dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Arzén - terchovský bigbít

Kapela Arzén zo stredného Slovenska nie je na výhode pravidelný hosťom. O to väčším zážitkom je, keď rozbalia svoju muziku. Arzén bola jedna z prvých skupín, ktoré začali kombinovať tvrdý bigbít s ľudovkami. Dnes by sme to hádam nazvali world music. Žilinčania z Arzénu boli hosťom nedávneho prešovského Festivalu dobrej hudby - Sigord 2005.

„Myslím, že už sme tu hrali, ale toto je taká väčšia akcia. Je to dokonca taká country-folková akcia, kým my sme viac rocková kapela. No vieme sa prispôsobiť tým, že dáme španielky, zavoláme si huslistov z Nebeskej muziky a môžeme zabávať aj takéto publikum,“ povedal nám po vystúpení svojrázny spevák Arzénu Jaro Gažo.

Nuž, tento festival nie je len o folku a county. A Arzén bol avizovaný ako unplugged (akusticky), pričom to bol riadny 'náter'. Čo potom je Arzén, keď nie je unplugged? „No, my sme dokonca skoro vytiahli všetku silu, plnú poľnú, ale nakoniec sme to predsa len zahrali tak jemnejšie. My sme naozaj rocková kapela, kde Marshally revú a elektrické gitary fungujú, hráme teda terchovskú muziku v tomto štýle.“ Čiže je to viac rock, než ten folklór? „Určite. No vlastne to sa ani nedá tak povedať, lebo my to voláme terchovský bigbít.“

Arzén hráva na rôznych akciách, aj na metalových alebo rockových festivaloch. Jaro potrdil, že hrali aj na zraze motorkárov, a v tom čase sa chystali napríklad na Rockfest, kde boli zaradení po Apocalyptice. „Takže tam sa veľmi tešíme, lebo to budú ľudia nažhavení. Budeme mať celkom slušnú predkapelu,“ podotkol s úsmevom.

Na tomto ročníku Festivalu dobrej hudby, ale aj pred dvomi rokmi, hrala v Prešove Zuzana Mojžišová. Tá medzitým išla hore, kým Arzén poznajú skôr fajnšmekri. Ale zdá sa, že doba praje fúziám rock, popu a folklóru.

„My tento folklór robíme už asi pätnásť rokov a tým, že sme kapela zo Žiliny, z Terchovej, netlačili sme to nejako cez Bratislavu. Ona je priamo v centre diania, išla rovno cez rozhlas, televíziu, kým my ideme po svojej línii - kluby, festivaly, robíme si sami veci. Nemáme nejakú veľkú firmu za sebou, no vydali sme už piate CD, pričom každý z nás má svoje zamestnanie,“ vysvetlil líder Arzénu, ktorý hrá Jánošíka v predstavení Na skle maľovanom normálne v žilinskom divadle.

Z tohto muzikálu pripravil Arzén aj posledný album. „Bol to nápad režiséra Tóna Šulíka. Ešte keď som pôsobil v divadle v Bratislave, tam sme sa stretli a on ma zavolal, že ide robiť Na skle maľované do Žiliny a tak som sa vrátil z Bratislavy domov.“

Kapela má okrem ľudových piesní a hitov z Na skle maľované aj pôvodnú tvorbu. Hráva na rôznych akciách, pričom spevák tvrdí, že jej výhodou je, že jej texty ľudia poznajú. „Čiže my nemusíme hrať nejaké prevzaté veci, aby sme zabávali ľudí, my to robíme cez ten folklór, čo je naša veľká výhoda.“

Speváka Jara Gaža sme popýtali, aby predstavil jednotlivé albumy Arzénu, keďže ich ľudia veľmi nepoznajú. „Prvý bol Arzén, to bol 'bigbajz' - tento náš folklórny. Potom sme spravili unpluggedovú verziu aj s Nebeskou muzikou. Ďalším albumom bola výberovka a ten aktuálny je Na skle maľované. Je to čisto muzikál v našom podaní, s tým, že sme si tam pozvali nejakých hostí. Veď by bolo blbé, keby som ja spieval Aničkinu pesničku.“

Prečo názov Arzén? Je to skôr pre takú 'zábavovú' kapelu? „Neviem. Názov kapely už existuje dvadsať rokov, pätnásť rokov sa venujeme folklóru a pred tým sme boli čisto tvrdá rocková metalová kapela. Fungujeme už vlastne 21 rokov, začali sme asi tri týždne po Tublatanke a to, že oni nám zobrali kroje, to už bol 'prúser',“ reagoval J. Gažo.

(jún/júl 2005)

Foto: frenky.sk

Linka na reportáž z Festivalu dobrej hudby - Sigord 2005: http://www.frenky.sk/?c=12&id=355

 
8.8.2005 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19080 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS