dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

YPS obnovil Hangoni po rokoch

Patrili medzi najpopulárnejšie slovenské kapely. Potom sa po nich zľahla zem. Po sedemnástich rokoch sa líder skupiny YPS Ján Hangoni rozhodol, že to predsa len skúsi ešte raz.

YPS - Bobo Hangoni
YPS - Bobo Hangoni
S kapelou YPS hrával kedysi napríklad Jaro Filip či neskorší bubeník Tublatanky Juraj Černý. Členovia YPS-u boli tiež súčasťou Modusu, počas jeho slávnej éry, neskôr sprevádzali Darinku Rolincovú. Samotný YPS má na svojom jedinú platňu a niekoľko hitov. Horný Višňov, Dolný Višňov, Staré dlhy, S dierami vo vreckách či Mama, kúp mi röntgen. Po sedemnásťročnej pauze sa líder kapely Ján Hangoni rozhodol, že ju obnoví.

„Ku comebacku došlo takým spôsobom, že 19. 6. minulého roku sme hrali koncert. Zostava mala byť úplne iná, ale mesiac predtým mi niektorí ľudia odmietli hrať, tak som oslovil priateľov z konkurenčných kapiel ako Midi a Mona Lisa. Tí boli ochotní si so mnou zahrať naše pesničky. Bolo dohodnuté, že zahráme tri, štyri koncerty do roka a podarilo sa ich zahrať skoro štyridsať, “ povedal nám Ján Hangoni po vystúpení YPS-u na prešovskom Dobrom festivale.

Jaro Filip bol jedinečný

Ako si po rokoch spomína na spoluprácu s Jarom Filipom? „Bola to fantastická spolupráca. Dlho som hľadal klaviristu ako bol Jaro Filip a jediný, kto to spĺňa je Paľo Hric Etien. Má dve pravé ruky. Jara Filipa bola veľká škoda a dá sa povedať, že starý YPS utrpel dve dôležité straty - bubeníka Manhardta a Jara Filipa.“ Myslí si Bobo, že ešte príde renesancia YPS-u? „Ále. Renesancia je v Bratislave, kde je to, otvorene poviem, dosť veľké šialenstvo. Tam je. Vždy sme boli taká bratislavská kapela, hoci som Martinčan. Ale možnože to príde. Ideme robiť nové pesničky, “ dodal kapelník skupiny YPS.

Nakopli Team i Tublatanku

Hoci kapela išla pred rokmi k ľadu, samotný Hangoni ostal pri hudobnom priemysle, konkrétne pracoval pre spoločnosti vyrábajúce gitary. Takto spolupracoval s hviedami ako Carlos Santana, Paolo di Meola či Mark Tremonti. No predsa len, jeho materský YPS sa nepresadil ako neskôr trebárs Team, či Tublatanka. „To je veľká sranda, lebo práve skupine Team sme pri odchode z Vrútok z gympla prenechali celú aparatúru. Samozrejme, pomohli sme im aj v Bratislave. Podobne sme presadili aj Tublatanku, veď sami dobre viete, že Ďuro Černý s nami hral. Tublatanka mala preto úspech, lebo hrali ako amatéri a my ako profesionáli sme mali dosť veľký problém s týmito vecami, “ zaspomínal si „Bobo“ Hangoni, ktorý mal ísť hrať s Modusom do Ameriky, ale v roku 1982 mu zobrali pas. YPS mal problém aj s textami: „Niektoré sa mohli púšťať až v 90. rokoch, ale to som už bol niekde inde.“

S Táslerom si rozumejú

Nemrzí ho však, že s nie je v tej pomyselnej prvej lige? „Viete čo, nevadí mi vôbec tá prvá liga, lebo dá sa povedať, že s ľuďmi, s ktorými som spolupracoval, ako Darinka Rolincová, teraz Dara Rolins, alebo Janka Kirschner, ale aj po Moduse a YPS-e ostalo niečo zaujímavé, “ skonštatoval muzikant, ktorý počas jedného hrania na východe Slovenska narazil aj na vtedy neznámeho Ivana Táslera a zobral ho hrať na unplugged koncerty. „Boli fakt úžasní a ja Táslerovi stále fandím, “ zdôraznil s tým, že má rád aj Knechtovú či Nagya.

Pozdrav od „ypsákov“ Ivana Táslera potešil. „Nebol som tu, ale vravel mi, že ma spomínal. Poznám sa s Bobom Hangonim. Super týpek, mám ho rád, kúpil som od neho nejaké gitary, “ prezradil Ivan Tásler.

(júl 2011)

Viac informácií, s fotkami, komentármi a linkami na videá a ďalšie veci - Dobrý festival 2011: http://www.frenky.sk/clanok/668/dobry_festival_2011.html

 
15.9.2011 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 7512 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS