dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Utopená čínska kapusta

Ponúkam vám špecialitu čínskej kuchyne, ktorou je „utopenec“ z čínskej kapusty. Nemusí dlho stáť, stačí cez noc a hneď sa dá konzumovať, pričom toto jedlo má regeneračné účinky najmä ráno, po ťažkej kocovine. Dá sa podávať aj ako príloha, alebo ako samostatný chod.

Potrebujeme: 1 čínsku kapustu (okolo 1 kg), 1 veľkú zelenú papriku, 1 jarnú cibuľku (alebo menšiu cibuľu), 3-4 čili papričky, zázvor (celý, nie mletý, tak 5 dkg úplne stačí), 4 polievkové lyžice (PL) oleja, 3 PL cukru, 3 PL octu.

Postup: Vo veľkom hrnci zohrejeme osolenú vodu, po zovretí do nej vložíme čínsku kapustu na také 2 - 3 minútky, len aby trochu zmäkla a vyberieme. Kým vychladne si narežeme tenké prúžky papriky a ošúpaného zázvoru. Na panvici si medzitým pripravíme nálev. Na olej dáme čili patričky, prípadne nakrájanú suchú feferónku, nakrájanú jarnú cibuľku a prúžky zázvoru (nie všetky, časť necháme do kapusty). Následne pridáme 2 dcl vody, ocot, cukor a soľ, premiešame, necháme zovrieť a zopár minút ešte povaríme. Potom marinádu odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Z čínskej kapusty, ktorá medzitým uschla, natrháme listy. Z nich pripravíme „dutníky“, do ktorých zabalíme prúžok papriky a môžeme aj tenký prúžok zázvoru. Postup je taký, že tieto „cigary“ šúľame smerom od tvrdšej, bielej časti kapusty k zelenému koncu, šikmo - aby nám vznikli úhľadné „dutníčky“. Pri predvarenej kapuste to nie je žiadny problém. Ukladáme ich do misky na seba, ako utopencov. Keď vychladne marináda, zalejeme ňou pripravenú čínsku kapustu (aby bola celá pod marinádou), zavrieme misku a dáme na chladné miesto odležať. Nemusí to stáť dlho, stačí 4 - 5 hodín, najlepšie je to nechať na noc.

 
15.5.2011 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 5916 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS