dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Europe - vo vrcholnej forme

V Prešove koncertovala kapela Europe. Celosvetovo preslávila v roku 1986 vďaka tretiemu albumu The Final Countdown a najmä jeho titulnej skladbe. Pridala k nej ďalšie hity ako Carrie, Rock The Night, začiatkom deväťdesiatych rokov prišiel úspešný album Prisoners In Paradise, po ktorom sa Europe odmlčali. Dnes sú späť. A podľa zakladateľa skupiny Johna Noruma v najlepšej forme. Posledný počin Last Look at Eden považuje za hudobný vrchol skupiny. S Johnom Norumom sa mi podarilo porozprávať pred prešovským koncertom, vďaka agentúre EPG. Pre Korzár (i SME) vyšiel nasledujúci rozhovor.

Kapelu Europe založili na začiatku 80. rokov (ešte pod názvom Force) dvaja spolužiaci zo štokholmského predmestia Upplands-Väsby, gitarista John Norum a spevák Joey Tempest. Po víťazstve vo švédskej rockovej súťaži vydali Europe eponymný debut (1983), na ktorý o rok neskôr nadviazali albumom Wings of Tomorrow. Nasledujúca platňa The Final Countdown zaznamenala celosvetový úspech, po ktorom však John Norum kapelu opúšťa. Bez neho Europe nahrali ešte albumy Out of this World (1988) a Prisoners in Paradise (1991). Norum, ktorý svoju kariéru začal so švédskym gitarovým "bohom" Yngwie Malmsteenom, sa presadil ako sólista, hrával aj s Glennom Hughesom (ex-Deep Purple), americkou skupinou Dokken či s UFO, kde nahradil Michaela Schenkera. Pred časom sa Europe dali znovu dokopy, výsledkom je vlaňajší album Last Look at Eden, ku ktorému má práve skupina turné. Keďže bude mať zastávku aj v Prešove, chceli sme sa ešte predtým s Europe porozprávať. Po dlhšom telefonickom pátraní sa nám napokon Johnovi Norumovi dovolať podarilo.

Švédsko je krajina, odkiaľ pochádza veľa kvalitných umelcov. Napriek tomu, ako sa podarilo práve Europe presadiť vo svete?

- Ani neviem. Je to zrejme tým, že skupina Europe má dobré pesničky, dobré melódie a podobné veci a ľudia si ju skrátka obľúbili.

Čo sa zmenilo po tom, čo ste sa stali svetoznámymi? Bol to veľký šok?

- Z môjho pohľadu sa nič podstatné nezmenilo. Nikdy som sa nezamýšľal nad tým, že sme známi. Ani teraz, po dvadsiatich rokoch, mi to nepripadá, že sme nejaké hviezdy. Nevidím žiadny rozdiel, stále sa cítim tak, ako som sa cítil v dvadsiatich rokoch. Akurát sa stane, že ma ľudia na ulici spoznávajú. Inak sa nad tým nezamýšľam.

Po úspešnom albume The Final Countdown ste skupinu opustili. Prečo?

- Odišiel som preto, lebo som chcel robiť niečo iné. Inú hudbu, gitarovejší rock.. Okrem toho, že som chcel zmeniť hudobný štýl, prišlo aj veľa problémov s manažmentom a ďalšími vecami okolo chodu kapely. Preto som sa rozhodol skupinu opustiť.

Bol teda jedným z dôvodov príliš mäkký štýl Europe?

- Áno. Na moje gusto sa mi zdala byť táto hudba príliš mäkká. Nebol som ani veľmi nadšený celkovým imidžom, ako Europe vyzerali na pódiu, ako pôsobili...

Nechýbali vám Europe?

- Aj hej. Okrem toho, že sme boli spolu v skupine, sme aj dobrí kamaráti. Už od tínedžerských čias. Občas mi teda Europe chýbali."

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5213454/skupine-europe-pauza-prospela-je-znovu-pri-chuti.html#ixzz10S4VKQvV

A prečítať si môžete aj o tom, ako Europe dostali fľašu pálenky a aký alkohol vlastne pijú:
http://korzar.sme.sk/c/5222072/europe-dostali-v-presove-flasu-palenky.html

Aj o samotnom koncerte:
http://korzar.sme.sk/c/5223547/europe-pritvrdili-a-prijemne-prekvapili-presov.html

Nechýbajú fotky, videá atď.

Foto: Frenky, február 2010

 
29.9.2010 | Autor: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5024 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS