dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Príbeh Pehy: Koniec zlý, všetko dobré...

Skupina Peha sa rozpadáva. Možno si dáva prestávku, ako sa to snaží interpretovať speváčka Katarína Knechtová, možno je to definitívny koniec. Dalo sa to čakať, aj tak je príbeh štyroch chalanov a jednej slečny, čo spolu vydržali ako kapela viac ako desať rokov, fascinujúci.

Náznaky toho, že Peha končí, boli už začiatkom roka. Práve Korzár vo februári 2008 uverejnil rozhovor s Katkou Knechtovou http://www.frenky.sk/?c=12&id=476 , v ktorom speváčka hovorila o tom, že kapela potrebuje spomaliť a dať si pauzu. O rozchode pochopiteľne nikto z Pehy naviac nehovoril. Bola by to muzikantská samovražda, keďže v hre nebola len povesť skupiny, ale aj poriadny balík peňazí. Kontrolka však zasvietila...

Mediálny výstrel

Peha mala zazmluvnené koncerty do konca sezóny. Nové už manažment kapely nebookoval, navyše niektoré boli zrušené, a tak cez vyjadrenia manažéra pre médiá presiaklo, že Peha sa rozpadáva. Skupina začala súťaž o bobríka mlčanlivosti, napokon v spoločnom vyhlásení jej členovia potvrdili, že Katka odchádza na sólovú dráhu, názov Peha ostáva zvyšku kapely a čo bude ďalej, nevedia ani sami.

Môže to pomôcť aj Romane

Hlavný dôvodom rozkolu sú sólové ambície Katky Knechtovej a zlé vzťahy medzi ňou a zvyškom skupiny (hoci túto tému speváčka v interview ore Korzár zľahčila. Nie je to pekný koniec kapely, ale neznamená tragédiu. Veď si spomeňme na to, ako Peha začínala. Vznikla búrlivým rozchodom začínajúcich hviezdičiek I.M.T. Smile, odkiaľ Knechtovú vyhodil Ivan Tásler. A vyjadroval sa o nej v tom duchu, že z Pehy nikdy nič nebude. Mýlil sa. Dnes patrí ako Táslerova banda, tak aj Peha medzi absolútnu špičku slovenskej scény a boduje aj v Čechách. Z jednej skvelej skupiny tak vznikli dva. A táto situácia môže nastať znova. Ako sme informovali, Knechtovú nahradí nový objav Romana, s ktorou začala časť členov Pehy spolupracovať. Či už to bude pod novou značkou (čo je pravdepodobnejšie), alebo pod Pehou, črtá sa tu nový objav slovenskej hudobnej scény. Ani Knechtová bez skupiny nie je bezradná. Je to známa tvár, známy hlas a médiá sú jej priaznivo naklonené. Môže sa teda pokojne stať, že namiesto jednej hviezdy tu časom budú dve.

Jednotní až do konca

Na skupine Peha je sympatické, že bola vždy jednotná. Na margo toho, že ľudia stotožňovali skupinu so speváčkou, Katka sa pre Korzár pri jednom z prvých interview (v roku 1998) vyjadrila rezolútne: „Nie, nie je to Katka Knechtová a Peha, ale Peha. Peha, a inak to nebude!“ http://www.frenky.sk/?c=12&id=18 A hoci bola tvárou kapely, táto filozofia vydržala do posledného dňa. Peha teda končí. Nateraz. V súčasnosti sa zdá byť nepravdepodobné, že by to bola iba prestávka. Knechtová sa mohla naplno realizovať aj v Pehe, takže za rozchodom asi predsa len budú tie vzťahy. Ale čas môže vyriešiť veľa vecí. A raz sa môže Peha vrátiť v plnej sile.

Návraty sa dejú

Hudobná história pozná viac takýchto prípadov. Keď Patejdl dal výpoveď z Elánu, v tom čase nenormálne populárneho, zdalo sa, že kapela končí, namiesto toho vydala najpredávanejší česko-slovenský album všetkých čias (Detektívka). Dnes je Patejdl späť. Habera tiež opustil Team, aby sa doň neskôr vrátil. O svetových hviezdach ani nehovoriac, stačí si prozrieť ich súčasné koncertné „lajnapy“: Dickinson sa vrátil k Iron Maiden, Gillan k Deep Purtple, Halford k Judas Priest. Takže je tu koniec, a to koniec zlý. Ale žiadna tragédia nehrozí. Napokon to ešte môže byť dobré pre všetky strany.

A takto vychádzali články v Korzári po tom, čo to „prasklo“ (všetko jún 2008):

Knechtová: Vieme, kto ju nahradí v Pehe!

Stálica slovenskej hudobnej scény - prešovská Peha - sa zmieta v problémoch. Pnutie medzi speváčkou Katkou Knechtovou a členmi skupiny bolo cítiť dlhší čas, ale problémy vyvrcholili až teraz.

PREŠOV. Džentlmenská dohoda, že Peha ešte dohrá v nezmenenej zostave túto sezónu padla. Zlé vzťahy medzi speváčkou a zvyškom kapely vyplávali na povrch. Koncerty sú zrušené a manažér Petr Tureček vyšiel do médií s tým, že skupina končí.

Hradba mlčania

Manažér Tureček nebol ochotný viac prezradiť. Položili sme mu viaceré otázky. Je to pravda, že Peha končí? Nahradí Katku Knechtovú v skupine iná speváčka? Vy ostávate manažérom Pehy, alebo prejdete ku Katke? Čo je dôvodom rozpadu kapely?

"Nebudem na Vaše otázky odpovedať, nehnevajte sa," znela odpoveď. Mlčia aj ďalší členovia kapely, vrátane Katky Knechtovej, s ktorou sa nám nepodarilo skontaktovať. "Dohodli sme sa v kapele, že to nebudeme riešiť cez médiá," dozvedeli sme sa o prísnom embargu.

Knechtová to tušila

Prvý raz nepriamo pripustila Katka Knechtová možnosť rozchodu s Pehou v rozhovore pre Korzár vo februári 2008. Na priamu otázku, čo bude s Pehou, odpovedala len všeobecne a v jednotnom čísle: "Robím nové pesničky, uvidíme, čo bude ďalej. V každom prípade pribudne nový materiál." Zdôraznila, že je "snaha po tých ťažkých dvoch rokoch dať si pauzu". Keď sme sa pýtali na novú platňu Pehy, odvetila: "Uvidíme. Nechajte sa prekvapiť." Mohla by vyjsť tohto roku? "Mohla. Ale uvidíme (smiech). Je to otvorené."

Skúšajú Romanu

Katka Knechtová nebude mať problém uživiť sa ako sólová speváčka. Nejaké pokusy už vraj boli. Zaujímali sa o ňu bratislavskí producenti, spolupracovať vraj mala aj s jedným prešovským, ten to však vzdal. Katka bola hlasom i tvárou Pehy, takže o kariéru nemusí mať obavy. Podľa našich informácií nemá práva na značku Peha, takže aj kapela by mohla pokračovať ďalej.

Hoci ju v súčasnosti kryje hradba mlčania, dozvedeli sme sa, že členovia Pehy skúšali už skôr nahrávať veci s novou speváčkou. Tento objav sa volá Romana a možno nahradí v skupine Katku Knechtovú, aj keď túto informáciu nechcel zatiaľ nikto potvrdiť. Samotná Romana sa za nástupyňu Katky nepovažuje. "Budem spolupracovať s niektorými členmi Pehy, bude to ale úplne iný, nový projekt," povedala pre Korzár nekonkrétne.

Úspešná kariéra

Peha vznikla v roku 1997 po rozpade IMT Smile. Z tejto skupiny, ktorá začala žať albumom Klik klak prvé úspechy, odišla speváčka Katka a bubeník Martin Migaš. Dali sa dokopy s členmi skupiny 67th Harlem a založili Pehu, ktorá zaujala hneď debutovým albumom Niečo sa chystá (1999). V novom miléniu prišla s novými úspešnými albumami Krajinou, Experiment a Deň medzi nedeľou a pondelkom. Získala mnoho ocenení, nielen ako skupina, ale aj Katka Knechtová ako sólistka. Peha nahrala hity ako Diaľkové ovládanie, Vaňa plná piraní, Hlava vinná - telo nevinné, Naoko spím, Slnečná balada, Za tebou či Spomaľ.


Posledným hitom Pehy je Muoj bože z filmu Bathory, ktorý je už označovaný za sólovú nahrávku Katky Knechtovej.

-

Peha sa možno nerozpadne

Okolo prešovskej kapely Peha je v posledných dňoch horúco. Na vyšli veci, ktoré bublali pod povrchom. Manažment skupiny potvrdil jej rozpad.

PREŠOV. Situácia je však zamotanejšia, ako sa zdá. Dnes sú isté len dve veci. Vzťahy v skupine sú zlé a plán B neexistuje. Skupina i manažment držia prísne embargo na mediálne vyhlásenia. Z prostredia kapely však presiaklo, že veci sa ešte možno zmenia.

Ostanú pokope?

Kapela má odohrať ešte niekoľko koncertov. Niektoré už boli zrušené, iné ešte nie. Pôvodná dohoda vraj znela, dohrať sezónu, potom sa uvidí, čo ďalej. Terajšia situácia je taká, že sa začali rušiť koncerty a treba riešiť budúcnosť kapely. Jedna z možností je tá, že sa speváčka Katka Knechtová vydá na sólovú dráha. Faktom je, že spolupráca s istým prešovským hudobníkom a producentom, ktorou mala naštartovať vlastnú cestu, jej krachla. Skupina tiež môže fungovať bez Katky, s novou speváčkou. Jej členovia už začali hrávať s Romanou, o čom sme už v Korzári informovali. Zatiaľ však ide o samostatný projekt. Ďalšia z možností je, že Pehu uložia ladom a budú hrávať iba v novom projekte. Alebo vyštartuje súčasne nová Peha i nový projekt. V tejto chvíli nie je isté nič. Stále existuje otvorená možnosť, že kapela, ktorá hrá od svojho začiatku v roku 1997 v nezmenenej zostave, ostane pokope. Pomohlo by to najmä jej finančným a zmluvným záväzkom. A na spoločné účinkovanie napriek nedobrým vzťahom so speváčkou si už členovia Pehy zvykli.

Ďalšia kríza

Nie je to prvý raz, čo Peha prekonáva krízu. Skupina už preskákala kadečo a pred rokmi sa ocitla v podobnej situácii, že bola na odchode speváčka Katka. Napokon si to rozmyslela, kapela ostala pokope a čakalo ju najslávnejšie obdobie sprevádzané platňami Experiment a najmä Deň medzi nedeľou a pondelkom. Je možné, že Peha takto prežije aj aktuálnu krízu, ako napokon naznačil aj jej manažér. Čo sa v skutočnosti bude diať, zatiaľ podľa všetkého nevedia ani samotní členovia Pehy. Ich mlčanie len zvyšuje rôzne dohady a „zaručené“ informácie, ktoré kolujú Prešovom. Svetlo do toho môže vzniesť až samotná Peha, ak sa niektorí z jej členov (najlepšie speváčka) rozhodne prehovoriť.

-

Knechtová prehovorila: Potrebujeme PAUZU!

Speváčka kapely Peha Katarína Knechtová konečne prehovorila. Vyhlásenie poskytla včera médiám prostredníctvom svojho vydavateľstva. Korzáru dala exkluzívny rozhovor.

PREŠOV. S Katarínou Knechtovou sme sa stretli včera na Turnaji integrácie, na ktorom vystúpila ako hosť. Okolo skupiny Peha to v poslednom čase vrie a veci neprospievalo ani to, že členovia kapely nechceli prelomiť hradbu mlčania. Speváčka Katka Knechtová včera ochotne odpovedala na naše otázky.

Kapela ako manželstvo

„S Pehou máme dohodnuté koncerty do konca augusta. Nič sa nedeje. Chceme ich normálne odohrať a dať si pauzu. To sme si povedali už pred rokom, že si chceme oddýchnuť, dáme si kvázi pauzu, lebo toho na nás bolo strašne veľa,“ povedala K. Knechtová. Nás zaujímali aj iné veci. V kapele podľa našich informácií panujú zlé vzťahy. Aké teda sú? „Tie vzťahy v kapelách sú všelijaké. Je to ako manželstvo. Sme spolu dvanásť rokov, takže je normálna vec, že sa sem tam s niekým pochytíš,“ odvetila Katka a uviedla príklad: „S Maťom (Migašom - pozn. red.) sme sa vadili furt, ale to neznamená hneď, že sa kapela rozpadá...“

Dôvod? Únava.

Katka zdôraznila, že v kapele nie sú žiadne ťažkosti. „Nemám s nikým problém,“ zdôraznila a uviedla, že hlavný dôvod „pauzy“: „Máme toho dosť.“
Čo bol teda dôvod rozpadu kapely? „Únava.“ Nebol v tom vzťah? „Nie,“ poprela Katka informáciu, že pod zlé vzťahy v Pehe sa podpísal vzťah vnútri skupiny.

Čo sa chystá

Aká bude budúcnosť Katky Knechtovej? „Idem robiť vlastný projekt,“ potvrdila. A budúcnosť Pehy? „Dáme si pauzu, ale časom možno zase budeme spolu hrať. Ja si teraz urobím vlastný projekt. To je celé,. To celé je nafúknutá bublina.“ Možnosť, že by Peha pokračovala ďalej bez K. Knechtovej teda v jej vyjadrení neodznela.

Je po operácii

Katka momentálne chodí o barlách. Je po operácii chrupavky. „Je to strašné. Tri týždne nesmiem na nohu ani stúpiť,“ povedala o aktuálnych zdravotných problémochpre ktoré musela Peha zrušiťn niektoré koncerty. Čo sa jej stalo? „Zle som stúpila a už to išlo. Bude to v poriadku, ale treba byť trpezlivý a ja som ako na ihlách. Najradšej by som lietala, z toho sedenia ma bolí zadok,“ dodala speváčka.

-

HORÚCA NOVINKA

Peha vydala spoločné vyhlásenie

PREŠOV. Skupina Peha na margo posledných udalostí prišla so spoločným vyhlásením. Potvrdila ním, že speváčka Katka Knechtová odchádza, názov Peha ostáva jej spoluhráčom a plán B neexistuje. Oficiálna verzia jej rozpadu znie teda takto: „Po jedenásťročnom pôsobení skupiny Peha sa speváčka rozhodla ísť na svoju sólovú dráhu. Názov a celý kolobeh navôkol ostáva vlastníctvom zostávajúcich členov skupiny. Či bude Peha pokračovať vo svojom vývoji a nezastaví sa, to je momentálne z našej strany diskutabilné a na takéto rozhodnutie potrebujeme čas. Spoločne, vrátane speváčky, sme sa dohodli, že odohráme do konca augusta všetky dohodnúté koncerty, ktoré budú od dneška napísané na našej stránke www.peha.cz. Uspokojíme tým aspoň časť fanúšikov a dodržíme voči organizátorom dohody a zmluvy.“

 
4.7.2008 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 20813 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS