dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

SuperTour 2006 - Diváci ho odignorovali!

Šok! Prešovčania štart koncertného turné finalistov šou Slovensko hľadá SuperStar odignorovali. Aj minulý rok štartovala šnúra „superstaristov“ v Prešove, ale situácia bola diametrálne odlišná. Kým vlani bola Mestská hala vypredaná dva dni po sebe, tohoročný úvodný koncert SuperTour divákov nepritiahol.

Halu s osemtisícovou kapacitou organizátori po šírke rozdelili na dve polovice, no ani tá jedna sa nezaplnila. Na hviezdy z televíznej obrazovky boli v hale s osemtisícovou kapacitou zvedavé necelé dve tisícky divákov. Veková kategória 10 až 15 rokov výrazne prevyšovala. Nechýbali ani staršie ročníky, tie však v drvivej väčšine tvorili sprievod neplnoletým fanúšikom nových spevákov.

Čo sa nezmenilo, bola dramaturgia. Azda až na to, že kým vlani sa speváci uvádzali navzájom, teraz na to mali moderátora. Minulý rok rozbehol koncert Robo Mikla (vrátil sa na zárobky po tom, čo škandalózne súťaž opustil), teraz to bol jeho pandant z druhej série Ivan Štroffek. Iste, Ivan nemal až toľko škandálov ako Robo, naviac ukázal aj spev, ale aj tak sú si tí dvaja podobní. Dobrú šou rozbiehajú rockeri. Na Ivanovi sa zdalo, že tiež očakával viac ľudí v hľadisku. Spočiatku mu chýbala energia (čo sa nedá povedať o konci, ale k tomu sa ešte dostaneme). Mladé babenky však boli vo vytržení.

Tri Prešovčanky Veronika Hrubá (17 rokov), Júlia Balážová (17), Bea Tomková (16) trojhlasne konštatovali, že najviac sa im páčil Štroffek. Pridali k nemu aj Cmorika a Balúchovú, ale favorit bol jasný. A kto bol najhorší: „Bažík.“ „Nie! Krausz!“ „Krausz, Krausz.“ „Kvaková.“ „Nie, ona bola tiež dobrá.“ Takto sa prekrikovali, až sa zhodli, že „všetci boli dobrí“. A na tom sa zhodla väčšina obecenstva. Karty sú už predsa rozdané, súťaž skončila, tak o čo ide.

Živé vystúpenie finalistov prinieslo niekoľko pozitívnych prekvapení. Napríklad Kvaki ukázala, že má naozaj výborný hlas, hoci vo finále sa nemohla príliš prejaviť, pretože vypadla ako prvá. Alebo držiteľka divokej karty Petra Kepeňová si dochádzala k porote po pravidelnú a zaslúženú porciu kritky. Tu, pred v podstate domácim publikom, sa ukázala v oveľa lepšej forme, a naplno predviedla svoj pozoruhodný hlas. Domáce publikum spomíname preto, že Peťa Mestskú halu dôverne pozná, keďže vysoká škola je pár metrov od nej. A hneď vedľa stojí športová hala, kde Petra chodievala fandiť svojmu expriateľovi Radovi, majstrovi Slovenska vo volejbale. Toho sme na koncerte nevideli.

Na vystúpenie svojho priateľa sa nebola pozrieť ani Katka Smithová. Táto neúspešná semifinalistka v SuperStar mala totiž koncert v Košiciach. „Nemôžem prísť, ale nič také strašné sa nedeje. Pôjdem pozrieť Mateja na SuperTour do Košíc“ povedala nám Katka. Či svojmu partnerovi Matejovi Koreňovi na premiére chýbala nevedno, faktom však je, že spieval niečo o zanedbanom sexe...

Nízka účasť ovplyvnila aj predaj svietiacich módnych doplnkov, parochní a blikajúcich predmetov. „Nie je tu až tak veľa ľudí, ale tovar sa predáva. Som relatívne spokojný, no mohlo prísť aj viac divákov,“ podotkol obchodník Víťo Staviarsky. Veľa roboty nemali ani záchranári. „Napriek tomu, že nebolo až tak veľa ľudí, boli nejaké bolesti hlavy,“ uviedol majiteľ Záchrannej asistenčnej služby Tomáš Mydlo. Na koncerte neomdlievali mladé fanúšičky ako vlani.

Nové spevácke hviezdy si však koncert aj tak užívali. Jakub Petraník bol na domácej pôde a nechal sa strhnúť atmosférou. Možno až príliš, i keď niet sa čo čudovať, veď bol miláčikom publika. Aj z Martina Krausza sršala energia. Bolo evidentné, že nestojí pred publikom prvý raz, najmä pri vypaľovačke Ľudia nie sú zlí.

Záver prvého kola zaobstaral kto iný, než Peter Cmorik (alebo Cmorík? Vie niekto, ako sa vlastne tá druhá SuperStar v skutočnosti volá, keď raz si píše tak, inokedy onak?). Aj človeku s betónom v ušiach muselo byť jasné, prečo vyhral televíznu šou systémom štart - cieľ. Polovicu predelila spoločná hymna So mnou vždy môžeš rátať, na ktorú sa dostalo aj v samotnom závere. Vrcholom večera však bol tesne predtým duet Cmorika a Štroffeka All For Love, v ktorom vynikli v rovnakej miere obaja speváci. Klobúk dole.

Úplnú bodku za koncertom dala autogramiáda. Kým dnu v hale sa zdalo, že je málo ľudí, na chodbe, pri stánku sponzora turné - mobilného operátora ich bolo zrazu priveľa. Deti sa tlačili, každý chcel autogram. Jeden ochrankár to nevydržal a na mladých fanúšikov zakričal, aby sa netlačili, lebo zruší autogramiádu. „Čo teraz kričíš? Najprv tu deti zavoláte a teraz ich neviete zvládnuť?,“ kontroval mu jeden z rodičov. Našťastie všetko napokon dopadlo bez ujmy na zdraví.

Na spevákov boli zvedaví aj ich rodičia

Na koncerty čerstvých hviezd šoubiznisu sa prišli pozrieť aj ich rodičia. Otec Jakuba Petraníka tvrdí, že sa súťažou Slovensko hľadá SuperStar nijako nezmenil život. „Trochu viac vzruchu o vchode, deti zvonia, chodia po podpisy, ale dá sa to zvládať. Neodstrihujeme telefóny,“ podotkol Peter Petraník, ktorý okrem syna fandil Petrovi Cmorikovi.

„Každý z nich mal niečo do seba, bol svojim spôsobom výnimočný. Fandila som Ivanovi Štroffekovi,“ dodala Kubova mama Alica Petraníková. Tá svojho syna zavolala, na veľkú radosť detí, aj do škôlky, v ktorej pracuje.

„Teším sa na Ivana Štroffeka a Peťa Cmorika. Aj na ďalších, ale na tých dvoch najviac,“ nezaprela rockerskú dušu Natália, Kubova sestra, ktorá tiež tvrdí, že sa jej život nijako nezmenil. Nič z toho nevyťažila? „Možno ešte vyťažím, o niekoľko rokov, keď bude slávny,“ zareagovala so smiechom.

Na svojho syna bol zvedavý aj pán Krausz. „Teším sa, lebo bude to bez poroty, ukážu naozaj to, čo v nich je a som zvedavý, ako si opantajú toto publikum,“ povedal otec Martina Krausza, finalistu, ktorý sa často dostával do rôznych konfliktov. Pavol Krausz z toho tragédiu nerobí: „Ku konfliktom muselo dôjsť, pretože ich zavreli do jednej vily, kde nemali súkromie a nemali sa kde vyventilovať. Ponorková nemoc urobila svoje. Táto súťaž je aj o kamarátstve, ale je to hlavne súťaž. Je tam rivalita a rivali niekedy takto reagujú.“

Nerátajúc synátora, z desiatky sa mu najviac hudobne pozdával Peter Cmorík. Odlesk mediálnej známosti dopadol aj na Krausza seniora: „Cestoval som vo vlaku a sprievodca hovorí: 'Cestovné lístky, prosím. Pán Krausz, aj vy!'“

-

Porota finalistov nehodnotila, Korzár áno!

Finalisti Slovensko hľadá SuperStar svorne tvrdili, že sa koncertnú šnúru tešia. Vraj odpadol stres z toho, že niekto vypadne a bude ich hodnotiť porota. Mysleli si, že to tak bude. No aby to nemali také jednoduché, hodnotiť ich tentokrát budeme my a pridáme aj známky, ako v škole.

Ivan Štroffek (2)
V hľadisku najviac fanúšičiek (ak nerátame víťaza), aj preto dostal za úlohu koncert rozbehnúť. Nespieval zle, ale chýbal mu drajv. V jeho prípade je to možno prekvapujúce, ale je to tak. A to sme mu o celý stupeň zlepšili známku iba preto, že duet s Cmorom bol skvelý.

Lenka Kvaková (1-)
Kvaki síce v súťaži vypadla prvá, ale na javisku jej to išlo výborne. Zvlášť Simply The Best od Tiny Turner patrila medzi tie „best“.

Richard Vida (3-)
Má na tvári milý úsmev, je to sympaťák, ale na javisku očividne nebol doma. Pôsobil, akoby mal priveľký rešpekt pred davom ľudí. Niežeby neodspieval svoje, ale bolo to také nemastné, neslané.

Matej Koreň (3)
Nebolo to zlé vystúpenie, ale žeby toto bol vrchol večera sa tiež nedá povedať. Oceňujeme prácu s publikom, hoci dvanásťročné decká spievajúce o zanedbanom sexe vyzneli dosť komicky.

Petra Kepeňová (2)
Aj keď jej to v súťaži príliš nešlo, naživo ukázala, že má naozaj veľmi zaujímavú farbu hlasu a keď je bez stresu, tak sa cíti na pódiu ako doma. OK.

Jakub Petraník (2-)
Ach Jakub, zo smutnej skladby Posledná od Desmodu spravil estrádu, Robbie Williams dopadol o niečo lepšie. Túto známku mu dávame z protekcie, za to že je východniar a pre inšpiráciu jeho chemikárky.

Barbora Balúchová (3)
Without You bola dosť hrozná, aj pri odmyslení pseudoangličtiny. Naopak Ironic patrila k vrcholom koncertu.

Martin Krausz (1-)
Martinovi k dobrej známke pomohol najmä Ivan Tásler. Ľudia nie sú zlí sa dá zaspievať - sú len dve možnosti - buď dobre, alebo zle. Martin ju zaspieval dobre. A zvládol aj druhý zástoj.

Peter Bažík (2)
Pri vystúpení tohto „otĺkanka“ poroty mal človek trochu zmiešané pocity, najmä pri rockovej štylizácii. No nedopadlo to napokon najhoršie.

Mária Bundová (1-)
Strieborná SuperStar bola výborná, silný spev, čistý hlas. Tá mínuska je pre malú pochybnosť - jedna pieseň bola fajn, dve tiež, aj tri by sa dali. No pri predstave celého koncertu v tomto duchu by mohla nastať nuda.

Peter Cmorik (1)
Niet čo dodať, jasná jednička, počet hviezdičiek k nej môžete pridať podľa ľubovôle.

-

Vzťahy medzi finalistami sa pred SuperTour urovnali

Druhá séria Slovensko hľadá SuperStar skončila, víťaz je známy. Druhá slovenská SuperStar Peter Cmorik a ďalší desiati finalisti sa už vybrali na šnúru SuperTour. Tá začne dnes (v tom čase tento „predsupertourovský“ článok vyšiel – pozn. Frenky) v Prešove. V rodisku prvej SuperStar Katky Koščovej a jedného z účinkujúcich Jakuba Petraníka.

„Strašne sa teším,“ povedal nám včera Kubo po obede, ktorý absolvoval s ďalšími finalistami. Vzťahy medzi nimi neboli práve idylické. Vytvorili sa skupinky, súťažiaci sa navzájom pohádali, došlo dokonca aj k fyzickej potýčke. Skrátka, nič moc atmosféra pred spoločnou koncertnou šnúrou.

„Bola to súťaž, takže boli stresy, no všetko si sme si už vysvetlili. Je to už dobré, teším sa z toho a teším sa na to turné, keďže už odpadol ten stres zo súťaženia,“ povedal Kubo. Podľa nálady spevákov sa zdalo, že má pravdu a vzťahy sú opäť v norme.

Zdá sa, že opadli nielen tie negatívne emócie, ale aj vzplanuté iskierky vášne. Na priamu otázku, či je zadaný, Jakub Petraník priamo odpovedal: „Nie.“ Takže ani Barbora Balúchová? „Ani Barbora.“ Ani Petra Kepeňová, s ktorou sa objavil v horúcom objatí na stránkach novín? „Ani ona. Ešte kto tam bol? (smiech) V rámci zábavy sa stali niektoré veci, ktoré človek potom ani neľutuje, ale ide skôr o to, že sa to objavilo v novinách a vyzerá to potom tak, ako to vyzerá.“

Aj Petra Kepeňová potvrdila, že nie je zadaná. Intermezzo s Kubom na záverečnej párty komentovala svojrázne: „To sú také ťahy na novinárov, aby sa nenudili.“ Petra sa dostala do sporu s Martinom Krauszom. A nielen do slovnej potýčky, ale použila aj fyzickú silu.

Dnes sa už s nikým zo spolufinalistov biť nechce. No potvrdila, že je rázna žena: „Keď ma niečo nahnevá, potom to riešim tak, ako to akurát cítim.“ Na turné sa Petra teší, je rada, že sa atmosféra zmenila: „Konečne je to lepšie. Stretávame sa bez stresov, nikto nás nebude hodnotiť a určite počas jednotlivých koncertov nikto nevypadne.“

Kontroverznou postavou druhej série hľadania speváckej superhviezdy bol Ivan Štroffek. Ten bol vždy úprimný a nedával si servítku pred jazyk. Chceli sme teda vedieť, aké sú vzťahy medzi finalistami dnes. „Vzťahy sú vynikajúce, máme sa všetci radi. Je to všetko v poriadku,“ povedal Ivan. Naozaj? „Áno, všetko je v poriadku,“ zdôraznila „bronzová“ SuperStar.

(apríl 06)

Foto: Michal FRANK
Na fotke je finálová desiatka (chýba M. Bundová) v Prešove

SuperTour 2005: http://www.frenky.sk/?c=12&id=337

Kubo Petraník – Čo o ňom neviete (s linkami na ďalšie články o tomto spevákovi): http://www.frenky.sk/?c=12&id=401

O SuperStar vyšla kniha s názvom Gaučaňa! Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
28.4.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19479 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS