dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

The Paranoid: rockeri z Nitry

Kapela The Paranoid je medzi mladou generáciou hudobných fanúšikov mimoriadne populárna. Títo Nitrania, ktorí spolupracujú aj so svojimi známejšími kolegami z Desmodu a vydali už dva albumy, nedávno bodovali v Poľsku, často hrávajú v Českej republike, ale v Prešove vystúpili po prvý raz. Dobrý dôvod na rozhovor.

The Paranoid
The Paranoid
Do spoločnej debaty sa zapojila celá kapela. Bubeník Pavol Buranovský nechal odpovede na kolegov. Basgitarista Patrik Buranovský a gitarista a vokalista Roman Birkuš pridali zopár postrehov a najzhovorčivejší bol spevák Igor Belaj.
„Netušili sme, čo to bude za akciu. Naši fanúšikovia došli, čo nás potešilo, mali sme dosť ľudí. Sme tu prvýkrát, som rád, že internet šíri naše veci, “ povedal spevák o koncerte kapely The Paranoid počas akcie Miss Prešov v amfiteátri.

Hoci medzi mladými rockermi je The Paranoid takmer kultom, v médiách sa tak často nezjavuje. V čom je ten nepomer? „Možno je to tým, že rádiá na Slovensku sú také, aké sú, že väčšinou vysielajú len tie mainstreamové, popovejšie veci. My sme trochu tvrdší. Ale nám sa to páči. Dúfam, že sa aj nám podarí dostať do rádií nejaký singel, “ zaregoval I. Belaj, ktorý sa na nezáujem ľudí na koncertoch sťažovať nemôže: „Západ máme celkom 'zmáknutý', kluby sú plné. Stred je tiež fajn a na východ sa postupne tlačíme. No ľudia sa chytajú.“

V Poľsku prednedávnom dosiahla kapela veľký úspech na prestížnej súťaži. „Dozvedeli sme sa, že taká súťaž je. Je to vlastne festival na námestí, kde je veľa ľudí i interpretov. My sme sa dostali do úzkeho kola, kde vybrali z tisícky interpretov nejakých 27. Skončili sme tretí, “ prezradili hudobníci, ktorým sa podarilo u našich severných susedov zaujať skladbou v slovenčine, predali tam aj niekoľko cédečiek a získali si nových fanúšikov.

Slovenčinu skupina preferuje preto, lebo jej tunajší ľudia rozumejú. Názov si však zvolila univerzálni. Kto z jej členov je najviac paranoidný? „Asi ja. Občas sa to prejavuje, keď je ponorka v skúšobni, “ pousmial sa gitarista Roman.

Nitra je muzikantské mesto, podobne ako Prešov. Opýtali sme sa, čo považujú za muzikantskejšie mesto. Nitru alebo Prešov? „Nitra, jednoznačne. Tam je plno kapiel. Všetky najväčšie kapely sú z Nitry. Desmod, Horkýže slíže, Gladiator a ďalšie, “ nezaváhal Patrik Buranovský. S prešovskými kolegami „paranoidi“ veľa kontaktov nemajú: „Poznáme IMT Smile, vďaka tomu, že sme teraz odohrali spolu asi päť festivalov. Ale že by sme boli v užšom kontakte, to nie. No vnímame sa.“

Spojnicou medzi nimi a Prešovom je režisér Erik Bošnák, ktorý kapele natočil klip. Ako došlo k tejto spolupráci, opísal Roman Birkuš: „Oslovili ma Erik a spol. s Desmoďákmi, ktorí točili song pre jeho film Immortalitas. V tej skladbe som hosťoval ako screamer, teda som v nej vrieskal. Chalani ma v tom podpirli. Vypálilo to tak, že sa spravil aj klip a skladba je super, takže sme všetci spokojní. A Erik nám potom natočil viedo k piesni Noc patrí nám klip.“ Ako dodali jeho kolegovia, vo videoklipe si zahrala herečka Milena Minichová. Ako veľká rockerka s tým hneď súhlasila.

Mimochodom, Patrik Buranovský sa na režiséra Erika Bošnáka podobá. Sú rodina? „Možno tak vyzerám, no nie sme rodina. Ale chcel by som byť, “ hlesol s hurónskym smiechom.

So slávikmi z Desmodu si členovia kapely The Paranoid hneď padli do noty. Spoznali sa cez muziku asi pred dvoma rokmi, odvtedy fungujú na kamarátskej báze. Najviac si rozumejú s bubeníkom Janom Škorcom, ktorý hosťoval na ich novom cédečku Dva svety. Album sa uchytil, má vysoké čísla predajnosti, kapelu posunul ďalej. Dva svety nahrali v Prahe. „Ešte dávnejšie sme tam nahrávali singel Únos a zapáčila sa nám práca so zvukovým technikom Derekom Saxenmeyerom, preto sme tam išli nahrávať znovu, “ vysvetlil basgitarista.

Hoci ide o rockerov, baby na nich letia ako keby to bol „boy-band“. Členovia skupiny sa zhodli, že najväčší úspech má Roman. „No nejako sme si to podelili, “ dodávajú s úsmevom. V súčasnosti je polovica kapely slobodná, polovica zadaná.

Hoci The Paranoid momentálne viac koncertuje na Morave než na východe Slovenska, zmeniť to chcú počas jesennej šnúry, ktorá východ neobíde.

Web: http://bandzone.cz/theparanoid

Roman hosťoval v skladbe Nesmrteľní: http://www.frenky.sk/clanok/745/novinka_nesmrtelni_k_filmu_immortalitas.html

Foto: promo foto The Paranoid

 
31.10.2012 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 6746 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS