dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Horúčka gitarovej noci

Hudobné suchoty v Prešove prerušila gitarová noc v klube Bizzare na Sídlisku III. Na akcii Guitar Night sa zišiel najväčší počet gitaristov na meter štvorcový nielen na pódiu, ale i v hľadisku. Neprišli však len gitaristi, klub bol plný.

A diváci museli byť, napriek občas nedýchateľnému vzduchu, spokojní. Čakala na nich porcia kvalitnej hudby rôznych sort, pričom čerešničkou na šľahačke bolo vystúpenie Andreja Šebana. No nepredbiehajme. Koncert odštartoval domáci David Kollár Band http://www.davidkollar.sk . Líder tejto formácie je zároveň hlavným organizátorom akcie Guitar Night, ktorá sa v Bizzare konala už druhý raz.

„Som spokojný, dopadlo to veľmi dobre,“ netajil spokojnosť s plným klubom David Kollár http://www.frenky.sk/?c=12&id=357 , ktorý sa so svojím Bandom vydáva na klubové turné. Rockových klasikov potešil Peter Stahovec a jeho Cool Action.

Drum'n'bassový zZub s gitaristom Borisom Maťkom je predsa len z iného súdka. Jeho sila je predovšetkým na parkete, ktorému dominujú dídžeji, klubové (rockové) publikum je niečo iné.

Očakávania vzbudzovala tvár z plagátu, univerzálny prešovský gitarista Ľuboslav Petruška. Neostal svojej povesti nič dlžný a rozvášnil obecenstvo. Tentoraz vystúpil iba so španielkou a jediným spoluhráčom. Ním bol jeho dlhoročný súpútnik z ôznych zoskupení, spevák Marián „Fero“ Ferenc. Dvojhlasne spustili staré rokenroly, ktoré u publika jednoznačne zabrali.

Záver samozrejme patril - logicky - Andrejovi Šebanovi. Od prvých tónov bolo jasné, kto a prečo je headliner. Šeban s dlhovlasým imidžom á la Jim Morrison predviedol zvukový záber svojej gitary, na ktorej simuloval hru na trúbku či iné, nestrunové nástroje. Improvizoval na témy svetových gitaristov podľa želaní divákov. Takisto predstavil svoj nový experimentálny projekt Spaceboys, ktorý je návratom ku koreňom v slovenskej ľudovej hudbe. Časť ľudí bola nadšená, časť odišla (príčinou však bola aj neskorá nočná hodina a odchod nočného spoja), väčšina však zotrvala do konca. „Mne sa páči, že sa pustil do slovenskej ľudovej hudby. Na gitare dokáže zahrať všetko - gajdy, fujaru... To treba vedieť a cítiť,“ komentoval Šebanove vystúpenie David Kollár, podľa ktorého stredná cesta neexistuje - buď sa ľuďom páčilo, alebo nie. On osobne patrí k prvej skupine: „Je to tam - má to dušu!“

Celou gitarovou nocou sprevádzal Rado Mešša http://www.frenky.sk/?c=12&id=191 . Bolo cítiť, že moderovanie tejto akcie ho baví. Nečudo, veď sám kedysi organizoval podobné podujatie (len vo väčšom) Gitarfest http://www.frenky.sk/?c=12&id=125 . Guitar Night je bezpochyby jeho dôstojnou nástupkyňou.

(september/október 05)

Foto: frenky.sk

 
7.10.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 18396 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS