dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Nový film Erika Bošnáka: Immortalitas

Nový slovenský sci-fi triler s prvkami fantasy Immortalitas sa 1. marca dostane na plátna kín. Režisérom je Erik Bošnák (21), titulnú skladbu k filmu spravil Desmod. Pre mňa osobne to má ešte špeciálnu príchuť, tu sú články z Korzára o režisérovi a jeho debute.

Tá zvláštna príchuť spočíva v tom, že som autorom textu k piesni Nesmrteľní, ktorú zložili a nahrali členovia Desmodu.

Tu je správa aj s fotkami z natáčania klipu:
http://www.aktuality.sk/clanok/200927/clenovia-desmodu-so-zakrvavenymi-tvarami/

Trailer k filmu si pozrite tu:
http://www.youtube.com/watch?v=ylWhWcNwiuI

Oficiálna stránka filmu je tu:
http://www.immortalitas.sk/

V Korzári som mal o filne niekoľko článkov (výber ponúkam nižšie), v čase, keď ešte nebolo jasné, že budem na ňom, hoci len trošku, zainteresovaný.

http://korzar.sme.sk/c/5496080/mladi-presovcania-zacali-tocit-filmy.html
http://korzar.sme.sk/c/6149398/zverejnili-trailer-k-filmu-immortalitas.html
http://korzar.sme.sk/c/6091298/filmar-bosnak-melodram-uz-tu-bolo-dost.html
http://korzar.sme.sk/c/6159392/herci-vo-filme-sa-bozkavaju-naozaj.html

Tu je rozhovor s Erikom:

Mladý Prešovčan Erik Bošnák dokončil svoj prvý celovečerný film. Začal na ňom pracovať ako devätnásťročný. Dnes má o dva roky viac a jeho mysteriózny triler Immortalitas čoskoro zamieri na plátna kín.

Erik Bošnák patrí k najmladšej generácii slovenských filmárov. Jeho film Immortalitas ešte ani nemal premiéru a už rozvíril stojaté vody našej kinematografie. Nielen vekom jeho tvorcov, pre Slovensko netradičným žánrom ale i technickou stránkou. Už vlani sme písali o tom, že o sci-fi triler Immortalitas prejavili záujem Rusi, ktorí ho konvertovali do 3D podoby. Dnes je to realitou a film s Karolom Csinom a Pavlom Višňovským sa čoskoro objaví na plátnach kín v minimálne piatich krajinách.

Dokončenie filmu sa trochu naťahovalo, ale zdá sa, že už je hotový. V akej fáze teda je? Kedy ho uvidia diváci?

„Áno, natiahlo sa to, lebo sa zmenili nejakí ľudia a opravovali sme veci, ale tento mesiac ho už dokončujeme a máme stanovenú premiéru, a to 1. marca 2012.“

Čo bolo najťažšie?

„Všetko. Od začiatku do konca. Je to prvý film a pre všetkých nás to bola škola. Od počiatočnej organizácie až po finalizáciu. Ešte sa po tú premiéru dosť nadrieme. Každá jedna zložka bola niečím ťažká a pre nás nová.“

Je to prvý slovenský 3D film, ale pôvodne sa začal točiť ako 2D a vstúpili do toho Rusi so svojou techológiou. Ako k tomu došlo?

„My sme to natočili ako 2D film, potom to videla ruská spoločnosť, ktorej sa to páčilo, chceli film podporiť a ponúkli nám 3D konverziu. Teraz, keď sme pozerali testovacie zábery, sme sa rozhodli, že 3D bude poskytnuté pre blue-ray a DVD distribúciu, keďže ten trend 3D televízií sa rozmáha. Pre kinodistribúcie by 3D nebola dostatočná kvalita, lebo film je robený dosť tmavo a ten efekt by zbytočne zanikol.“

Prečo sci-fi triler? Na debutový film je to nezvyčajné, , ,

„Hlavne preto, že ako tvorca som oslovil i ďalších ľudí, ktorých to zaujalo a chceli sme spraviť žánrový film, aký na Slovensku chýba. Už dlhé roky sa točia samé melodrámy. Preto sme sa snažili prísť s niečím zaujímavým. Nechceli sme sa hrať na Ameriku, na to jednak nie sú finančné možnosti, ani skúsenosti, ale chceli sme spraviť niečo iné, žánrové, svojské.“

Vy ste mladý režisér z Prešova, odkiaľ je veľa talentov vašej generácie, ktorý točia minimálne krátke filmy (Kunes, Jaris, M. Verner, M. Kačmár...). Znamená to niečo? Prichádza nový filmový vánok z Prešova?

„Dá sa povedať, že sa nás v Prešove našlo dosť ľudí zameraných týmto smerom. Tak ako je to v hudbe. Možno Prešov sa v umení presadí vo väčšom meradle, aspoň dúfame, že áno. Všetci robia niečo svoje, to je podstatné a všetci máme dobré vzťahy. Takže dúfam, že sa to bude rozrastať.“

-

A tu je riport zo školskej besedy, na ktorej študenti „spovedali“ režiséra a produkčnú snímky Immortalitas:

Ako môže v slovenských podmienkach vzniknúť celovečerný film? Zvlášť ako začne točiť ani nie dvadsaťročný režisér? Bozkávajú sa herci na pľaci naozaj? Aj o to sa zaujímali prešovskí študenti.

Dnes 21-ročný režisér Erik Bošnák z Prešova, ktorého celovečerný film Immortalitas čoskoro príde do kín, sa včera stretol s prešovskými študentmi. O zákulisí kinematografického biznisu hovoril spolu s produkčnou Máriou Kadlecovou na pôde súkromnej hotelovej akadémie.

Skladali sa na benzín

„Mali sme šťastie, že také niečo sa ešte na Slovensku nerobilo a veľa ľudí nám vyšlo v ústrety, “ povedala M. Kadlecová o už dokončenom sci-fi trileri Immortalitas. „Za 25 dní sme natočili 85-minútový film, v štyroch rôznych mestách. Spávali sme po kamarátoch, skladali sme sa na benzín... Bola to až punková záležitosť, “ opísala vznik filmu, v ktorom hrajú profesionáli Karol Csino a Pavel Višňovský. Režisér Erik Bošnák povedal, že mu pomohlo medzinárodné ocenenie z Kyjeva, vďaka ktorému sa zoznámil so zaujímavými ľuďmi.

Natáčanie erotických scén

Mladých filmárov vyspovedali aj študenti. Zaujímalo ich, prečo sa pustili do sci-fi. „Ono to nie je ani sci-fi, ale skôr triler odohrávajúci sa v postapokalyptickom svete. Chceli sme spraviť niečo iné, čo tu ešte nebolo, “ povedal režisér, ktorého nezaskočila ani otázka, ako je to s bozkávaním sa hercov počas nakrúcania: „Bozkávali sa naozaj. Herci sú v tomto smere dosť šialení a niektoré idú do absolútnych vecí.“ Podľa produkčnej M. Kadlecovej je vo filme jedna „mierne šteklivá scéna“ a pri jej natočení išiel štáb von. Ostal len kameraman s režisérom: „Z bozkami však problém nemajú, Robia to stále, aj v škole, kde majú hodiny, na ktorých sa učia bozkávať.“

Tvorcovia nového slovenského filmu považujú práve kinematografické umenie za najdynamickejšie. Hranice technológií sa posúvajú každá deň, a film tak má stále potenciál vyvíjať sa. Študentov potešili aj vyjadrením, že zahrať si vo filme nemusí byť len snom. Práve prešovských divadelníkov považujú za najlepších, takže sa majú šancu presadiť aj na filmových kastingoch.

 
8.2.2012 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 6486 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS