dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

20 rokov Strechy: Koncert s Defekt muzgó

Jeden z najlepších koncertov odohrala Strecha v roku 26. 3. 1993 v „prešovskej Lucerne“, v historickej sále PKO – Čierny orol. Spolu s ňou vystúpila ako hosť poľská punková toplegenda Defekt muzgó. Teda, vystúpila... Ono to bolo celé zložitejšie a Defekt muzgó zrejme dodnes netušia, že vtedy mali v Prešove koncert.

Urobiť samostatný koncert v PKO a aj ho zaplniť je snom každej prešovskej kapely. Podarilo sa to len niekoľkým z nich. Prvou amatérskou skupinou, ktorá si na to trúfla, bol Helior. Potom sa to podarilo Streche, neskôr ešte People, IMT Smile, Chiki liki tu-a a Katka Koščovej. Tých koncertov bolo viac, ale zväčša končili (polo)prázdnou sálou.

Streche sa vlastný koncert v PKO podaril v marci 1993. Išlo o charitatívne podujatie Rock for Slon. Okrem Strechy a ich súputníkov a predskokanov Nonsense prišli ešte spišskí Čo koho do toho, ktorých pozval spoluorganizátor Rado Mešša a Defekt mozgu z Poľska.

Dnes je to úsmevné, keď sa všetko dá cez mobil, e-mail, skype či facebook dohodnúť rýchlo a jasne. Vtedy to však bolo tak, že sme mali kontakt na Poliakov Defekt mozgu. Takto sme to vtedy písali, hoci v originále je to Defekt muzgó. Nemýliť si prosím Defekt mozgu s Otrasom mozgu, čo bola výborná kapela a skvelí ľudia z Vranova. Hrali v tom čase ako Strecha (aj spoločne), potom založili kapelu Scum a ďalej o nich nikto nič nepočul. Ak niečo viete, prosím, ozvite sa (strecha@ori.sk).

Pozvali sme listom na koncert Poliakov, netušiac, že je to slávna kapela. My sme ju poznali len z jednej kazety, čo kolovala po Prešove. Ešte sme zvažovali, či vôbec prídu a či ich dáme na plagáty. Dali sme, s tým, že ak neprídu, nič hrozné sa nestane. A oni prišli. Bolo ich asi osem, čo to popili, bola zábava. Keď mali ísť na pódium, dvaja z nich (najtriezvejší, hoci je to relatívny pojem) naň aj vyliezli, s požičanými nástrojmi (gitara a mikrofón). Pokúsili sa asi na 6x zahrať aspoň najväčší hit Jolka, jolka, ale veľmi im to nešlo. Tolerantnému publiku to nevadilo, po chvíli odišli, nastúpila rockotéka a po nich Spišiaci. Už pred nimi vystúpila Strecha a na začiatku Nonsense (dochovali sa aj audionahrávky).

Na tom celom by nebolo nič zvláštne. Koncert sa podaril, všetko bolo ok. Prvé červíky nás nahlodali po mnohopočetných rozhovoroch s Poliakmi. Či už niekde na Domaši, alebo kdekoľvek. Každý jeden z nich do jedného poznal Defekt mozgu (muzgó). Bolo jasné, že nejde o hocijakú kapelu, ale o pojem.

Niektorí ich dokonca považovali za príliš komerčných. Poznal ich však každý. Boli niečo ako Slobodná Európa u nás. V mnohonásobne väčšom Poľsku to už niečo znamená. A „zahrali“ si so Strechou v Prešove. Aspoň tak sme si to roky mysleli. Pravdepodobné však je, že Defekt muzgó v skutočnosti ani len netušili o nejakom koncerte v Prešove a tu proste prišli nejakí poľskí punkáči, ktorí sa za nich úspešne vydávali. Avšak aspoň bola sranda.

Ak čítajú tieto riadky nejakí ľudia z Poľska (ale i odtiaľ), ktorí majú priami koncert na Defekt muzgó, nech sa im pokojne ozvú a pozdravia. Aby vedeli, že Prešovčania si dodnes myslia, že v ich meste „defekti“ koncertovali. A môžu si to zapísať medzi svoje historické koncerty, hoci tu ani neboli...

Na fotke je jeden párik z poľskej ekipy, ktorá sťaby Defekt mozgu dorazila koncertovať do Prešove. Určite majú z toho dodnes nenormálny zážitok.

Najväčší hit DM Jolka:
http://www.youtube.com/watch?v=DuoYaQX0DE4

DM vo wikipédii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Defekt_Muzg%C3%B3

Nonsense:
http://pis.sk/clanok/4172/fhe-nonsense.html

URL: http://www.projects.ori.sk/strecha/
http://bandzone.cz/strecha
http://www.facebook.com/pages/Strecha/86757014987

 
7.10.2011 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 6222 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS