dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frenky vs. Sabot

Návštevníkom rôznych letných hudobných festivalov určite neuniklo pôsobenie americkej kapely Sabot. Tento band zo San Francisca tvoria iba dvaja ľudia - basgitarista Christopher Rankin a bubeníčka Hilary Binderová.

Napriek tomuto viac než skromnému zloženiu kapely hrá Sabot hutnú a tvrdú inštrumentálnu muziku, ktorou roztancovala publikum napríklad na nedávnej trenčianskej Pohode, či predtým na prešovskom festivale Semtex East Side Music Fest. Keďže obaja 'Saboti' sa usadili v Čechách, na stredoeurópskych pódiách ich vidieť často.

Kapela však má už na svojom konte aj množstvo vystúpení v USA, Kanade, Rusku, Ukrajine, pobaltských republikách, krajinách bývalej Juhoslávie, či Beneluxu, ďalej v Dánsku, Rakúsku, Nemecku, Španielsku, Švajčiarsku, Anglicku, Francúzsku, ale napríklad i v Číne, či Pakistane.

„Bývame už osem rokov v Čechách, takže na Slovensko to pre nás nie je ďaleko, do Prešova sme to mali asi osem, deväť hodín,“ povedala nám Hilary Binderová, a jej partner ju doplnil, že „na východnom Slovensku - v Košiciach, v Humennom a v ďalších mestách sme už hrali na turné, ktoré organizoval Petr Růžička. To však bolo ešte v roku 1992, teda takmer pred desiatimi rokmi“.

Petr Růžička je známe meno na českej hudobnej scéne. Už za minulého režimu organizoval koncerty vtedy zakázaných punkových skupín, po roku 1989 sa pustil aj do vydávania nosičom týmto kapelám. V jeho vydavateľstve ANK vyšlo v roku 1991 aj album Sabotu - Pam Kray. „Odvtedy sa toho dosť zmenilo, nedávno sme vydali už svoje šieste cédečko,“ podotkla Hilary.

Nový album Once Upon A Mind si vydali Sabot u domovskej Cesty a ide celkovo o štvrtý kompakt, ktorý vyšiel v Českej republike, kde sa Christopher Rankin a Hilary Binderová usadili už zrejme natrvalo. Na otázku, či sa nechystajú späť do Ameriky, Christorpher totiž odvetil: „Je to tu príjemné. V Tábore máme medzinárodné kultúrne centrum, náš obchod, ktorému venujeme svoj čas. Je to lepší život než v Amerike, je to pre nás dôležitejšie.“

Keď sme už spomínali, že Petr Růžička sa zaoberá najmä punkovou scénou, opýtali sme sa, kam by štýlovo zaradili Sabot jeho členovia? K punku?
Hilary: „Naša hudba je založená na energii. Aj keď nie sme punková kapela, tá energia je podobná punkovým kapelám, možno niektoré z nich aj prevyšuje.“
Cristopher: „Vedeli sme, že Petr robí veľa pre punkové kapely, ale robí aj iné veci. Napríklad už v tom čase organizoval koncerty skupiny Aku-Aku a oni nie sú veľmi punkoví, skôr sa približujú ku kapelám typu King Crimson. Takže čo sa týka toho spojenia, bolo to úplne v pohode.“

Kapela Sabot obchádza mnohé festivaly v Čechách i na Slovensku, takže túto scénu má zmapovanú. „Je tu kvantum výborných kapiel, takže to zrejme záleží od konkrétneho dňa, akú máme náladu a čo počúvame,“ podotkla bubeníčka Sabotu, ktorá obľubuje napríklad i Prešovčanov Chiki Liki Tu-a. Podľa basgitaristu tohto zoskupenia je veľmi veľa dobrých kapiel, najmä punkových aj priamo v Tábore a rád má aj brniansku scénu, teda veci, ktoré robia Václav Václavek, Pavel Fait, či Iva Bittová.

 
20.8.2001 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18667 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS