dnes je Štvrtok - 25. apríl 2024 - Marek | zajtra Jaroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Ruslana a miliónoví tanečníci

Piatkový večer v prešovskej Mestskej hale patril ukrajinskej hviezde Ruslane a finalistom Miliónového tanca. Divokú tanečnú šou odštartovali domáce tanečné skupiny rôznych žánrov. Ovácie divákov získali najmä popradskí breakdanceri, ktorí dostali do varu aj porotcu Miliónového tanca Tonyho Moisésa, ktorý sa v ten večer predstavil v úlohe moderátora, spolu s Lenkou Hriadeľovou. Popradčania museli dať prídavok, potom uvoľnili priestor výbornej rytmickej šou Jaroslava Moravčíka, ktorú predviedli s umelohmotnými fľašami tanečníci prešovského Divadla Jonáša Záborského. Po fľaškovej šou bolo publikum rozohriate na správnu tanečnú teplotu a nadšene privítalo miliónových tanečníkov.

Najväčší aplauz mal „prúserák“ Džony Mečoch, hlasivky nešetrili ani obdivovateľky Štefana Chleba, Popradčanka Melánia Kasenčáková mala v publiku aj transparent. Viac než hodinu po začiatku prišla na pódium tá, na ktorú všetci čakali - ukrajinská speváčka Ruslana so svojou tanečnou skupinou.

Začali tak, ako pred rokom na Veľkej cene Eurovízie, ktorú Ruslana získala v Istanbule pre Ukrajinu (záznam z tohto úspechu premietli na veľkoplošnú obrazovku aj v prešovskej hale). Zatrúbili do dlhých trúb a spustili divoký tanec - Wild Dance. „Koncert bol výborný, publikum takisto, Slovensko je úžasné“ prezradila Ruslana, ktorá tvrdí, že najväčšou zmenou od spomínanej Eurovízie je, že jej pribudlo koncertov.

„Naša skupina sa vôbec nezmenila, ja asi tiež nie. Som rada, že môžem reprezentovať vo svete našu kultúru, naše korene, priniesť niečo nové,“ poznamenala speváčka, ktorá si v najnovšom klipe Dance With Wolves zahrala s vlkmi. Kŕmila ich z ruky. Opýtali sme sa jej, či išlo o skutočných vlkov a či sa nebála.

„Boli to naozajstní vlci. Práca s nimi bola veľmi náročným a nebezpečným procesom, ale napokon sa to podarilo. Museli sme s nimi stráviť veľa hodín, aby si na nás zvykli, bol to naozaj veľký extrém,“ odvetila speváčka a tanečníčka, ktorá v tomto klipe prezentuje aj zábery z ukrajinskej „oranžovej“ revolúcie, ktorá nastala po zmanipulovaných voľbách. Ruslana sa pridala na stranu vtedy poškodeného Juščenka, ktorý je dnes celosvetovo uznávaným prezidentom našich východných susedov.

„Do politiky som nešla, ani nepôjdem. Zaujíma ma muzika,“ tvrdí Ruslana, pričom dodáva, že do revolúcie sa pridala hneď o týždni a bez váhania, ale nešlo o politický, ale občiansky postoj. „Rada robím to, čo chcem, rada hovorím, ako chcem,“ zdôvodnila, prečo sa nemieni zapojiť do aktívnej politiky. Zato hudbe, spievaniu a tancu sa venovať chce aj naďalej. Odkiaľ čerpá táto vzrastom nevysoká umelkyňa energiu? „Je to mystika tanca, mystika rytmu, táto mystická sila je v nás, len ju treba dať na povrch.“

Ruslana uviedla voje najväčšie hity, niektoré zopakovala v iných verziách. Na pódiu ju podporovala nielen vlastná skupina, ale aj jednotliví miliónoví tanečníci. Tí mali špeciálne kostýmy, prispôsobené Ruslaninmu etno štýlu. Podobne bola zladená aj moderátorka Lenka Hriadeľová.

Fakt, že nemuseli súťažiť, pôsobil na tanečníkov povzbudivo - boli uvoľnení a občas skúšali netradičné figúry. Džony pre šou sľuboval, že ukáže Ruslane pohybový masaker. „Ten pohybový masaker bol len taký v úvodzovkách, lebo tá hudba nie je pre mňa, ani sladká, ani slaná, nesedí mi. Skôr ma ochrnula, než vybudila. Ale Dobrava, teda.... Ruslana, si ide svoje, ja ju nejako nesledujem... No ja som sa zabavil,“ povedal nám po vystúpení kontroverzný finalista. Podľa jeho slov môže poznačiť piatkový koncert výkon v sobotu, pokiaľ si tú únavu tanečník pripustí. „Musíš to mať v ...,“ vysvetlil.

Na druhý deň čakali štyroch súťažiacich miliónových tanečníkov etnotance. Favorit neexistoval. „Mám náročný štýl flamengo, čo je výrazový štýl a hlavne mám najnáročnejšiu rytmiku. Tak dúfam, že to vládnem. Tu nie je o čom, že by sa teraz niekto hádal, kto vypadne. Je to už asi jedno,“ dodal Džony Mečoch, ktorý sa v samom závere prešovského koncertu vyobjímal s Ruslanou akoby išlo o starých známych. Vtedy boli na pódiu všetci tanečníci i moderátori.

Až na jedného. Samotný záver prepásol Štefan Chlebo. „Vyskočilo mu koleno na predstavení, ale verím, že bude do zajtra v poriadku. Preventívne sme o poslali do nemocnice, nech sa na to pozrú, ale vyzerá v poriadku,“ povedal pre Korzár režisér Miliónového tanca Ivan Holub, ktorý veril, že zranenie neovplyvní sobotňajšiu šou: „Iné veci sa stali, náročnejšie pre nich, a sú to všetci skvelí tanečníci, ktorí vedia, kedy tá šou musí ísť ďalej.“ Našťastie, mal pravdu. Mimochodom, tanec je aj o nespútanosti a slobode, ako sa darí režisérovi Holubovi dávať dokopy 10 individualít? „Robí sa mi veľmi dobre. Na javisku sú veľmi disciplinovaní ľudia, tanečníci, ktorí vedia, kedy treba zapnúť, kedy byť disciplinovaný, kedy nespútaný.“

Na prešovskej šou s Ruslanou, ktorá bola na druhý deň porotkyňou v Miliónovom tancu, sa predstavili všetci finalisti, aj tí, čo už to majú za sebou. Bolo to pre nich viac uvoľnenejšie? „Všetky vystúpenia beriem úplne rovnako. Čiže je úplne s kým som, kde som a pre koho tancujem. Pre mňa je to pasia, zábava,“ zareagovala Dobrava Škvaridlová, ktorá tvrdí, že nemá neobľúbený druh tanca.

Ako sa jej teda pozdáva Ruslanin štýl? „Som tanečník a keďže sa prezentujem ako univerzálny tanečník, tak musím tancovať na kadečo. Takže som sa snažila podať adekvátny výkon aj na Ruslaninu hudbu.“ Dobrava v Miliónovom tanci dotancovala, v súčasnosti končí fakultu telesnej východy, študuje v druhom ročníku VŠMU a má ponuky z Ameriky.

Koho v súťaži favorizuje? „Veľmi držím palce Pištovi. Dúfam, že sa spamätá, a že začne riešiť tanec a nie iné veci.“ Aké? „Kadejaké. Dúfam, že to vyhrá, to by bolo pre tanečný svet asi o dosť lepšie, ako keby vyhral niekto úplne iný.“

Tanečný svet má smolu, Števo Chlebo v sobotu z „miliónového kolotoča“ vypadol. Preňho to boli skrátka smolné dva dni...


(akcia bola 3. 6. 2005)

Foto: frenky.sk

 
20.6.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19481 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS