dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

XMRV má nový album Disimmunized

Miroslav Čuba hrával s prešovskou Šarišskou nátierkou. Presťahoval sa do škótskej metropoly Glasgow, kde založil novú skupinu XMRV s medzinárodným zložením. Prešiel s ňou Európu, teraz sa dočkal aj prvého albumu.

XMRV
XMRV
Kapelu XMRV tvorí Nórka Ruth, Škót Hamish a dvaja Slováci. Jedným z nich je bubeník Miroslav Čuba, ktorý XMRV zakladal po príchode na Britské ostrovy v roku 2008. „Hamishom som hrával predtým v kapele, s Ruth som sa stretol cez nejakú inú skupinu kdesi na skúške a Tomáš je síce Slovák z Liptovského Mikuláša, ale stretli sme sa až v Glasgowe, cez spoločných kamošov, “ hovorí M. Čuba o vzniku XMRV.

Brázdia Európou

Kapela pochodila Európu. Na Slovensku mala dosiaľ dve šnúry, hrala v Dánsku, Nórsku a zhora zdola prebrázdila Škótsko a Anglicko. Po viacerých nahrávkach sa dočkala prvého albumu Disimmunized, ktorý už sa predáva v distribúciách po celom svete. „Je to prvý album, nazvem to dlhometrážny, predtým sme mali nejaké demonahrávky. Robili sme na ňom pomerne dlho, lebo pracovné povinnosti nám to neumožňuje urýchliť. Dokončili sme to niekedy v lete, medzitým sme robili nejaké promo, “ povedal nám počas návštevy domoviny Miro Čuba.

Svojský štýl

Skupina XMRV je svojská. Niektorí jej štýl označujú za avantgarde-metal, iný za avantgarde-hardcore, math-rock či noise-rock. „Hudobný štýl, ktorý hráme nie je extra definovaný a takisto vyzerá aj naše publikum. Podobná situácia bola so Šarišskou nátierkou, kedy tí samotní punkáči veľmi na tie koncerty nechodili, ale chodili ľudia, ktorých by človek na takú hudbu vôbec netipoval.“ Miro Čuba tiež vysvetlil, že názov skupiny znamená vírus, ktorý bol objavený len pomerne nedávno a je s ním spojených niekoľko konšpiračných teórií: „Našli sme ho v encyklopédii a po konzultácii v kapele sme sa rozhodli, že mať chorobu v názve je dobrý nápad.“

Hráva aj s Desolation Yes

Na Slovensku má XMRV najbližšie koncertovať v lete. V Škótsku hrá Miro Čuba aj v oveľa známejšej kapele Desolation Yes. „Album je v štádiu dokončovania, ale už je v tom štádiu asi rok. Prvý album Desolation Yes z roku 2007 bol úspešný, dostal sa aj do mainstreamových rádií. Potom sa však rozpadli a v novej zostave som ja. Dúfam, že nájdeme spoločnú reč, “ dodal hudobník zo Slovenska.

Fotky:
http://www.frenky.sk/clanok/681/20_rokov_strechy-foto_z_koncertu_v_mikulasi.html

Ďalšie linky:
http://pis.sk/clanok/8363/fhe-xmrv.html
http://xmrv.bandcamp.com/
http://www.myspace.com/xmrv
http://www.facebook.com/xmrvband
http://www.reverbnation.com/xmrvglasgow
http://www.xmrv.co.uk/

 
29.3.2012 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5081 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS