dnes je Piatok - 26. apríl 2024 - Jaroslava | zajtra Jaroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Festival dobrej hudby - Sigord 2005

Každoročne sa na prešovskom Festivale dobrej hudby - Sigord zapaľuje festivalový oheň. Inak tomu nebolo ani v sobotu, pričom išlo o jeden z najsilnejších zážitkov. Spomínalo sa totiž na nedávno zosnulého Ľošu Baču, ktorému jeho skupina Žobráci venovala aj následný koncertný set.

Mango Molas
Mango Molas

Dva dni plné slnka a dobrej hudby odštartovali v piatok podvečer Hudci prérie. Kapelu, ktorá si robí srandu z klasickej country hudby prijalo publikum rozpačito. Ľudia, ktorí obľubujú country a folk, a tých bola na Delni väčšina, niekedy nevedeli, či sa majú pri produkcii Hudcov smiať, alebo uraziť. Kapela predstavila aj novinku Boby z Kentucky a festival sa rozbehol.

Domáci Edo Klena s kapelou predstavil staršie i novšie veci, v niektorých mu vypomohla hosťujúca speváčka Marcela Jurčenková zo Stopy. Na pódiu si s Klenom zahral aj saxofonista Ján Višňovský, brat Tomáša a Martina Višňovských z Hudcov prérie. Hudákovci však ich rodinný rekord vyrovnali. Po prezidentovi združenia Sicortus Alexandrovi a moderátorovi Michalovi Hudákovi prišla s Mišom na pódium aj jeho dcéra Evka, ktorá sa narodila presne pred rokom.

„Hráme ich pesničky roky rokúce. Oni nás našli a rozhodli sa, že nám dajú meno, keďže my tie pesničky už hráme dlhšie a možno už i lepšie,“ povedal nám Duški zo skupiny Taktici, ktorá sa kedysi volala Nový Al-bum, ale získala meno spomínanej legendy. Novým Taktikom to šľapalo, starými hitovkami rozparádili publikum, na ktorom ich vystriedala Zuzana Mojžišová so svojim podaním folklóru.

Bezbrehá zábava skončila, no speváčka potvrdila svoje kvality. Na Delni sa predstavila aj pred dvoma rokmi, ale v inej zostave. „Je to ten vývoj, ktorý nastáva v človeku vo vnútri, aj okolo neho. Tá zostava sa vyvíja, títo muzikanti potrebujú riešiť aj iné veci. Keď som išla robiť tretí album, tak som oslovila ako producenta Oskara Rózsu , ktorý súhlasil a vznikol album, ktorý sme nazvali len Zuzana Mojžišová, lebo tam hrali iní muzikanti, než v kapele,“ prezradila nám Z. Mojžišová. Hlavné pódium patrilo v piatok aj zoskupeniu s pracovným názvom Psychiatrio, ktoré tvoria Vlasta Redl, Slávek Janoušek, Jaroslav Samson Lenka a hosťujúca speváčka Šany.

Vrcholom večera na hlavnej scéne boli exotické rytmy skupiny Mango Molas, ktorá sa neplánovane predstavila aj spolu s časťou kapely Para.

Bočná scéna bola výborná, niekedy (skoro vždy) program na nej predčil dianie na hlavnom pódiu. V piatok patrila prešovskej folkovej kapele Monte, Heľeniným očiam, či najväčšiemu pozitívnemu prekvapeniu večera - Guns N´ Roses Revival. Nápad pozvať metalovú kapelu na festival akustickej hudby sa môže zdať na prvý pohľad strelený, ale ukázalo sa, že bol výborný. Mladí chlapci hrajúci známe hity „pištolí a ruží“ to roztočili naplno, nadšené obecenstvo si vyžiadalo tri prídavky. Ako trefne poznamenal moderátor Rado Mešša, skôr bude demokracia v Číne než Čínska demokracia (Chinnese Demokracy - niekoľko rokov avizovaný nový titul Axla Rosa a Guns N´ Roses). Nuž, Axl by si mohol vziať príklad z Taktikov a venovať značku Guns N´ Roses týmto hudobníkom. Aj tak mu je nanič.

Na druhý deň otvoril alternatívne pódium domáci tvrdo rockový Asfalt vo vynovenej zostave. Na jeho energickú muziku sa prešiel pozrieť aj šéf festivalu A. Hudák, ktorého syn považuje Asfalt na naj kapelu. Okrem nich sa na tejto scéne predstavila aj bluesová kapela Octopus, Malý princ, ktorý zahral staré české a slovenské hity, gitaristi David Kollár a Peter Stahovec, či ďalšia festivalová bomba - Prešovský dixieland. Starí páni Andreánsky, Herstek, Horkel, Papáč a ďalší hrali parádne swingovky z tridsiatych rokov. Skrátka, paráda. Nespala však ani hlavná scéna.

Jednou z kapiel, ktoré vzbudili pozornosť, bola bratislavská formácia Pressburger Klezmer Band. Po rokoch sa jej podarilo prísť aj do Prešova, radosť z hudby pri ich produkcii priam sršala. Stará židovská muzika strihnutá do jemného džezu sa páčila aj ľuďom. Tí sa výborne bavili aj pri produkcii stredoslovenskej kapely Arzén, ktorá tiež mala na festivale dobrej hudby premiéru. „My sme viac rocková kapela, s tým, že sa vieme prispôsobiť. Tak, že dáme španielky, zavoláme si huslistov z Nebeskej muziky a môžeme zabávať aj takéto publiku,“ povedal spevák Arénu Jaro Gažo.
Nuž, keď toto bol unplugged, ako bolo avizované, tak ktovie čo potom hrá táto rocková kapela hrajúca terchovskú muziku v plnej zbroji...

Meškajúci Bulhari Lilly Of The West nesklamali, ale neponúkli nič extra, ďalším z vrcholov festivalu bolo vystúpenie huslistu Petra Uličného a Johna Dala.

Organizátorom zahralo do kariet aj počasie, počas oboch dní svietilo slnko, radosť však kalil fakt, že v Delni sa nedalo kúpať. Pozitívom bola druhá scéna, ktorá mala jedinú chybu - nedá sa byť na dvoch miestach naraz. No to už je údel vedľajších scén.

(jún 2005)

Foto: frenky.sk

Na fotografiách: 1.: Mango Molas, jeden z headlinerov
2.: Motorkári, ktorí otvorili festival
3.: Mišo Hudák, s dcérou Evou, ktorá oslavovala prvé narodeniny
4.: Guns N´ Roses Revival, najväčší zážitok akcie
5.: Volejbal, turnaj Korzára, takisto súčasť podujatia
6.: Prešovský dixieland, úplná pecka
7.: Divozel, otvárali na druhý deň hlavnú scénu
8.: Asfalt, priestor dostala aj tvrdá (ale stále dobrá) hudba
9.: Edo Klena, prešovská legenda a hosťujúca speváčka Marcela zo Stopy
10.: Hudci prérie, Ľubo Petruška a spol.

-

Na Delni počas festivalu prebiehali aj športové súťaže. Informácie o nich nájdete tu: http://www.pis.sk/?c=12&id=1788

Festival dobrej hudby - Sigord 2004: http://www.frenky.sk/?c=12&id=271

Festival dobrej hudby - Sigord 2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=230


Festival dobrej hudby - Sigord 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=148

Festival dobrej hudby - Sigord 2002 (fotoperličky):
http://www.frenky.sk/?c=12&id=149

Festival dobrej hudby - Sigord 2001:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=90

Festival dobrej hudby - Sigord 2000: http://www.frenky.sk/?c=12&id=80

Festival dobrej hudby - Sigord 99: http://www.frenky.sk/?c=12&id=6

Pár slov o 2. ročníku Festivalu dobrej hudby - Sigord ´98 si prečítajte tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=129

Rozhovor s...

...Arzénom
http://www.frenky.sk/?c=12&id=356

...Davidom Kollárom
http://www.frenky.sk/?c=12&id=357

...Taktikmi
http://www.frenky.sk/?c=12&id=358

...Zuzanou Mojžišovou
http://www.frenky.sk/?c=12&id=359

 
4.8.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19982 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS