dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Domáci chlieb

Niet nad domáci chlieb. A najmä nad klasický, upečený v rúre (nie pekárničke). Toto je tradičný recept od môjho svokra a musím priznať, že ho robím veľmi často. I keď je to trošičku piplačka...

Potrebujeme: min. ½ kg hladkej múky špeciál, 1 väčší zemiak, 1 PL octu, 1 ČL rasce, 1 ČL soli, ½ droždia, maslo (masť) na vymastenie pekáča, olej, voda

Postup: Najprv uvaríme domäkka zemiak, necháme vychladnúť, ošúpeme a potom nastrúhame. Pridáme zhruba ½ kg múky, ocot, rascu, soľ a droždie, ktoré sme si predtým rozdrvili v 3 dcl vlažnej vody. Vymetieme cesto. Dobre je vtedy, keď sa prestane lepiť. Cesto necháme 1 a 1/2 hod. vykysnúť. Potom ho vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske a zložíme (na štyrikrát preložíme, obrátime a vyformujeme do bochníčka). Necháme 20 minút stáť. Potom dáme bochník na vymastený pekáč (najlepšie do misky z jenského skla), urobíme doň prstom dierky a necháme ešte 10 minút postáť na teplom mieste. Medzitým rozohrejem rúru na 250 stupňov. Bochník pretrieme vlažnou vodou a vložíme do rúry. Pečieme 15 minút a rúru stíšime o polovicu a chlieb pečieme ďalších 45 minút. Po upečení ho potrieme vlažnou vodou a olejom.

 
3.10.2010 | Autor: Michal Frank | Recepty | čítané: 8318 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS