dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Kravy z planetária

Nazvať ženu kravou veru nie je práve najzdvorilejšie. Je to urážka. Výnimku však tvoria mladé baby z astronomického krúžku, ktoré si hovoria kravy. Podľa nich je to titul, či dokonca kompliment. Prečo? V prešovskom planetáriu totiž premietajú školákom kultovú animovanú rozprávku Krava na Mesiaci. A podľa nej si dal pomenovanie aj tieto mladé astronomičky.

Byť kravou je úžasné

„Bežne si takto telefonujeme, že čau krava,“ hovorí Petra Hatalová z Kapušian. Dievčatá majú aj vlastný humor: „Ako robia kravy na mesiac? Moon.“ Moon je aj bežný pozdrav týchto dievčat.

„Máme s tým problém, ako oslovovať chalanov. Niekedy sú býci, inokedy kravy, ale naši chlapci sú dosť pod papučou, takže väčšinou tu s nami ani nie sú,“ smeje sa Prešovčanka Andrea Leütterová.

Mimochodom, medzi chalanmi prevládajú znamením Býci. Chlapcom je medzi dievčatami úžasne, keďže sú v menšine, majú okolo seba hárem. „V dobrých časoch krúžku nás bolo až 20 a bolo aj veľa chalanov,“ spomína Andrea na časy, keď astronomický krúžok navštevovali aj školáci zo Sabinova, Lipian, či Vranova nad Topľou.

Dievčatá, s ktorými sme sa zhovárali, sú už všetky vysokoškoláčky, ale partia „kráv“ z čias astronomického krúžku drží. Okrem už spomínaných dvoch dievčat sme v prešovskom planetáriu debatovali s Majou Potočňákovou z Podhradíka, s Ivanou Jakšovou z Kapušian a Prešovčankou Janou Mitríkovou.

Partiu ďalej dopĺňajú Jozef Verbovský, Jana Petrasová, Michal Pipka, Katarína Jurečková, Jaro Bindzár, plus starší odrastení astronómovia Pavol Cabuk, Miloš Socháň a ďalší.

Prečo astronómia?

Ako sa dievčatá dostali k astronómii a tomuto krúžku? „Hviezdy a planéty ma zaujímali. Na jednom pozorovaní oblohy som sa opýtala, či nemajú nejaký krúžok,“ vraví Jana.

Pridáva sa Maja: „Začali sme chodiť na gymnázium a nemali sme čo robiť. Videla som v kultúrnom mesačníku oznam, že je tu krúžok. Tak sme sa aj s Aďou prišli tu v jeden piatok a vedúca sa nás opýtala, čo tu robíme. Ten krúžok sa totiž v ten deň nekonal, boli na výjazde v Roztokoch.“

Aďa potvrdila, že väčšinou do krúžku prichádzajú ľudia vo dvojiciach.
„Keď som prišla na gympel, videla som pred fyzikálnou učebňou oznam, tak som sa prišla pozrieť. O rok som stiahla aj Ivanu.,“ vraví Petra a Ivana ju dopĺňa: „Už od detstva som mala záľubu v astronómii, ale mala som obavy, lebo každý hovoril, že na to treba vyštudovať fyziku a matematiku.“ Len tak mimochodom, dnes študuje fyziku na Univerzite Komenského v Bratislave. Fyzika však nie je podmienkou.

J. Mitríková študuje animáciu voľného času na Gréckokatolíckej teologickej fakulte PU v Prešove, A. Leütterová kartografiu, M. Potočňáková výtvarnú výchovu.

Akcie (nielen) pri hviezdach

Dievčatá (a chlapci) z astronomického krúžku sa stretávajú stále, hoci krúžok ako taký sa už rozpadol. Zraz si dávajú najmä cez sviatky, keď sú všetci doma.

„Na Veľkú Noc zmizneme my baby preč z mesta,“ tvrdí Andrea. „Na prvého mája sa stavia Máj, na Halloween robíme masky,“ dopĺňa Jana.

Samotnú Hvezdáreň a planetárium v Prešove navštevujú len sem tam, občas zájdu na nejaký program. Niekedy si idú pozrieť zatmenie Slnka na Kalváriu, sledujú meteorický roj, prechod Venuše a Merkúru, planéty, či hmloviny (mračná plynu a prachu poletujúce vesmírom).

„Všetko je fascinujúce - veľké, neznáme a ďaleko. A dobre to vyzerá na fotkách,“ vysvetľuje Petra. Jana dodáva: „Zišli sme sa tu skvelá partia, začali sme chodiť po výletoch. Cez takú noc pod hviezdami sa ľudia spoznajú.“

Kauza Pluto

V posledných dňoch zaujala aj laickú verejnosť správa o tom, že Pluto bolo vyradené zo zoznamu planét Slnečnej sústavy.

Čo na to naše „kravy - astronomičky“? „Konečne,“ rezolútne hovorí Petra Hatalová. „Tak to má byť. Je to správne, ešte pred tromi rokmi som o tom robila SOČ-ku a dúfala som, že sa to stane.“

Prečo? „Pluto nie je skutočná planéta, lebo je príliš malá, má príliš výstrednú dráhu a nie je ani najvzdialenejšou planétou, lebo občas sa križuje s Neptúnom. A nemá ani také fyzikálne zloženie, ako by mala mať.“

Jana Mitríková nesúhlasí: „Ja som konzervatívna, myslela som, že ho nechajú.“ Podľa dievčat bol aj ich kolega Jožko smutný z toho, že nám zrušili Pluto.

„Čakala som, že ho nechajú z historických, aj ekonomických dôvodov, aby sa nemuseli prepisovať učebnice. Teda, že pre Pluto by platila výnimka. Som ale spokojná, že je v tom poriadok,“ dodáva Ivana Jakšová.

Naj planéta

Zaujímalo nás, na akej planéte (okrem Zeme) by dievčatá chceli žiť a prečo.

Petra: „Vyberám si Neptún, lebo je krásne modrý.“

Andrea: „Saturn, lebo má pekné prstence.“

Jana: „Jupiter, lebo je farebný a chcela by som sa pozrieť ako vyzerá atmosféra a kedy dôjdem na dno.“

Ivana: „Osem planét je malá ponuka. Asi by to malo byť mimo Slnečnej sústavy, čo najďalej.“

Maja: „Pozrela by som sa na Mars.“

Hlas starších

Pracovníčka Hvezdárne a planetária Renáta Kolivošková na partiu „kráv“ spomína len v dobrom. „Radi sa zúčastňovali akcií, ktoré sme robili,“ hovorí a dodáva, že „istý čas nebol dosť záujemcov, ale snažíme sa znovu krúžok oživiť“.

Vedúcou Krúžku mladých astronómov bola Danica Jančušková. „Viedla som ho 13 rokov, takže sa tu vystriedalo viacero partií.“ Na „kravy“ nedá dopustiť dodnes.

„Človek sa pri týchto mladých ľuďoch tiež cíti mladšie. Núti ho to aj držať krok, byť odborne pripravený,“ dodáva D. Jančušková z Hvezdárne a planetária v Prešove.

(september 2006)

Foto: Frenky

 
2.11.2006 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 19107 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS