dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jazz in progress: AMC Trio a David Kollar

Najprogresívnejší umelci v Prešove sú džezmeni. Snažia sa posúvať latku kvality do medzinárodného levelu. A ide to. Príkladom je dlhoročná kapela AMC Trio a gitarista, performer a skladateľ David Kollár.

AMC Trio
AMC Trio
AMC Trio hráva s legendami svetového džezu. David Kollár takisto spolupracuje s tými najlepšími. Výsledky sa dostavili. Tu sú dva články o oboch. Prvý je o tom, že AMC Trio vydáva v Nemecku svoj štvrtý album s hviezdnym trubkárom Randym Brackerom, ktorý vznikol pred prešovským krstom. Druhý je o Davidovom sólovom albume The Son, a je tam zmienka aj o jeho medzinárodných spoluprácach.

Pôvodné (celé) články vyšli tu:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6832971/amc-trio-vydava-v-nemecku-album-s-hviezdnym-trubkarom.html

http://presov.korzar.sme.sk/c/6815375/david-kollar-venoval-album-choremu-synovi.html

AMC Trio vydáva v Nemecku svoj štvrtý album. Spolu s prešovskými džezmenmi sa na ňom podieľala svetová hudobná legenda, americký trubkár Randy Brecker. Na prešovský krst cédečka príde iná džezová hviezda, Michael „Patches“ Stewart.

Peter Adamkovič, Martin Marinčák a Stanislav Cvanciger založili pred 20 rokmi AMC Trio. Dnes patrí táto formácia medzi európsku špičku. Na svojom konte má doposiaľ tri albumy, na dvoch z nich sa podieľal aj gitarista Ulf Wakenius. Na tom štvrtom bude nové zvučné meno. Štvornásobný držiteľ Grammy Randy Brecker, ktorý formoval tvar funku, rnb a jazzu. Hrával s Blood Sweat & Tears, Frankom Zappom, hosťoval s Aerosmithom.

S touto džezovou legendou AMC Trio absolvovalo viacero koncertov v Európe. Tak prišla ponuka z nemeckého labelu Moosicus na vydanie dvoch albumov. V týchto dňoch vyjde CD One Way Road To My Heart. „Ponuku sme dostali od manažéra Wernera Oberendera, že by to bolo kvôli nemeckému trhu dobré vydať priamo tam. So slovenskou Hevhetiou, kde sme vydali predchádzajúce albumy, sme sa rozišli veľmi dobre. Cédečko bude na Slovensku distribuovať, “ prezradil P. Adamkovič. S Randym Breckerom sa najbližšie AMC Trio na východnom Slovensku naživo predstaví v novembri na košickom festivale Jazz For Sale.

Na prešovskom krste albumu vystúpila iná trubkárska legenda z USA, tiež spätá s AMC Triom, Michael „Patches“ Stewart. Ten si, okrem iných, zahral napríklad s Whitney Houston či Al Jarem. Ďalšími hosťami koncertu boli spevák Andy Belej a gitarista Samo Marinčák, syn kontrabasistu AMC Tria, ktorý s kapelou často účinkuje, a ktorého kompozícia sa dokonca objaví na novom albume. „S tou skladbou prišiel svieži mladícky optimizmus. Možno po tomto zdroji siahneme viackrát, “ podotkol klavirista Adamkovič.

Celkovo sa na novinke nachádza sedem skladieb. Jednou z nich je upravená Waiting For A Wolf z predošlej platne, špecialitou bude skladba Searching Deep, Reaching High napísaná špeciálne k 60. výročiu založenia Technickej univerzity v Košiciach.

Randy Brecker hrá v štyroch piesňach. „Nahrávali sme to v Poľsku, Randy nahral svoje party vo vlastnom štúdiu doma v Amerike, “ opísal vznik albumu Martin Marinčák. Čo znamená pre kapelu spolupráca s takýmto špičkovým hudobníkom? „Je to mimoriadne. Pre nás je dôležité, že sa mu páči naša hudba a chce si s nami zahrať náš repertoár, “ uviedol bubeník Stanislav Cvanciger.

„Dvíha nám renomé, lebo je známy vo svete, takže sa dostaneme na iné pódiá, “ doplnil ho M. Marinčák. AM Trio si v poslednej dobe zahralo v Londýne, Miláne, Viedni, Paríži, Mníchove, pravidelne koncertuje v Poľsku a ČR. V blízkej dobe chystá ďalšie koncerty na Slovensku i v zahraničí, ako aj spoluprácu s ďalšou legendou, tentoraz talianskym gitaristom Ruggerom Robinom (hrával napr. s Zuccherom). Zároveň dáva dokopy veci na piaty album.

David Kollár

Prešovský muzikant David Kollár, ktorý sa presadil v zahraničí, vydáva nový album. Venovaný je jeho synovi, ktorý absolvoval dve náročné operácie.

David Kollár bude mať 30 rokov a chystá vydanie intímneho albumu The Son. Ide o jeho celkovo siedmy hudobný nosič, no prakticky prvý pod hlavičkou výlučne svojho mena.

Všetky nástroje si nahral sám (gitary, basgitary, mandolínu, gamelan, hlasy...), s vokálmi mu vypomohli Lenka Dusilová a India Czajkowska. Album The Son vyšiel 30. júna.

„Celý motív albumu je, že môj syn prešiel dvomi nečakanými operáciami, ktoré nás dosť zložili. Chcel som to nahrať niekde, kde som nikdy nebol, “ hovorí David o novinke, ktorú nahrával vo Varšave, v štúdiu vychyteného poľského zvukára a live electronic muzikanta Tadeusza Sudnika. Časť nahrávok vznikla aj v Kollárovom domácom štúdiu. „Celý album sú improvizácie, ktoré som postupne skladal a vrstvil. Je to päťdesiatminútový výber zo siedmich hodín nahranej muziky. Ide vlastne o audiofilm, príbeh, kde sú hudobne ukázané jednotlivé situácie, ktoré som vtedy so synom prežíval, “ opisuje avantgardné gitarové cédečko.

Ponechal na ňom niektoré autentické zvuky. Napríklad zvuk vŕtačky, keď niekto nad varšavským štúdiom začal vŕtať.

David Kollár je známy z rozličných aktivít. Na svojom konte má hudbu k sedemnástim filmom. Spolupracuje so Spišským divadlom, ktorému najnovšie skomponoval muziku k predstaveniu Dlhý, široký, bystrozraký. V poslednom čase sa dal dokopy s bratislavským pohybovým divadlom Debris Company. Vystúpili spolu na ceremoniáli k Európskemu hlavnému mestu kultúry, zopakoval si to v Košiciach na festivale Návrat vody.

Jeho srdcovkou je Artrance. Tento medzinárodný projekt v silnej zostave špičkových umelcov (David Kollár, Lenka Dusilová, Gergo Borlai, Andrea Ladanyi a Eivind Aarset) môžu diváci vidieť znovu naživo 27. júla v košickom GeS-ku a v novembri v Prahe. S maďarským bubeníkom Gergom Borlaiom hráva aj ako duo. „V auguste natočíme s duom album v Barcelone, kam sa Gergo presťahoval, “ dopĺňa prešovský gitarista.

Aké sú špecifiká hrania so špičkovými európskymi hudobníkmi? „Sú na inej úrovni. Je to pre mňa inšpirujúce, že si s nimi môžem zahrať a zažiť niečo, čo sa tu zažiť nedá. Všetci sú skromní ľudia a neustále na sebe makajú, “ vraví D. Kollár, ktorý vďaka hudbe a medzinárodnej spolupráci videl svet, ale tiež si uvedomil, koľko zlozvykov robí pri svojej hre na gitaru. „Všetko, čo človek robí, sa v muzike odrazí. Keď sa pozriem za seba, koľko hektárov som pooral, teší ma to, ale zároveň vidím, že predo mnou je ešte nekonečné pole, “ dodáva.

Pozri tiež:
http://www.frenky.sk/clanok/618/amc_trio_and_ulf_wakenius_-_krst_tretieho_albumu.html
http://pis.sk/clanok/3692/frenkyho_hudobna_encyklopedia-amc_trio.html
http://www.frenky.sk/clanok/826/david_kollar_a_jeho_medzinarodne_kooperacie.html
http://www.frenky.sk/clanok/556/david_kollar_o_filmoch_a_hudbe.html

 
  • David Kollár
    David Kollár
22.7.2013 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 7233 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS