Slané rožky
Tieto slané rožky priniesol na jednu charitatívnu akciu Peter Šiovič, riaditeľ spoločnosti ocenenej Opálovým zrnkom. Od jeho životnej partnerky som neskôr získal nasledujúci recept. Ja som ho nejedol, alergia na orechy, ostatní si však tento pokrm pochvaľovali.
Suroviny (množstvo je uvedené v postupe): droždie, cukor, mlieko, hladká múka, hera, vajcia, mak, sezam, rasca, strúhaný syr, mleté orechy, vegera, červená sladká paprika.
Postup: Pripravíme kvások z kocky droždia, 2 - 3 lyžičiek cukru a 3 dcl vlažného mlieka. Vezmeme 500 g hladkej múky, kvások a 1 lyžičku soli vymiesiť na tuhšie cesto. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Do vykysnutého cesta pridáme 50 g rozpusteného masla alebo hery, vymiesime. Cesto rozdelíme na 3 časti. Z každej treba vyváľať kruh a ten na kríž rozrezať. Vzniknuvšie 4 trojuholníky zvinúť do tvaru rožkov. Na plechu necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypať makom, sezmom, rascou, strúhaným syrom, mletými orechami, vegetou, paprikou... Podľa ľubovôle.
Vo vyhrietej rúre upečieme do zlatista.