dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Ivan Mládek

Speváka, hudobníka, textára, herca, spisovateľa, zabávača, tvorcu originálnych spoločenských hier a ktovie, čo ešte - Ivana Mládka - netreba zvlášť predstavovať.

S jeho menom sa spájajú predovšetkým nestarnúce hitovky ako Jožin z bažin, Mojmír a Mlhoš, Lulu z Honolulu, Rychlík jede do Prahy, Linda, Zkratky a ďalšie, ktoré hráva so svojou kapelou Banjo Band. Piesne sú natoľko populárne, že v Čechách vznikla aj revivalová kapela Děda Mládek Illegal Band, ktorá tieto skladby obliekla do bigbítového hávu a doplnila napríklad o rapové vložky. "Tie piesne sme pôvodne robili pre užší okruh študákov, a bolo priam prekvapujúce, že sa zapáčili väčšiemu okruhu ľudí a vydržali tak dlho. Niektoré aj tridsať rokov. Je to naozaj milé zistenie a vážime si toho," povedal nám Ivan Mládek.

Mimochodom, Mládek hrával kedysi najmä pre strednú generáciu a na folkových a country akciách, dnes preferuje rockové kluby a rockové festivaly.
My sme sa s ním stretli na jednej z takýchto akcií - trenčianskej Pohode.

Keďže Banjo Band Ivana Mládka obľubuje rockové publikum, nechystá nejakú spoluprácu s rockovou, metalovou, prípadne aj houseovou, tanečnou kapelou?
"Nie, nič také nechystáme, ale keby prišla ponuka, nevylučujeme to," uviedol Mládek. Pošuškáva sa však o možnej spolupráci medzi ním a formáciou Děda Mládek Illegal Band. Mládek momentálne prezentuje s divadlom zájazdový program Láska na první odposlech, v ktorom hrajú aj spoluhráči z Banjo Bandu ako Lenka Plačková, či Ivo Pešák. Pre jednu českú televíziu tiež robí obľúbený program Čundrcountryshow. Kedy bude možné vidieť tento program na Slovensku? - opýtali sme sa. "To neviem. Musela by nejaká slovenská televízia kúpiť program od ČNTS, ktorá je vlastníkom práv. Teraz však budeme vydávať výbery z Čundrcountryshow. Budú to štyri stominútové kazety s najvydarenejšími scénkami, ďalej klipy, anekdoty, piesne," odvetil Mládek.

Obľúbeným motívom v jeho textoch je šport (napríklad Aerobic, Pochod Praha - Prčice, Jez, Prachovský skály, Až bude mistrovství světa v ledním hokeji...) a zvieratá (Zobali vrabci zobali igelitové obaly, Medvědi nevědí, Mravenci v kredenci, Neopatrný křeček...). "Mám dvoch nemeckých ovčiakov," povedal nám Ivan Mládek a poznamenal, že zvieratá má rád, čo koniec koncov asi každý. O športe skonštatoval: "Radšej o ňom spievam, než ho prevádzam." Dodal však, že sa občas rekreačne venuje plávaniu, bicyklovaniu, prípadne si ide zahrať tenis.
Hlavným Mládkovým sparing-partnerom na pódiu je Ivo Pešák. Pri koncertoch mu ľudia tlieskajú, najmä keď na neho Ivan Mládek neustále upriamuje pozornosť. Predsa len však stojí v jeho pozadí. "S Ivanom mi to neprekáža. Poznám ho strašne dlho a jeho druh humoru ma baví. Takže ja sa tomu vždy rád podriadim. Keď budem hrať s niekým iným, vyžadoval by som si zrejme rovnaké podmienky, ale tu nie. Myslím, že Ivan aj na pódiu potrebuje nahrávača a túto funkciu plním ja," povedal nám na margo svojho postavenia v Banjo Bande Ivo Pešák, ktorý mal svojho času vlastnú skupinu Rockec Iva Pešáka, ktorá sa ocitla aj na listine zakázaných kapiel: "Rockec je znova postavený, dokonca s výnimkou jedného človeka sú v ňom rovnakí ľudia ako predtým. Rockec je taká moja bokovka, pri ňom si odídem k inému druhu muziky, ktorý ma tiež baví. Je to na odreagovanie a mám v ňom, na rozdiel od Banjo Bandu, tú vodcovskú úlohu. Teraz natáčame s Rockecom cédečko a myslím, že sa to do budúcnosti rozhýbe." Banjo Band Ivana Mládka a Rockec Iva Pešáka si navzájom neprekážajú, keďže majú spoločného manažéra. Po Ivovi Pešákovi, dlhoročnom to súpútnikovi Ivana Mládka, sme chceli, aby nám prezradil nejaký ten trapas, ktorý Mládek vyprodukoval.

"Trapasy s Ivanom Mládkom? To by som skôr mal rozprávať, kedy s nim trapasy nie sú. On ich robí nepretržite, vždy myslí na niečo iné než robí. Nie je to tým, že by trapasy vyhľadával, on tak proste myslí. Poviem aspoň jednu historku, už je dosť stará. Raz sme šli na zájazd, zraz bol u Ivana doma. Ivan tam nebol, čakali sme na neho on nikde, nakoniec prišiel asi za hodinu a pol. Na vodovodný kohútik nasadil obrovskú hadicu, druhý koniec vyhodil z okna a odišli sme. Vraveli sme mu, že či kvôli tomu sme na neho celú tú dobu čakali. On povedal: No, žena sa sťažovala, že nám kvapká vodovodný kohútik a ja som nemohol zohnať takú dlhú hadicu," poohováral svojho "šéfa" Ivo Pešák.

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18111 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS