predseda Okresného národného výboru. Na víťazstvo mu stačilo 8 065 hlasov (13,78 percenta voličov), pričom účasť presiahla 50 percent. Na dnešné pomery by to bola vysoká účasť, v tej dobe však bola sklamaním. Sopkovým krédom bola „prísna kontrola občanmi“.

Za víťazom skončili Vladimír Beliš z KDH (7 870 hlasov) a Milan Ondrovič z VPN (5 556 hlasov). Človek nemusí byť brilantným politológom na to, aby zanalyzoval, že kandidátovi KSS vyhrala voľby neschopnosť dohody medzi VPN a KDH. História sa neskôr opakovala. i keď skratky boli iné. Zaujímavý bol aj dobový prieskum verejnej mienky. Robený bol na nereprezentatívnej vzorke, ale zverejnený v tlači. Podľa neho by vyhral nezávislý Alojz Zaduban, pred M. Ondrovičom, V. Sopkom, V. Belišom, M. Lukáčom (SNS) a H. Andraškom (DS). Neskôr sa dokonca Beliš prepadol za Andraška s Lukáčom.

Do rúk posledného predsedu Mestského národného výboru Ivana Benka, ktorý sa ujal funkcie počas revolučných udalostí začiatkom roka 1990 a viedol mesto do slobodných volieb (v nich nekandidoval), teda zložil sľub prvý primátor Viliam Sopko. Jeho zástupcom sa stal Vladimír Beliš.

Výrazná väčšina VPN a KDH

V zastupiteľstve mali väčšinu VPN a KDH (46 z0 60 kresiel). Pripomeňme si niekoľko zaujímavých mien z radov poslancov. Za VPN sa dostal do mestského parlamentu Vasiľ Janko. Až na trojročnú prestávku v jednom z volebných období v ňom sedí dodnes. Je najstarším poslancom, vtedy mal 47 rokov. Milan Laca, ktorého nominovala KSS, mal 36 rokov a sedel v mestskom parlamente nepretržite až doteraz. S vysokou pravdepodobnosťou sa dá povedať, že by ho zvolili znovu, no teraz už nekandiduje. Ďalšou takouto stálicou, sťaby zo snemovne lordov, je Ivan Benko. V roku 1990 bol kandidátom za VPN, odvtedy kandidoval ako nezávislý a vždy úspešne. Kreslo obhajuje znovu. Revolučný tribún Mikuláš Laš sa taktiež dostal v roku 1990 do MsZ, čo bolo jeho politické maximum. Revolúcia svoje deti zožrala.

Dôležité je pripomenúť si, že jedno kreslo získala SNS. Konkrétne Dalibor Kušnír. Dôležité je to preto, lebo je to jeden jediný mandát, ktorý za 24 rokov získal zástupca nacionalistických síl.

Kopčák vyhral, KDH dominovalo

V nasledujúcich voľbách v roku 1994 už prvý prešovský ponovembrový primátor Viliam Sopko nekandidoval. Komunisti, premenovaní na SDĽ, nasadili do boja Milana Benča. Primátorský post však neobhájili, novým, prvým nekomunistickým primátorom Prešova sa stal Juraj Kopčák, spoločný kandidát Kresťanskodemokratického hnutia a Demokratickej únie Slovenska. Nad Benčom vyhral tesne, o 376 hlasov, tretí bol nezávislý Ivan Benko.

Poslaneckému zboru dominovalo KDH so ziskom 27 mandátov. Exkomunisti zo Strany demokratickej ľavice získali tucet kresiel. Výrazne si polepšila Demokratická strana, ktorá zvýšila počet mandátov z troch na sedem. Medzi nimi boli aj bývalí VPN-kári (Janko, Grocký, Bachratý). DS sa stala treťou najsilnejšou stranou v meste, s lepšími výsledkami, než mal hegemón vtedajšej politickej scény - Mečiarovo HZDS. V MsZ ho zastupovalo len 6 poslancov (po smrti V. Buranovského k nim pribudla ešte jedna, Mária Labayová). Dodnes činný je z nich Ľudovít Malaga. Demokratická únia Slovenska obsadila iba päť kresiel a o jedno z nich vzápätí prišla, po tom, čo sa vzdal Milan Foľta. Historicky prvý raz zasadli do prešovského zastupiteľského zboru dvaja nezávislí, a to Ivan Benko a Peter Biroš a jeden mandát získala i Strana zelených na Slovensku vďaka Jane Budayovej.

Novozvolený primátor Juraj Kopčák sa víťazstvu v roku 1994 čudoval: „Kandidoval za SDĽ, čo je konsolidovaný politický subjekt. Je to osoba známa v Prešove a napokon je to sympatický človek.“ Benčov čas však ešte len mal prísť.

Tento článok vyšiel v nultom čísle Prešovských novín.
Na webe je tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/7450790/komunalne-volby-v-presove-zakazdym-priniesli-perlicky-aj-emocie.html
Video o PN: http://www.youtube.com/watch?v=SVMF1PfEokI
Viac o PN: http://presov.korzar.sme.sk/c/7462175/znacka-presovske-noviny-je-spat-vychadza-novy-tyzdennik.html
a
http://www.frenky.sk/clanok/993/znacka_presovske_noviny_sa_vracia.html

No a teraz podrobne:

Komunálne voľby 1990, 1994: http://presov.korzar.sme.sk/c/7463786/prve-volby-vyhral-pre-nejednotnost-kandidatov-outsider.html

Komunálne voľby 1998, 2002: http://presov.korzar.sme.sk/c/7480306/pravicu-oslabil-spor-kopcak-kuzma-tazili-z-toho-superi.html

Komunálne voľby 2006, 2010: http://presov.korzar.sme.sk/c/7488503/hagyari-v-dvoch-volbach-z-protikandidatov-spravil-statistov.html

Ku komunálnym voľbám 2014 aspoň linky na niekoľko predvolebných článkov, taktiež vyšli v Prešovských novinách:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7488745/anketa-vsetci-kandidati-na-primatora-presova-prezradili-svoje-umysly.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7476252/vztah-hagyari-smer-pripomina-talianske-manzelstvo.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/7463484/kampanove-kolesa-sa-tocia.html

Viac: http://korzar.sme.sk/tema/komunalne_volby_2014_na_vychode/

 
13.11.2014 | Pridal: Michal Frank | Politika | čítané: 6809 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS