dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Hodokvas 2008

Udalosťou tohto leta bol open-air festival Hodokvas. Výberom headlinerom tohto roku tromfol aj svoju „staršiu sestru“ Pohodu. Nečudo, kapelám ako Sex Pistols či Cypress Hill sa dá len ťažko konkurovať.

PIEŠŤANY. Letisko v Piešťanoch sa na dva dni premenilo na festivalové letovisko. Hodokvas prilákal ľudí z celého Slovenska i okolitých krajín. Pomohli mu silné mená, ktoré sa na ňom zišli.

Módna prehliadka

Vystúpenie Sex Pistols http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=3.7.2008/87115O si slovenskí pankáči samozrejme nemohli nechať ujsť. Prišlo ich požehnane. Väčšina z nich bola „nastajlovaná“ v rámci punkového looku. Až to pripomínalo koncert filharmónie. Akurát uniformy boli iné obleky nahradili „predpísané“ punkové propriety.

Slobodka nebola vo forme

Dočkali sa svojich idolov. Už pred Sex Pistols ich mal kto zahriať. Úvodný Čechomor bol síce z iného súdka (hoci na tú goralskú sa dá dobre pogovať), Slobodná Európa však už bola to pravé. Treba povedať, že nebola vo svojej koži. Gitarista Sveťo je po protidrogovom liečení a bolo to poznať. Nespieval ani svoje party a s gitarou mu vypomáhal ďalší spoluhráč - Temeraf. Braňo Alex bol mimo a Whisky príliš štylizovaný.

Slíže chutili

O to lepšie chutili „slíže“. Tí boli na Hodokvase vlastne doma (sponzoroval im šnúru) a koncert si vychutnali. „Horkýže slíže sa mi veľmi páčili. Som skôr na tú slovenskú hudbu,“ povedal aj hudobný novinár Filip Lenárth, toho času z Prešova. Mihol sa aj v superstar, spieva s formáciou Free Voices a na Hodokvase mal premiéru ako novinár z rádia: „Nevedel som, do čoho idem. Nepoznal som ani program. No teším sa, že som tu, lebo fakt je tu dobrá atmosféra.“

Sex Pistols: Až príliš dobrí

Skindred boli zaškatuľkovaní ako raga-metal a treba povedať, že táto škatuľka sedí. Naživo boli výborní, frontman hecoval publikum a darilo sa mu. Zažiť týchto velšanov niekde v klube, tak to musí byť masaker. A po zotmení to prišlo. Vrchol prvého dňa: Sex Pistols. Akí teda boli „starí páni“? Zvuk bol vynikajúci, ostatne, nazvučiť gitaru, basu, bicie a tri mikrofóny nie je problém. Odohrali to presne a bezchybne. Po vyše 30 rokoch a pri trojakordovej muzike sa niet čomu diviť. Zahrali všetky hity, čo pri ich jednoalbumovej diskografii bolo ľahké. Všetko bolo na profesionálnej úrovni, ľudia dostali to, na čo prišli. Aj viac, odohrali poctivý koncertný set s prídavkami. Až príliš dobré to bolo. Bol to skvelý koncert veľkej skupiny hudobnej histórie, ale predsa len mu niečo chýbalo. Viac punkového „smradu“, živelnosti, možno sa mohli niekde pomýliť, alebo niekomu vynadať (Georgie Bush a všetci politici sa nerátajú), možno mohlo byť drsnejšie pogo... Dnes už fakt nie je rozdiel medzi návštevou filharmónie a Sex Pistols. Ale nech, rozhodne to stálo za to.

Polemic patrí medzi pamätníkov

Druhý deň bol hudobne pestrejší, dominoval mu hip-hop. Na oboch pódiách to však bol mix žánrov. Počas vystúpenia Polemicu sa na chvíľu rozpršalo, ale mraky nad letiskom rozfúkal vietor. „Hralo sa na tú popoludňajšiu hodinu vynikajúco. Častokrát sú ľudia o takom čase takí vypečení zo slnka, že sa nevládzu ani hýbať. Do kariet nám však zahralo, že zafúkal vetrík... Na to, že sme hrali o tretej, s hralo výborne,“ pochvaľoval si vystúpenie Bejzo z Polemicu, ktorý na Hodokvas dorazil priamo z festivalu na Domaši. „To sú dzivoki vyhodňare. Iný level publika, čo je vždy na východe. To hovorím stále. Tesne za východniarmi sú Záhoráci. V žiadnom prípade netvrdím, že zbytok Slovenska je nejaké béčko, ale je fakt, že na východe a na Záhorí sú úplne parádne koncerty. Publikum ocení každé gesto. Na Domaši bolo parádne.“ Bejzo je s Hovokvasom spätý. „Každým rokom tento fesťák rastie. Pamätám si ho ešte ako maličký festivalík koncom augusta, ako také zahájenie hodovej sezóny v Modre, kde na kúpalisko hrávali tri kapely, z toho jedna sme boli my. Je paráda, že sme boli pri zrode takéhoto festivalu,“ zaspomínal si Bejzo.

Holého najviac zaujal vrtuľník

Ska Polemicu vystriedalo funky v podaní Monkey Business. Ich líder Roman Holý sa tešil najmä z toho, že na konci areálu bolo vojenské letisko s vrtuľníkmi: „Sú to moje najmilovanejšie stroje. Bol som sa pozrieť a videl som jeden obrovský ruský vrtuľník, čo bol môj najväčší zážitok stadiaľ.“ Svoje vystúpenie si vychutnal: „Jazdíme sme pomerne často a radi, lebo na Slovensku je tradícia hudby, ktorú sa snažíme hrať, väčšia a dlhšia než v Čechách. To neznamená, že by v Čechách nebolo dobré publikum, tam sú tiež super ľudia, ale tu je viac badať, že si ľudia vychutnávajú rôzne finesy.“ A vychutnával si aj ďalší program ako divák: „Ostávame, lebo moja priateľka je fanatická fanynka I Am X, a stále ma s tým otravuje... Už som si na to tiež privykol a páčia sa aj mne, takže som zvedavý, čo predvedú naživo. My väčšinou na festivaloch nevidíme nič, pretože hráme dosť neskoro večer, takže som rád, že tento festival si užijeme.“

Pochvaľovali si atmosféru

Ľudia si Hodokvas užívali plnými dúškami. Nechýbal ani Prešovčan Jozef Murín, tentoraz výlučne v pozícii diváka (po dlhých rokoch nie ako organizátor, dramaturg či produkčný). „Je tu príjemne. Prvý deň ma pravdupovediac najviac zaujala skejtová U-rampa. Sex Pistols sa mi nepáčili, ale to bude asi tým, že som v živote nebol pankáč. Som zvedavý na Cypress Hill, ktorý som videl pred asi piatimi rokmi a boli dobrí. Pozriem si ešte nový program Veca,“ ukázal Jožo svoj pohľad na Hodokvas. Príjemne sa cítili aj účinkujúci. Napríklad Lavagance: „Nálada výborná, publikum skvelé. Atmosféra prebila menšie technické problémy, takže sme spokojní.“ Mimochodom, Hodokvas fungoval aj v noci. Vtedy hralo prím niekoľko tanečných stejdžov.

Zbytočný headliner

Keby hrali Paradise Lost na hociktorom festivale, mohli by byť hlavnou hviezdou. Metalisti by boli nadšení. Na Hodkovase však boli len jedni z niekoľkých headlinerov. Zakladatelia doom metalu posunuli svoju hudbu niekde ďalej a dokázali to i v Piešťanoch. Boli príjemným spestrením festivalu, hoci objektívne treba priznať, že z hľadiska organizátorov boli zbytočným headinerom. Metalistov sami nepritiahli a pre ostatných ľudí boli hlavnými stars Cypress Hill, resp. deň predtým Sex Pistols.

Cypress Hill? Radšej Karpina...

Slávni hip-hopoví zhulenci to rozbalili na hlavnom pódiu ako sa patrí. Po štyroch veciach sa autor týchto riadkov zdvihol a išiel pozrieť, čo sa deje na vedľajšej, meškajúcej scéne. A tam začala hrať Karpina, pravdepodobne najškandalóznejšia slovenská skupina súčasnosti. Provokujúca videoprojekcia, provokatívne texty, stálo to skrátka za to. Treba vidieť a počuť. Ale oželenie hlavných hviezd Hodokvasu na úkor Karpiny zo tiež o niečom svedčí. Mimochodom, na second stage sa hrala výborná muzika. Francúzski rapperi La Conspiration, ale i Hypnotix - aj to boli príjemné prekvapenia Hodokvasu.

(júl/august 2008)

Foto: Frenky

Prvá správa z Hodokvasu: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=7.7.2008/91000O

Monkey Business: http://www.frenky.sk/?c=12&id=502

Polemic: http://www.frenky.sk/?c=12&id=503

Lavagance: http://www.frenky.sk/?c=12&id=504

 
9.9.2008 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20863 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS