dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Rozhovory pri pive: Tásler, Knechtová, Čekovský

Ivan Tásler, Katka Knechtová, Marián Čekovský. Mená týchto troch východniarov netreba predstavovať.

Rozhovory s trojicou interpretov slovenskej hudobnej špičky vznikli vo Veľkom Šariši počas Dňa otvorených v Pivovare Šariši 2014. Tu je odtiaľ reportáž:

A tu sú rozhovory:

Marián Čekovský prekonal rekord Axla Rosa

Čeky alias Marián Čekovský je multifunkčná a všadeprítomná postava slovenskej kultúrnej sféry. Sympaťák z východného Slovenska je predovšetkým hudobníkom, hoci bez vlastného albumu.

„Skôr bude demokracia v Číne, než Čínska demokracia, “ hovorila narážka na album Chinese Democracy, ktorý líder a posledný pôvodný člen kapely Guns N' Roses Axl Rose ohlasoval dlhé roky.

Čína sa nezmenila a keď „Čínska demokracia“ po pätnástich rokoch skutočne vyšla, už nikoho nezaujímala.

Axlov rekord v príprave platne hravo prekonal Marián Čekovský, ktorý svoj sólový album tiež ohlásil pred vyše 15 rokmi.
Pri Čekyho vyťaženosti však k jeho vydaniu ešte nedošlo a tak skoro asi ani nedôjde.
„Doba je taká, že medzičasom stratilo aj zmysel urobiť album, “ reagoval na našu poznámku o prekonaní rekordu Čeky, ktorého tento fakt očividne netrápi.

Celý rozhovor: http://presov.korzar.sme.sk/c/7389378/marian-cekovsky-prekonal-rekord-axla-rosa.html

-

Ivana Táslera z IMT Smile úspech Cesty II. triedy zaskočil

Spraviť niečo hrdé, slovenské, čo by zomklo ľudí ako športový úspech. O tom sníva Ivan Tásler. Hoci jeho kapela IMT Smile hrá už roky a na svojom konte má x starých hitov, stále napreduje. Dôkazom toho je singel Cesta II. triedy.

Kapela IMT Smile vydala od roku 1996 peknú kôpku albumov (nedávno vyšli v spoločnom boxe), ale zo starej slávy nežije.

Aj jej koncert počas Dňa otvorených dverí v Pivovare Šariš bol zmesou starých i nových hitov. Medzi ne už môže rátať aj najnovší singel Cesta II. triedy, ktorý toto leto ovládol slovenský rozhlasový éter.

Lídra IMT Smile Ivana Táslera sme sa opýtali, či ho takýto úspech zaskočil.
„Vždy to zaskočí. Roky robíš muziku a raz to funguje, raz menej. Zrazu prídeš s piesňou, ktorá na prvý posluch neznie tak štandardne na našu kapelu. Skôr sme mali obavy než presvedčenie, že sa ľuďom bude páčiť. Myslel som si, že prichádzame s takou akože letnou, trošku uletenou pesničkou a ľudia to snáď 'prekusnú'. A zrazu sa z toho stal slušný hit. Keď to hráme na koncertoch, tak to funguje, čo je vždy pre kapelu to najlepšie, čo môže byť. Že aj po rokoch dokáže prísť s niečím novým, “ netajil Ivan Tásler.

Kapela myslela aj na starších fanúšikov, respektíve na tých, ktorí nemali všetky jej albumy. Vydala box 13 CD, kde dala všetko.
Výnimku tvoril prvý album Klik klad, robený ešte pre iné vydavateľstvo, ten dávala k boxu ako bonus.
A priamo v „krabičke“ sú hneď dve bonusové cédečká, na ktorých je zachytená aj raná fáza kapely, ako znela pred takmer dvadsiatimi rokmi.
„Dal som všetko. Je tam Spím prvá nahrávka, Džana, Nepoznám. Nič som nenechal, “ povedal Ivan Tásler. Hoci z tvorivej dielne bratov Táslerovcov vzišli rôzne nahrávky, priamo z IMT neostalo v šuflíku nič: „V zásade je tam všetko, čo sme mali na kazetách, z ktorých sa to prehrávalo.“
Ako to vyriešili technicky? „Normálne sme to zhrali a trošku vyčistili, “ usmial sa spevák kapely, ktorej prvým veľkým hitom bola pieseň Nepoznám.

Jej pôvodná, „skočná“ verzia vyšla aj na uvedenom bonusovom albume, ale vraj kedysi existovala aj v podobe pomalého slaďáku.
„Som trochu zmätený. Podľa mňa je aj taká verzia, ale kto to tvrdí, si to musí veľmi dobre pamätať. Bola aj pomalá verzia, ale v zásade to bola vždy rýchla pesnička. Tam bol akordeón, to bolo také netradičné. Neboli tam elektrické gitary, len španielky, bolo to veselé, “ zalovil v pamäti.

Celý rozhovor: http://presov.korzar.sme.sk/c/7374948/ivana-taslera-z-imt-smile-uspech-cesty-ii-triedy-zaskocil.html

-

Katka Knechtová po návrate z Indie vyhodila všetky piesne

Speváčka Katka Knechtová po návrate z Indie vyhodila celý pripravený repertoár a začala nanovo. V utorok vydala nový singel Naveky a učí sa cigánske pesničky.

Premiéra nového singla prešovskej speváčky Katky Knechtovej bola včera.
„Je k nemu už aj natočený videoklip. Dosť intenzívne som na tých veciach pracovala, lebo som bola vo februári v Indii a než som tam odišla, mala som hotový repertoár na nový album. No keď som sa z Indie vrátila, tak som skonštatovala, že to nie je ono a celé som to vyhodila, “ prezradila speváčka o novej piesni Naveky, na ktorej znovu spolupracovala s vychyteným producentom z okruhu Depeche Mode Christanom Eignerom.

Zaujalo nás, že celý pripravovaný materiál zavrhla. Úplne? „Je to bokom, v koši, na nejakom harddisku. A začala som robiť nové veci, znovu pracovať s Christianom Eignerom a jeho kamarátom Nicom z Berlína. Tentoraz to prebiehalo v inej atmosfére, viac priateľskej, keďže som si to kvázi produkovala sama, lebo Christian povedal, že mi nechá voľnú ruku, aby som to spravila podľa svojich predstáv. Takže som strávila nejaký čas v Rakúsku, v jeho štúdiu, kde sme grilovali, nahrávali, vládla pohoda...“

Pobyt v Indii bol teda pre Katku vskutku silný zážitok, ktorý sa odrazil aj na jej ďalšej tvorbe. „Keď som sa vrátila domov, povedala som si, že sa dajú urobiť omnoho silnejšie a lepšie veci, “ podotkla a jej slová sa naplnili.
Vzápätí totiž prišla veľká výzva: „Stretla som sa na jednom koncerte s Lucií Bílou a poprosila ma, či jej niečo nenapíšem. Skúsila som, napísala pre ňu pieseň a bola nadšená. Takže asi naozaj som teraz v lepšom období ako predtým.“

Na komfort mohla slávna slovenská speváčka v Indii zabudnúť. Napriek tomu bol tento pobyt pre ňu veľmi silný: „Bol to pre mňa veľmi intenzívny, ťažko opísateľný zážitok. Je to krajina, ktorá mi dala veľmi veľa a rozhodne by som sa tam ešte veľmi rada vrátila, ale nie je pre každého.“

Celý rozhovor: http://korzar.sme.sk/c/7387410/katka-knechtova-po-navrate-z-indie-vyhodila-vsetky-piesne.html

Foto: frk a stanko

 
20.10.2014 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5607 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS