dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Václav Fischer a Sloníčatá

"Chcem sa vyučiť za uja Fischera a voziť deti k moru," napísal raz jeden chlapec z detského domova Slon v Šarišských Michaľanoch svoje prianie. Na včerajší vianočný koncert Sloníčat prišiel do Divadla Jonáša Záborského v Prešove samotný Václav Fischer. Jeho nadácia dlhodobo spolupracuje už s ôsmimi detskými domovmi v Českej a Slovenskej republike, medzi inými aj s detským domovom Slon. Na tento domov ho naviedla zakladateľka Nadácie Slon, herečka Helena Růžičková.



"Impulz od Heleny Růžičkovej bol samozrejme veľmi významný. Avšak aj keď sa s pani Růžičkovou vidím pomerne často a na tomto projekte spolupracujeme, vytvoril sa už veľmi dobrý vzťah medzi mnou a detským domovom, pani Džodlovou a deťmi. Je to príjemné a nikdy som neoľutoval, že som si na Slovensku vybral aj detský domov Slon. Je to jeden z najlepšie manažovaných domovov, ktoré vôbec poznám, je tu silná osobnosť pani riaditeľky Džodlovej," povedal Václav Fischer na obede s novinármi v hoteli Dukla. Václav Fischer bol v Prešove druhýkrát, a priletel lietadlom svojej spoločnosti, spolu s tímom, niekoľkými umelcami a tuctom pražských novinárov. Lietadlo malo mierne meškanie, pretože namiesto v Košiciach, muselo, kvôli počasiu, pristáť na letisku v Poprade.

Každý rok odlietajú deti z detských domovov s cestovnou kanceláriou Fischer Reisen k moru. Václav Fischer zdôraznil, že pri spolupráci s domovmi sledujú najmä vývoj týchto detí, či majú takéto akcie zmysel. "Mnohé z týchto detí začnú prejavovať záujem o cudzie jazyky, začnú sa ich učiť, začnú napríklad túžiť po tom, že by sa mohli stať sprievodkyňami, stewardkami," vyjadril svoju spokojnosť V. Fischer a dodal, že jasný pokrok je vidieť aj v domove Slon, kde sa výrazne zlepšil u detí priemer známok v škole. Ako dodal, v žiadnom prípade nemieni skončiť s touto činnosťou: "S každým domovom je to dlhodobá spolupráca, takže v nej budeme pokračovať. Deti určite pôjdu v roku 2000 na ďalšiu zahraničnú cestu. V rámci Nadácie Václava Fischera sa snažíme, aby tých domovov bolo každý rok viac."

Václav Fischer je známym podnikateľom. Okrem toho narobil nedávno poriadny vietor v českej politike. Stal sa ako nezávislý kandidát senátorom, keď vo voľbách jednoznačne a výrazne porazil všetkých svojich súperov už prvom kole. A to kandidoval v pražskom obvode, o ktorom sa hovorievalo, že "tam by zvíťazila aj tenisová raketa, pokiaľ by bola z ODS". A naviac ODS nasadila protikandidáta najťažšieho kalibru - populárnu herečku Jiřinu Jiráskovú. Opýtali sme sa ho preto, ako sa cíti medzi politikmi.

"Je to samozrejme zásadný rozdiel v tom, že na rozdiel od podnikania alebo charitatívnej činnosti, kde môžem rozhodovať všetko sám za seba, v senáte som súčasťou určitého mechanizmu, ktorý funguje. Nebudem teraz hodnotiť, či dobre alebo zle. Skrátka funguje podľa svojich vlastných princípov. Bol tu určitý problém, keď som náhle vstúpil po presvedčivo vyhraných voľbách do senátu, tak mi moji kolegovia zo senátu spočiatku nemienili túto prácu uľahčiť," odvetil úspešný senátor a konkretizoval: "Keď som celkom jasne povedal, čo chcem robiť, nestrelo sa to u mojich kolegov senátorov s príliš veľkým ohlasom a dokonca operovali tým, že v senáte je veľa senátorov, ktorí robia niečo iné než vedia. Predsedníčka senátu pani Benešová dokonca vyslovila v médiách názor, že keď pôjdem do iného výboru, tak sa niečo priučím. Myslím si, že to nie je dobré, pretože senát a orgán podobného typu by nemal slúžiť na to, aby sa tam ktokoľvek čokoľvek učil. Mal by tu byť preto, aby tí ľudia, ktorí v ňom sedia svojou čo najlepšou, najkvalitnejšou prácou odviedli dobrý výkon a prispeli k tomu, aby sa vyriešili určité situácie." Nakoniec si Václav Fischer vybojoval členstvo vo výbore pre európsku integráciu, k čomu má blízko.

České médiá označujú Václava Fischera za politika nového typu. Súhlasíte s týmto názorom a očakávate, že takýto noví "Fischerovia" sa objavia na českej a slovenskej politickej scéne? - spýtali sme sa ho.
"Nemyslím si, že som nový typ politika. Som len nový typ politika v Českej republike. Určite nie v európskej politike, pretože to, čo robím je naopak to, čo robí v krajinách Európskej únie úplná väčšina ľudí, ktorí sa zaoberajú politikou.
Skrátka to nie je nič neobvyklé a chcem svojou prácou prispievať na riešenie určitých problémov. Želal by som si, aby čo najviac ľudí v Čechách i na Slovensku pristupovalo k tejto problematike obdobne. Aby sa menej politikárčilo a hovorilo, a aby sa viac robilo."

Ako je známe, aj zakladateľka Nadácie Slon Helena Růžičková, s ktorou V. Fischer v charitatívnej oblasti spolupracuje, kandidovala do senátu. Konkrétne za Komunistickú stranu Čech a Moravy a neúspešne. Nedalo nám nespýtať sa pravičiara Václava Fischera, ako vníma túto kandidatúru H. Růžičkovej. "Musím povedať, že pani Helena Růžičková je skutočne žena veľkého srdca. Je to žena, ktorá je mi blízka v jednej veci. Konkrétne v jej pohľade na riešenie najrôznejších sociálnych problémov. Som síce jasne pravicovo zameraný človek a som tiež pravicový politik, to znamená, že som zástancom princípu trhových mechanizmov, ale zároveň som zástancom princípov, ktoré dbajú na to, aby boli riešené sociálne otázky. A práve Helena Růžičková je človek, ktorý sa zaoberá hlavne pálčivou, ťažkou sociálnou situáciou. Práve to ju viedlo k tomu, že sa usilovala uspieť v senátnych voľbách. Kandidatúru jej ponúkli práve komunisti, čo sa mi zdá z môjho pohľadu možno trochu nešťastné. Nepodarilo sa jej uspieť, ale pani Helena Růžičková je človek, ktorý sám to v období komunizmu rozhodne nemal úplne najľahšie a myslím, že by nebolo správne, keby jej niekto chcel podsúvať, že je nejakou cvičenou marxistkou. To určite nie je. Myslím, že jej išlo hlavne o tu sociálnu záležitosť, čo koniec koncov dnes a denne dokazuje aj v tej práci, ktorú robí pre detský domov Slon."

 
14.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 19495 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS