dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Utopence

Utopence. Alebo po slovensky utopenci. "Hospodská" klasika, osvedčený recept, ktorý možno robiť na viacero spôsobov, i keď veľmi podobných. Tu je i s dobrými radami...

Utopence
Utopence
Potrebujeme: špekáčiky (1,5 kg), cibuľu (2 kg), ocot, vodu, bobkový list, čierne korenie (celé), nové korenie (celé), soľ, grilovacie korenie.

Postup: Nakúpime suroviny, pričom radšej viac, ako menej. Špekáčiky olúpeme, potom rozpolíme na polovicu (nemusia byť úplne rozpolené, môžu byť na jednom okraji zachytené spolu). Do rozpolenej "špekačky" dáme na kolieska nakrájanú cibuľu a husto ju okoreníme pripravenou koreňovou zmesou. Potom ju spojíme a uchytíme drevenými špáradlami. Takto ideme jednu po druhej a dávame do skla spôsobom hrubá vrstva cibule - špekáčiky - cibuľa - špekáčiky - cibuľa... Keď je sklo plné, zalejeme jedlo nálevom. Ten tvorí ocot a voda. V pomere 1:2, pričom predtým ho necháme chvíľu prevrieť. Čo sa týka korenia, dáme (len) štipku soli, čierne korenie (môže byť trochu mletého, ale hlavne celé), nové korenie (iba pár guličiek) a grilovacie korenie, čo je finta, ktorú objavil môj exkolega Janko Koščak. Na grilovacom korení šetriť netreba. Do skla ešte dávame bobkový list. Celé to necháme postáť (minimálne) dva týždne na suchom a chladnom mieste (povedzme v špajzi).

Dobré rady: Cibuľou nešetríme, treba jej dať čo najviac. Šetriť nemusíme ani grilovacím korením. Bobkový list je výborné korenie, ale tu zas platí, že menej je niekedy viac. Do veľkého skla stačia dva, maximálne tri. Utopence musia tých 14 dní poctivo postáť - hoci lákajú. Treba odolať. Ak ich chceme mať skôr, môžeme zvýšiť pomer octu voči vode, ale to nie je ono. Alebo do hrnca pridať i lyžicu oleja. A ešte niečo, nie je jasné, ako dlho po otvorení vydržia, zaručene sa totiž zjedia vždy skôr, než by sa mali začať kaziť.

 
2.10.2011 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 12211 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS