dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Theatrum musica: Klasika a rock

Theatrum musica je novou prešovskou formáciou, za ktorou stojí známy gitarista Erik Wittner z Gagasu. Vo svojom repertoári má skladby velikánov klasickej hudby, ktoré podáva v rockovom šate.

Koncerty Prešovskej hudobnej jari sú určené prevažne priaznivcov vážnej hudby. Ten, ktorý sa v historickej sále PKO - Čierny orol v Prešove konal 29. mája o 19. hodine, bol netradičný. Vystúpili na ňom rockeri Theatrum musica, avšak s klasickým repertoárom. Kapelník Erik mal pred ním rešpekt: „Aj sa teším, aj mám veľký rešpekt. Hráme originálne veci, z nôt, aranžmány prispôsobujeme, aby zneli rockovo. Sú to známe veci, pri ktorých sa neodpúšťa žiadna chyba.“ V repertoári boli Vivaldi, Grieg, Bach, Beethoven, Prokofiev i Mozart.

Erik Wittner je dlhé roky gitaristom kapely Gagas, ktorá v minulosti s klasikou koketovala. Má to súvis s novým projektom? „Má. S Gagasom sme hrali Vivaldiho koncert G dur a to už je skoro 25 rokov. Potom sme ešte mali obdobie, keď Gagas hral barokový metal, i keď túto škatuľku sme si nevymysleli my. Vývojom sme sa dostali do experimentovania s hudbou, ale mňa to stále bavilo. Aj na poslednom albume All This World je citácia z Beethovenovej Sonáty mesačného svitu. Aj teraz ju hráme, ale celú, v origináli.“

Gagas sa postupom času okresal na základné duo bratov Erika a Rolanda Wittnerovcov a aj tí sa v poslednom čase vydali každý svojou cestou. „S Rolym sme sa rozdelili, nie rozpadli, veď stále budeme dvaja. Rozmýšľal som, čoho sa chytiť. Roly pokračuje v hudbe alternatívnych sfér, ja som nechcel robiť to isté. Chytilo ma toto, “ hovorí Erik a vysvetľuje, čo je momentálne s jeho materskou kapelou: „Gagas oddychuje. Každý z nás je iná osobnosť a každý chcel spraviť niečo, čo by ho viac charakterizovalo v hudbe. Mňa stále viac bavila tá vážna hudba. Pre publikum, na ktoré som zvyknutý. A Roly pokračuje v tom, čo stále chcel: nové zvuky, nové možnosti, nové rytmy.“ Bratia sa navzájom podporujú. Rolandov projekt Europeanroller označil jeho brat za „podarenú vec“.

Erikova Theatrum musica chce čoskoro dokončiť v štúdiu 16 skladieb a rozbehnúť koncerty. „Na budúci rok by som rád spravil špecifickú vec - Vivaldiho La prima vera, Štyri ročné obdobia a postupne by sme mohli začať, na základe tejto hudby, aj s vlastnými vecami, “ hľadí E. Wittner do budúcnosti.
„Študujem klasiku, počúvam rock. Preto sa mi Theatrum musica páči, má to budúcnosť, “ hovorí čerstvý prírastok kapely, huslista Braňo Lelák.

„Každá skladba má svoje tempo a svoj rytmus, a ten sa pokúšam vychytať. I keď v origináloch bicie väčšinou nie sú, dodávajú energiu a dotvárajú výraz celej skladby, “ pridáva sa bubeník Maťo Dudáš. Jeho rytmickou dvojičkou je basgitarista Róbert Breja. „Je to pre mňa jedinečná skúsenosť, aj preto, že mám rád rock, ale pôsobím na konzervatóriu, kde hrám na kontrabas, “ vraví muzikant, ktorý počúva všetko možné, vrátane blackmetalu. Druhým gitaristom v Theatrum musica je Martin Tomášik a táto rola mu vyhovuje: „Som spokojný. Erik je šéf a ja hrám 'druhé husle'.“ Zostavu dopĺňa klávesák Tomáš Spišák.

A ako sa Erik Wittner dostal ku klasike? „Ešte za 'sociku' chodila v rádiu v nedeľu o pol dvanástej relácia o vážnej hudbe. Keď som v nej počul Vivaldiho, hneď sa mi to zapáčilo...“

Pôvodný článok vyšiel v Korzári: http://presov.korzar.sme.sk/c/6800580/klasicku-muziku-odel-do-rockoveho-habu.html

Theatrum musica vo FHE: http://pis.sk/clanok/12192/fhe-theatrum_musica.html

Videá:
Bach: http://www.youtube.com/watch?v=EtukdRzqnVs
Grieg: http://www.youtube.com/watch?v=WYBq94XpW0Y

Spomienky na Gagas: http://www.frenky.sk/?c=12&id=17
http://www.frenky.sk/clanok/420/gagas-veterani_oslavuju_20-_vyrocie.html
http://www.frenky.sk/?c=12&id=165
+
http://pis.sk/clanok/2950/fhe-gagas.html

 
19.2.2014 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 4993 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS