dnes je Monday - 25. May 2020 - Urban | zajtra Dušan

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Pľúcka na smotane

Jedinenčná delikatesa a zároveň kontroverný recept! Ktovie prečo má mnoho ľudí k pľúckam na smotane. Vrátane mojej manželky, ktorá sa od tohto receptu dištancovala. Aj v Korzári jedna z editoriek ho nechcela zverejniť (napokon vyšiel) s tým, že je to hnus... Vôbec nie. Recept je jednoduchý a vynikajúci.

Pľúcka na smotane
Pľúcka na smotane
Potrebujeme: bravčové pľúca (1 kg), korenie (čierne, nové, bobkový list, vegeta, mletá paprika, bylinky...), cibuľu, olej, bujón, hladkú múku, smotanu na varenie, soľ

Postup: Do väčšieho hrnca dáme variť bravčové pľúca (vcelku), pričom tam pridáme 2 bobkové listy, nové korenie, čierne korenie, lyžičku vegety a kocku bujónu. Asi v polovici varenia (po zhruba polhodinke) pľúca obrátime. Či sú hotové zistíme podľa toho, že keď do nich pichneme ihlicou (vidličkou), nevyteká z nich krv. Vyberieme ich z vody a nakrájame na hrubšie plátky. Vývar ešte nevylievame. Na panvici v oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, poprášime hladkou múkou a zalejeme studenou vodou. Do tejto zápražky vložíme narezané pľúcka a dochutíme (koreniami nešetríme, môžeme pridať podľa ľubovôle majoránku, bazalku, oregano, koriander, vegetu, neskôr aj červenú papriku). Takto to dusíme asi 30 minút a zalievame pôvodným vývarom. Pred koncom zahustíme smotanou na varenie, necháme prevrieť a jedlo je hotové. Podávame s knedľou.

 
20.3.2011 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 24335 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS