dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Nerez: definitívna bodka

Dve tretiny českej folkovej legendy Nerez na chvíľu oživili túto značku. Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský, ktorý tvoria aj pokračovateľa Nerezu, kapelu Neřež, sa vydali na turné pri príležitosti vydania všetkých troch radových albumov Nerezu s bonusmi na 2CD a vydania spomienkového DVD. Jednorazového reunionu kapely Nerez sa nedožila jej speváčka Zuzana Navarová. Vřešťál a Sázavský dali vydaním uvedených nosičov a spomenkovým turné, ktoré neobišlo ani Košice a Prešov, definitívnu bodku za touto kapitolou. O minulosti, ale aj o súčasnosti sme sa pozhovárali pred prešovským koncertom so Z. Vřešťálom (na snímke).

Prečo ste sa rozhodli oprášiť Nerez? Pre to vydanie starých platní na CDa DVD, alebo ste mali aj iný dôvod?

- Nevystupujeme ako Nerez, ale skôr ako poslední zostávajúci dvaja členovia, ktorí sme Nerezz zakladali. V posledných rokoch nám mejlovalo mnoho fanúšikov, že zháňajú cédečká s pôvodnými nahrávkami skupiny Nerez. Tie CD na trhu neboli, tak sme im ich napaľovali, stali sme sa sami sebe pirátmi (úsmev). Napokon sa nám podarilo vyriešiť dedičstvo po Zuzane Navarovej, teda právne záležitosti, plus firma Supraphon, ktorá vlastnila archív, sa to rozhodla vydať. Sme radi, že to vyšlo. Dvojcédečko obsahuje tri radové platne Masopust, Na vařený nudli a Ke zdi a 10 bonusov. DVD má 70 minút, záznamov z televízie, rozhovor, fotogalériu i kompletný autorizovaný spevník.

Ako ste zostavovali DVD? Muselo byť dosť pracné dostať sa k tým archívom...

- V dnešnej dobe to už majú v televízii zoradené v počítači, takže sa našlo asi 13 pesničiek. Niečo sa nenašlo, alebo sme to tam nedali.

Objavili ste niečo, čo vás prekvapilo?

- Bolo tam niekoľko rarít, napríklad ako hráme ukrajinskú ľudovú pesničku len tak v triu, na konci našej éry v roku 1994, a v hľadisku prebieha mexická vlna. Je to unikátne. Na DVD je unikátne aj to, že je tam pieseň Na vařený nudli, ktorá končí slovami "...a tak jsme umřeli". Chýbal záver, tak sme ho doplnili - náš kamarát Jakub Fried zobral asi 500 fotografií a technikou pixelácie to zanimoval tak, že sme tam ožili a nanovo je spravený dôvetok tohto klipu.

Názov výberu ...a bastafidli!, to bola vraj obľúbená formulka Zuzany Navarovej.

- Ona mala rada všetky tie "láry fáry", "basta fidli", "sakum prdum", a podobné slovné spojenia. Nám sa to zdalo byť výstižné, lebo je to bodka ta všetkým, čo sme s Nerezom urobili a viac už toho nebude.

Pri tejto príležitosti ste sa vydali na turné. Aké sú ohlasy?

- V Košiciach sme vypredali polovicu nákladu, niečo teda máme aj tu v Prešove, ale do Pezinka sa nám zrejme nezvýši. Našťastie, distribúcia je výborná, takže sa to dá kúpiť aj na Slovensku.

A ohlasy ľudí?

- Výborné. Bolo to žiadané a nebolo na trhu. Zoberte si, že tých platní sa svojho času predalo asi tristotisíc. Dnes už sú ošúpané, na naše koncerty už chodia deti tých fanúšikov...

Do Prešova chodíte často, minimálne raz ročne. Či už ako Neřež, alebo sólo. Čo vás sem ťahá?

- Je tu veľmi dobre. Poviem vám, že je tu oveľa lepšie publikum, než napríklad v Bratislave. Tam sú takí "zívaci". Tu je to živé, sú tu krásne ženy a je tu fajn. Jazdíme sem pravidelne, pretože je to už dlhoročná tradícia. A tak to bude určite aj ďalej...

Čo robí Neřež?

- Tohto roku sme strašne pracovití. Vlani na jeseň mi vyšla sólová výberová kompilácia, teraz vychádza nová platňa - číslovaný album. Je to unikát, ktorý vyjde v limitovanom náklade tisíc nosičov, a každý z nich bude očíslovaný a podpísaný originál. Objednať sa bude dať na našej slovenskej webstránke www.nerez.sk. Druhá vec je album 50 miniatúr, kde na jednom CD bude 50 zhruba minútových skladieb od rôznych autorov a interpretov. Vystrieda sa tam Nohavica, Plíhal, Janoušek, Precedens s Bárou Basikovou, my a ďalší. Ďalej vyšla táto výberovka Nerezu a pripravujeme vianočný album Slavná věc, piaty radový album Neřežu. Budú to vianočné pesničky, ale trochu inak. Tieto pesničky budú spievať predmety, napríklad vianočka, prskavka, stromček, rybia kosť či baliaci papier, ktorý sa teší, že všetky darčeky zabalí.

Vít Sázavský nemá sólové ambície?

- Hráme spolu a on teraz produkuje druhý diel albumu Havěť všelijaká. Sú to pesničky o zvieratkách a vystupujú tam rôzni interpreti, ako Marek Eben, Roman Hollý, Jana Kirschnerová.
Ktorá z troch platní pôvodného Nerezu je vám osobne najviac blízka?

- Ťažko povedať. Prvá platňa Masopust vznikla ako kompilácia. Mali sme obmedzený prístup do štúdia, v Hradci Králové sme trebárs natočili dve pesničky za rok. Postupne sa ich nazbieralo na album. Na vařený nudli je už koncepčné album, vrátane obalu. Tretí album Ke zdi je zaujímavý tým, že sa nahrával na jeseň 1989, ale vyšiel až na jar 1990. Je tam pieseň Za pět minut, a hovorili sme si, ako budeme strašne odvážni, ale pritom album vyšiel päť minút po dvanástej. Už to nikoho nezaujímalo. Na platni sú však pekné piesne, aj keď sa jej predalo najmenej, keďže doba sa zmenila.

Aj Neřež hrá niektoré veci zo starej éry. Ktoré z tých piesní máte najradšej a naopak?

- Veľký hit je Javor, ale ten som hral už asi miliónkrát, takže málokedy ho hrávam. Už je to obohraná pieseň, na dva roky sa už na vojnu nechodí, takže ju zaradzujeme len na želanie. Hráme však trebárs pieseň Já s tebou žít nebudu, čo bol taký posledný hit Nerezu. Alebo skladbu Zuzany Navarovej Za poledne. Máme zopár obľúbených kusov. Jednu starú pieseň máme tiež urobenú vo funky úprave, kde ja repujem pôvodný Zuzanin part. To nás baví.

(apríl 07)

Foto: Veronika Janušková, Korzár

Rozhovory:

Neřež: http://www.frenky.sk/?c=12&id=86

Zuzana Navarová: http://www.frenky.sk/?c=12&id=163

 
30.4.2007 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17971 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS