dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jazz Prešov 2007

Šestnásty ročník festivalu Prešov Jazz 2007 mal niekoľko naj. Ak by nevystúpil nikto iný než Mike Stern, aj tak by tohoročné „džezáky“ stáli za to. Avšak príjemných prekvapení bolo oveľa viac.

1
1

Festival odštartoval poľský Boba Jazz Band. Veselý swing dokonale naladil divákov. Žiaden „upotený džez“, ale energická muzika, ktorá bola predzvesťou toho, čo všetko sa ešte bude diať. A dialo sa. Na dosky prešovského Čierneho orla prišla funky skupina Groovin´ Heads prešovského saxofonistu Mária „Gapu“ Garberu. Najprv si Gapa a spol. spomenuli na svoje džezové začiatky a urobili vlastne predkapelu sami sebe. Ich hosťom totiž bola excelentná americká speváčka, toho času žijúca na Slovensku, Nicole McCloud. Táto energická černoška predviedla šou, ktorá zdvihla ľudí zo sedadiel. Aj prídavková Simply the Best od Tiny Turner zapadla na festival, ktorý nie je len o džeze, ale o kvalitnej hudbe.

Švédska hviezda s Prešovčanmi

Organizátor koncertu Peťo Adamkovič sa každý rok objaví v nejakom zoskupení aj na pódiu. Tentoraz to bolo so svojom domovskou kapelou AMC Trio http://www.pis.sk/portal/?c=12&id=3692 s Martinom Marinčákom a Stanom Cvancigerom. Spolu s nimi sa predstavila ďalšia hviezda festivalu, švédsky gitarista Ulf Wakenius. Bolo to niečo úplne iné než predchádzajúca smršť Groovin´ Heads s Nicole McCloud, ale džezoví fajnšmekri si na tomto vystúpení zgustli.

„Pre nás je to skutočne prelomová spolupráca. Oslovili sme ho, dohodli sme si termíny, podmienky, chcel počuť, akú hudbu hráme, lebo sme chceli, aby hral našu hudbu. Všetko klaplo. Prišiel jeden pohodový, bezprostredný chlapík, srdcom obrovský umelec. Myslím, že tá spolupráca má aj nejakú budúcnosť,“ povedal o spolupráci P. Adamkovič. Prvý večer zakončilo nekonečné jam-session vo Véčku, na ktorom stálo za to najmä vystúpenie Nicole McCloude. Zaspievala dokonca niekoľko starých flákov Michaela Jacskona.

Ďalšia černošská hviezda

Druhý deň odštartoval ukrajinský Willie Pap Quarter, po ktorom sa na pódiu objavila mnohopočetná zostava interJAZZional Band na čele s klaviristom Pavlom Bodnárom. Pestrý mix muzikantov (aj z Kuby či Peru) i hudby (od džezu, cez latino po prerobené ľudovky) navnadil divákov, ale kapele sa zároveň podarilo niečo podobné, čo deň predtým predviedli Groovin´ Heads. Aj Bodnár a spol. so sebou priviezdol hosťa, černošskú speváčku Elsu Valle z Budapešti. Táto Afromaďarka so silným hlasom a latinsko-americkými rytmami strhla ľudí na svoju stranu od úvodných tónov.

Mike Stern = vrchol večera

A to vrchol večera ešte len mal prísť. Bol ním jeden z najslávnejších džezových gitaristov na svete Mike Stern http://www.frenky.sk/?c=12&id=465 a jeho hviezdna kapela s fenomenálnym Dennisom Chambersom za bicími, basgitaristom Anthonym Jacksonom a saxofonistom Bobom Franceschini. Dav ľudí zaplnil celý priestor pred pódiom, zaplnená sála miestami nedýchala, miestami burácala. A mala dôvod. Takéto hviezdy do Prešova nechodia každý deň.

„Mali sme šťastie, že Mike Stern bol headlinerom prvého dňa Bratislavských jazzových dbní, takže sme si ho mohli dovoliť zavolať,“ povedal nám Peter Adamkovič, ktorý sa tešil z toho, ako to celé dopadlo: “Posunuli sme sa do vyššieho levelu.“ Akcia bola zvládnutá dramaturgicky, organizačne i finančne. Bola tiež súčasťou aktivít podporujúcich kandidatúru Prešova na Európske hlavné mesto kultúry 2013. Ľudí tiež prišiel rekordný počet. „Stavba programu bola taká, že sa striedali žánre a za tie dva dni sme tu mohli počuť neworleanský dixieland, funky, ďalšie džezové veci, upravené ľudovky až po elektrický jazz Mika Sterna,“ dodal spokojný Adamkovič.

(november 2007)

Foto: Frenky

Rozhovor – Mike Stern: http://www.frenky.sk/?c=12&id=467

Na fotografiách:
1. Nicole McCloud
2. Boba Jazz Band
3. Ulf Wakenius a AMC Trio
4. Jam session s Nicole, Gapom a trubkárom Boba Jazz Bandu
5. Jam session s mladými Prešovčanmi Young Jazz
6. Willie Pap Quarter
7. interJAZZional Band s Tariškom a Palúchom
8. Elsa Valle
9. Elsa Valle a Rado Tariška
10. Mike Stern a spol.


Linky:

Jazz Prešov 2006: http://www.frenky.sk/?c=12&id=435

Rozhovor z Jazz Prešov 2005: http://www.frenky.sk/?c=12&id=374

Rozhovor z Jazz Prešov 2004: http://www.frenky.sk/?c=12&id=302

Jazz Prešov 2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=250

Jazz Prešov 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=206

Jazz Prešov 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=205

 
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
19.12.2007 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20931 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS