dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

8. Prešovský študentský Liverpool

Prevaha rockových kapiel, žiaden sólista, zvýšený divácky záujem. Taký bol 8. Prešovský študentský Liverpool, ktorý sa konal vo Véčku. Palmu víťazstva na tejto tradičnej hudobnej prehliadke si odniesla nová prešovská formácia Papyllon.

PREŠOV. Liverpool sa stal na prešovskej hudobnej mape značkou. A hoci sa zdalo, že sa jeho ôsmy ročník ani neuskutoční, záujem kapiel napokon predčil všetky očakávania organizátorov.
Paradoxne, prvý raz v jeho histórii sa na súťaži nezúčastnil ani jeden sólista. Dynamike koncertu to vôbec neuškodilo, naopak. Dokonca nevystúpili ani hostia - sólisti, aby mali samotné skupiny dosť priestoru a aby mohli (napriek ich vysokému počtu) odohrať nie jednu, ale dve skladby.

O cenu súťažilo desať kapiel. Skupina Temple po dohode s porotou vystúpila nesúťažne na záver ako hosť. Bolo to logické rozhodnutie nielen vo vzťahu k dramaturgii večera, ale aj preto, že Temple hrajú už dlhé roky (vystúpili už na prvom ročníku v roku 2002!) a nie je nutné, aby bojovali o víťazstvo.

Alter ego ocenili aspoň symbolicky

O trofej na študentskej prehliadke by nemuseli bojovať ani Alter ego. Zavedená hardrocková formácia, ktorú v minulých rokoch víťazstvo na Prešovskom študentskom Liverpoole dvakrát tesne minulo, však prišla znova.

Už ostrieľaní borci z klubovej scény nevyhrali ani do tretice, porota ich ocenila aspoň prostredníctvom speváka Simiho, ktorý dostal (pri absencii kategórie sólistov) cenu za najlepší sólový výkon. Hoci Alter ego nemuseli, chceli prísť. Ako prezradili, prišli si zahrať, lebo táto prehliadka im imponuje, bez ohľadu na to, či dostanú nejakú cenu.

Hardrock i pokus o avantgardu

V rockových vlnách sa plavili aj ďalší interpreti. Celý koncert výborne naštartovali Rock Street so spievajúcim bubeníkom, v podobnom duchu sa uviedli aj Triple Sun a aj kapušianska Sabaka. Premiéru absolvovali Chillout, na ktorých počuť drinu v skúšobni. Uviedli sa jednou "popíkovou" skladbou a jedným "nárezom". Ten zaujal viac. Rozhodne, napriek názvu, to nebol chill-out, ale poctivý rock. Jeho o niečo tvrdšie podanie ponúkli Bring Round a predstavila sa aj formácia s najdlhším názvom Matúš Buranovský, Tomáš Krenický, Lukáš Valkučák, Martin Hakoš Projekt. Z názvu je jasné, kto projekt tvorí, a kto sleduje prešovskú mladú scénu, ten vie, že nejde o nováčikov.

Podobne ako vlani vystúpila Abulia. Kým minulý rok to bol elektronický one-man projekt, teraz sa ku klávesistovi pridali ďalší spoluhráči. Rovnaká zostava sa predstavila aj pod názvom Vyschlí sysli. Pomaľovaní, oblečení do pyžama a ďalších kostýmov sa "sysli" pokúsili o performance, ale problémom bolo, že vyšli na príliš tenký ľad. Aj takúto šou treba vedieť urobiť, nemá skončiť v prvom pláne (šokovať). Snaha sympatická, ale balansujúca na hrane originality a trápnosti. Tentoraz to chalani skôr neustáli, ale nemali by to vzdávať. Takéto zoskupenie už v metropole Šariša nebolo niekoľko rokov.

Víťaz jednoznačný

Spomedzi vystupujúcich vynikala jedna skupina, ktorej bol klasický hardrockový kabát malý. Mala súčasný sound, cítiť v nej však bol aj závan grunge. Práve Papyllon, o ktorom je reč, sa stal jednoznačným víťazom 8. prešovského študentského Liverpoolu.

Na víťazovi sa zhodla porota, ktorá bolo tento rok najširšia od čias úplne prvého ročníka (mala 10 členov). Medzi nimi bol Martin Višňovský z Chiki liki tu-a, bratia Wittnerovci, či manželia Husovskí. "Jednoznačne je lepšie byť v porote, lebo človek nemá taký stres, ako keď stojí hore na pódiu, čaká ho vystúpenie a nevie, či sa bude páčiť. Na druhej strane je to oveľa väčšia zodpovednosť. Vybrať jedného spomedzi tých všetkých je nesmierne ťažké, " povedala predsedníčka poroty Simona Čechová, ktorá prehliadku v minulosti dvakrát absolvovala ako sólistka a dvakrát neuspela.

Bolo to presne v duchu filozofie organizátorov, že presadí sa nie vždy ten, kto Liverpool vyhrá. V minulosti sa to neraz potvrdilo. Jej favoritom bola práve skupina Papyllon.

Husovskí sú svoji vďaka Liverpoolu

Tá sa najviac páčila aj Veronike Husovskej (predtým Koščovej), ktorá bola prvou víťazkou Liverpoolu. Prišla aj s manželom Martinom Husovským, v minulosti "neúspešným liverpoolistom", dnes známym lídrom Komajoty.

"Normálne sa mi vynorili nostalgické spomienky, " podotkla Veronika a opísala, aké to bolo vtedy: "Klasika, mala som trému, čo je jasné, ale bolo to trochu iné ako dnes. Bolo to v Mestskej hale, kde bolo päťtisíc ľudí. Účinkovalo 10 sólistov, 10 kapiel, hrozne veľká konkurencia. Keď som všetky baby a chlapcov počula deň predtým na zvukovke spievať, ani v kútiku duše mi nenapadlo, že môžem vyhrať. Bolo to moje prvé víťazstvo, ktoré som dosiahla a dodnes si ho veľmi cením."

Mimochodom, Veronika sa s Husom spoznala práve na tejto akcii. "Registrovala som ho z kapely TBC Light, ale on ma nepoznal, respektíve nepoznali sme sa po mene. Vždy sa mi páčil. Vynikajúci klavirista, vynikajúci spevák, bola som ním očarená, " s úsmevom povedala Veronika, ktorá Husa vtedy oslovila, aby ju sprevádzal počas jej spevu. Tak sa aj stalo, súťaž vyhrala, oni dvaja sa dali dokopy a dnes sú už manželia a majú dieťa.

Toto je asi najznámejší príbeh prešovského Liverpoolu. Či vzniknú aj ďalšie, je otázne. Duša celej akcie Jana Pitková jednoznačne nepotvrdila, či bude Liverpool aj o rok. No mal by byť, ak nie, bola by to škoda. Práve táto súťaž totiž posledné desaťročnie utvára hudobnú scénu metropoly Šariša.

Článok v Korzári: http://korzar.sme.sk/c/5692202/osmy-liverpool-dobyla-presovska-kapela-papyllon.html

Fotogaléria na epresov.com: http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=326

Fotogaléria na pis.sk:
http://www.pis.sk/clanok/7509/foto-presovsky_liverpool.html

7. Prešovský študentský Liverpool: http://www.frenky.sk/clanok/592/20_rokov_strechy-7-_presovsky_studentsky_liverpool.html

 
12.2.2011 | Autor: Michal Frank | Reportáže | čítané: 7374 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS