dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Deti Picasso - dobýjajú európsku scénu

Nový objav ruskej hudobnej scény sa volá Deti Picasso. Doma patria medzi zavedené formácie, ruská mutácia časopisu The Rolling Stone označila ich predposledné CD za Album roka. Teraz sa snažia dobyť Európu.

PREŠOV. Deti Picasso sa predstavili aj na nedávnych Dňoch mesta Prešov. „Chceme hrať pre ľudí, ktorí sú otvorení voči muzike. Nezáleží na tom, odkiaľ sú, či hráme doma v Rusku, alebo v Európe.,“ povedal pre Korzár líder kapely, gitarista Karen Arutyunyan.

Dlhá cesta na vrchol

Prezradil, že skupina hrá už 10 rokov a „prešla dlhú a ťažkú cestu“. Deti Picasso pochodili celú Európu. Na Slovensku okrem Prešova koncertovali v Žiline, Bratislave a v Košiciach. Doma v Rusku sprevádzali na turné hviezdy ako Massive Attack či Depeche Mode.

Experimentátori ako Picasso

Deti Picasso sú z Moskvy, kapela má však arménsky pôvod. „Všetci sme umelci. V našich radoch sú architekti, výtvarníci, fotografi, poet, sochár,“ prezradil o päťčlenných hviezdach alternatívnej scény K. Artyunyan, ktorý Korzáru objasnil, prečo sa takto pomenovali: „Picasso je experimentátor, takže je nám blízky. Tiež sme experimentátori.“ Štýl skupiny Deti Picasso zvykne byť označovaný ako etno-rock. Kapelu tvoria Gaya Arutyunyan (spev), Karen Arutyunyan (gitara), Vadim Kuznecov (violončelo), Bogdan Bobrov (bicie), Alexey Filippik (basová gitara).

Ako sa presadili

„Nezávislá scéna v Rusku nie je až taká silná,“ povedal líder azda najobľúbenejšej skupiny na ruskej nezávislej scéne, ktorý priznáva, že v mainstreame sa „necítia dobre“. Prvé úspechy zažila v Rusku táto kapela s charizmatickou speváčkou Gayou v roku 2002, po vydaní debutového cédečka Mesyac ulibok. Boli vtedy označení za objav roka. Hviezda Detí Picasso išla hore najmä po oceneniach v roku 2006, kedy vydali doteraz predposledný, tretí album Glubina. Všimla si ich aj Európa, ktorá je naladená na vlnu world music. Aktuálnym počinom skupiny je album Turbo Mayrik.

Uznávajú českú scénu

Spriaznenosť cítia Deti Picasso aj s českou alternatívnou scénou. Čiastočne je to spôsobené aj tým, že bubeník „žil v Čechách, vie po česky a pozná kopu skupín“. Deti Picasso uznávajú The Plastic People of the Universe, pričom poznajú aj príbeh tejto komunistami ostro prenasledovanej undergroundovej legendy. No majú radi aj súčasných českých interpretov ako Monkey Business, Tara Fuki, či Ivu Bittovú.

(jún 2008)

 
9.7.2008 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18042 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS