dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Rebrík skončil: Na trojkoncert prišli 3 ľudia

Mal to byť výnimočný večer. Vynovená sála PKO - Čierny orol, nová aparatúra a svetlá, mladé kapely. Napokon z toho bolo fiasko.

Prvý tohoročný prezentačný koncert súťaže Rebrík sa konal vo štvrtok v sále PKO - Čierny orol v Prešove. Presnejšie, mal sa konať. Napokon bolo z koncertu len dôvod, pre nezáujem divákov.

Hralo sa len symbolicky

Krátko po oficiálnom začiatku podujatie boli v sále dvaja platiaci diváci, neskôr k nim pribudol ešte jeden. Teda v priemere sa prišlo na trojkoncert pozrieť jeden človek na kapelu. A to mala ešte nežnejšia polovička ľudstva vstup na podujatie grátis. Koncert sa teda nekonal, hoci všetko bolo pripravené. Akurát krátko vystúpili staroľubovnianski punkeri Swill, s ktorými prišlo asi päť fanúšikov. Celkový počet ľudí v sále sotva prekročil desiatku. Ďalšie dve kapely, domáci Pyrimor a Broyd z Lipian nevystúpili vôbec. Ukázalo sa, že mladé kapely nielenže nemajú fanúšikov, ale ani kamarátov. Takéto fiasko ako vo štvrtok sa už dávno nekonalo.

E. Wittner: „Končím!“

„Končím! Kašlem na to, nemá to zmysel,“ povedal organizátor Rebríka Erik Wittner zo skupiny Gagas, ktorý uvažuje, že zruší aj celú internetovú stránku so súťažou. Napokon však vzbudil iskričku nádeje. Pripustil, že v koncertoch možno bude pokračovať, ale určite zmení ich formu.

-

Poučné fiasko

Je skvelé, keď je niekto nadšenec. Takýmto fanatikom je Erik Wittner, ktorý organizuje akcie pre amatérske kapely. Pekná myšlienka, nič sa tomu nedá vytknúť, ale... Erik Wittner je nepoučiteľný. Po štvrtku sa však možno poučí. Nápad dať mladé skupiny do tradičného kultúrneho stánku PKO je síce možno ušľachtilý, ale zjavne nedobrý. Je to akoby pražské začínajúce kapely mali rovno koncert v Lucerne. A čudovali by sa, že ju nevypredajú... Koncert v sále PKO - Čierny orol patril v minulosti k vrcholom, čo mohli amatéri v Prešove dosiahnuť. Tým by mal aj ostať, nemal by byť štartovacou čiarou. Keď je navyše v súčasnosti neporovnateľne viac príležitostí, kde koncertovať. Niekto vybaví sálu, aparatúru, svetlá, videoprojekciu, propagáciu, účinkujúci nemusí pohnúť ani prstom, potom to tak vyzerá. Klesajúci záujem sa teraz prejavil naplno. Svoju rolu zohrali aj ďalšie faktory, napríklad muzikantská generačná výmena (pocítila aj aj ostatná prehliadka Liverpool). Fiasko však bolo poučné. Potvrdilo, že problémom nie je nedostatok možností na hranie. Aj to, že netreba preceňovať svoje sily. Úspech sa nerodí sám, ale treba si ho vydrieť.

(marec 2009)

Foto: Frenky

(Ex)web Rebríka: http://gagas.sk/rebrik/

 
10.5.2009 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20071 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS