dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Vašo Patejdl ľutuje, že sa dal na SuperStar

Vašo Patejdl je stálicou na slovenskej hudobnej scéne. Je jedným z pilierov skupiny Elán, pôsobí aj ako sólový spevák, skladá piesne pre rôznych interpretov a pre rôzne projekty, venuje sa producentskej práci, rozbieha česko-slovenské rádio.

Patril medzi kritikov speváckej súťažnej reality šou Slovensko hľadá SuperStar, neskôr do nej napísal dve pesničky s textárom Kamilom Peterajom. „Za všetkým si stojím. V tom rozhovore som povedal, že celá súťaž je prioritne o peniazoch a nie o hľadaní talentov. S mladými muzikantmi robím 20 rokov, viem čo to obnáša vypiplať speváka, speváčku, kapelu. Viem, že celý tento dlhodobý proces nejde skrátiť do troch mesiacov, či koľko tá šou trvá. Motív tých Angličanov, ktorí to vymysleli a následne tých, čo od nich kúpili licenciu, bol zarobiť. Nehovorím, že je to zlé. Dnes je práve dobré, keď niekto zarobí peniaze. Tá relácia priniesla robotu mnohým ľuďom, bola to zábava, nemyslím to teda pejoratívne, len som to pomenoval, že je to relácia, ktorej hlavným účelom je priniesť zisk,“ povedal pre Korzár Vašo, ktorý si myslí, že sa pri tejto šou preskakujú určité prirodzené postupy. „Podľa mňa sú najviac ohrození práve tí speváci, ktorí sa behom pár mesiacov stanú absolútne známymi, sú denne v novinách a televízii, proste nasiaknu svojou - v úvodzovkách - genialitou či jedinečnosťou, a tým pádom sa ohrozuje ich prirodzený psychický vývoj. Čo sa totiž stane po polroku. Príde SuperStar číslo 2, a budú potrebovať ten čas v médiách investovať pre iných jedenástich účastníkov. Títo ostatní ostanú bokom a ak dovtedy nedokážu presvedčiť ľudí o tom, že naozaj sú jedineční, tak sa dostanú na vedľajšiu koľaj, a psychicky sa cez to, myslím, neprenesie veľa ľudí.“

Zaujímavé je, že hoci sa Vašo Patejdl netajil dosť kritickým postojom, sám sa projektu zúčastnil, keď napísal piesne pre superfinále. Prečo do toho išiel? „Som profesionálny skladateľ, človek, ktorý sa živí skladaním pesničiek. Mňa oslovili z televízie, že majú taký a taký problém, že tam majú nejaké piesne, ktoré im nevyhovujú. Ponúkli mi, či by som im nenapísal pesničku, keďže ju potrebujú do tej relácie. Ako profesionálny skladateľ som samozrejme neodmietol, pesničku som urobil. Bol to výber, oni vybrali moju pesničku. Očakával som, že z toho bude aj nejaký profit, nakoniec sa ukázalo, že som naletel na trochu zvláštne zákulisné hry a svojim spôsobom som na to doplatil a dnes to trochu ľutujem.“ Kvôli tomu, že nevyjde na CD? „Ja som za tú pesničku nedostal ani korunu,“ prezradil Vašo, ktorý tým, že sa jeho piesne neobjavili na kompilácii finalistov, prišiel aj o tantiémy. Neprišlo V. Patejdlovi divné, že práve jeho oslovili napísať skladbu do súťaže, ktorá sama seba propaguje tým, že hľadá nové talenty a oslovuje nových ľudí? „Ak mňa ako skladateľa niekto osloví, je to moja profesionálna česť skúsiť niečo urobiť,“ povedal skladateľ, podľa ktorého aj toto dokazuje, že s Kamilom Peterajom nepatria do starého železa, ale naopak.

Vašo Patejdl sa čoskoro chystá so svojou materskou skupinou Elán na turné. Zaujímavé je, že hoci sa táto skupina pohybuje na profesionálnej hudobnej scéne štvrťstoročie, chodí na ňu stále mladé publikum. „To znamená, že tie pesničky majú stále čo povedať, aj tým mladým. O čom je pesnička? Nejaký text, ktorý o niečom hovorí, nejaká melódia, ktorá by mala byť dobrá a potom nejaké aranžmány, ktoré sa môžu meniť, ísť s dobou, ale samotnú pesničku v princípe neovplyvňujú, tá je o melódii a texte. Ako sa hovorí sa, najlepšia pesnička je taká, ktorá sa dá zahrať pri táboráku na gitare. V tom je tá prapodstata,“ zdôraznil Vašo a poukázal a celosvetový tend, keď „dnešní šesťdesiatnici stále spievajú a hrajú a mladé kapely častokrát preberajú pesničky, ktoré sú staré aj 30 rokov“.

Vašo Patejdl má prsty aj v projekte rádia Hey. „Je mojim snom urobiť rádio, ktoré by sa viac venovalo slovenskej tvorbe.“ Ako uviedol, na východe chcelo pôvodne vstúpiť do existujúceho Rádia Flash, tomu však v decembri 2005 vyprší licencia, takže investori rádia Hey od zmluvy odstúpili. Vašo Patejdl verí, že sa mu pdoarí získať frekvencie licenčným konaním, aby sa toto rádio dostalo aj do uší poslucháčov na východnom Slovensku. „Najneskôr v októbri chceme začať vysielať minimálne na frekvenciách Poprad a Rimavská Sobota, a čo najskôr aj v Bratislave, Nitre, Ružomberku a Banskej Bystrici,“ dodal V. Patejdl.

(máj 05)

Foto: Judita ČERMÁKOVÁ, Korzár

Reportáž z koncertu Petra Nagy a hostí:_ Peter Nagy: http://www.frenky.sk/?c=12&id=347

Starší rozhovor s Vašom Patejdlom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=349

Reportáž z turné Vaša Patejdla: http://www.frenky.sk/?c=12&id=187

Finále Slovensko hľadá SuperStar: http://www.frenky.sk/?c=12&id=335

Update 01/2006: O súťaži SuperStar a jej víťazke vyšla kniha s názvom Gaučaňa! Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
6.7.2005 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19507 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS