dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Katarína Koščová - slovenská SuperStar!

Jeden z porotcov, Julo Viršík, to vystihol presne. Finálovú bitku vyhrala Martina Šindlerová, ale vojnu vyhrala Katarína Koščová. Slovensko v piatok v noci našlo svoju SuperStar. Stala sa ňou 23-ročná Prešovčanka Katarína Koščová. Vo veľkom finále televíznej šou Slovensko hľadá SuperStar zdolala svoju o sedem rokov mladšiu kolegyňu z Bratislavy Martinu Šindlerovú.

Zdá sa, že s vkusom slovenského národa to nie je také zlé. Do posledného kola sa prebojovali dve naozaj najlepšie speváčky. Brány veľkého finále ostali zatvorené pre Tomáša Bezdedu, ktorému nepomohlo ani to, že sa stal idolom tisícok -násťročných fanúšičiek. „Nad týmto som sa fakt nezamýšľala,“ povedala pre Korzár Martina Šindlerová na margo toho, či by bola radšej vo finále s Katkou, alebo s Tomášom.

„Žiadne napätie nie je cítiť a na finálový večer sa veľmi teším, pretože to bude moja posledná šanca zaspievať si pred týmto obrovským, srdečným publikom. Určite si to užijem,“ dodala speváčka, ktorá bola toto kolo objektívne lepšia než jej súperka. Katke Koščovej viac vyšlo predchádzajúce, swingové kolo.

Kapelník Melody Makers sa dokonca za skupinu vyjadril, že by si s Katkou ešte veľmi radi zahrali. „Ja s nimi tiež, určite. Myslím, že by mohlo dôjsť k nejakej spolupráci. Určite by som nechcela vydať v tomto štýle cédečko, ale rada by som absolvovala s nimi nejaké koncertíky. To by bolo super,“ povedala nám Katarína Koščová, ktorú ľudia podržali napriek tomu, že jej finále nevyšlo presne podľa predstáv.

Treba zdôrazniť, že titul SuperStar jej patrí právom. Myslí si to aj Zdenka Predná, tretia najúspešnejšia speváčka v Slovensko hľadá SuperStar. Jej tip na víťazku znel: „Ja by som to veľmi dopriala Katke Koščovej.“ Stalo sa. Mimochodom, vo finálovej jedenástke boli štyri dievčatá a presadili sa - do posledného kola nevpustili medzi seba žiadnu mužskú konkurenciu. „Je to úspech pre baby, Niečo to značí,“ podotkla Zdenka Predná, ktorej sme sa opýtali, či to ukazuje na neschopnosť spevákov: „Neviem. Nechcem predbiehať, ale baby boli určite dobré. Sú vo finále zaslúžene.“

Ako dodala, ju osobne nemrzí, že vo finále nie je. Kým Zdenka favorizovala Katku, iní finalisti boli opatrnejší. Napríklad aj Peter Kotuľa, ktorá nám povedal: „Ťažko povedať, ktorá z dievčat vyhrá. Nechajme sa prekvapiť. Uvidíme, po dnešnom výkone. Rozhoduje spev, ale aj celkové vystupovanie, takže ťažko dopredu hodnotiť.“ Peter si toho v SuperStar zažil dosť. Najprv nepostúpil, následne získal divokú kartu, potom relatívne skoro vypadol. Dosť emócií naraz. „Jasné. Bolo to veľmi emotívne, ale na druhej strane to bol veľký zážitok a do budúcnosti som nabral aj dosť potrebných skúseností.“ S kým sa najviac zblížil, s Martinom a Samuelom, s ktorými spieval ešte v divadle? „S nimi dvoma sme sa poznali najdlhšie, ale potom k nim pribudol ešte aj Peťo Konček, s Tomášom Bezdedom sa často stretávam... No povedal by som, že všetci sa kamarátime.“

Tmelom partie v tejto reality šou bola práve Katka Koščová. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo si získala sympatie Slovákov. Ona sama bola vo vyhláseniach opatrná, doslova a do písmena do poslednej chvíle neverila, že vyhrá.

„Keby bolo na mne, pustil by som ich ešte obe, nech si diváci dlhšie vyberajú. Podľa mňa to bude ešte veľký súboj, ktorý bude trvať niekoľko dní či týždňov, že ktorá z nich je lepšia. Chcel by som azda len apelovať, že prosím vás pekne, keď sa hádate, buďte rozumní! Je to šoubiznis. Keď sa vám jedna páči, nebuďte na druhú zlí. Buďme radi, že sú dve, že sú rovnocenné. Niekedy, keď v tej internetovej žumpe čítam niektoré názory, tak som otrasený, ako sa dokážu ľudia rozvášniť pri veci, ktorá má byť pritom príjemná,“ povedal nám Kamil Peteraj, ktorý sa do Národného tenisového centra prišiel pozrieť na pesničkový rozstrel medzi Katkou a Martinovu.

Obe spievali jeho nový text Najkrajšia SMS-ka. „Nikdy som ešte nepočul svoj text v konfrontácii, to je pre mňa nové. Tá pesnička sa dá zaspievať mnohými spôsobmi, od tvrdého, rockerského, až po veľkú lyriku. Každá z tých finalistiek ju spieva inak. Katka je introvertnejšia, skúsená, akoby už trochu bola nad tým. A Martina, ktorá sa nachádza niekde medzi dievčaťom a ženou, to takto podáva - je to taký ten väčší hlas,“ povedal autor, ktorý otextoval všetky albumu Mariky Gombitovej a z textárskeho odpočinku ho, spolu s autorom hudby Vašom Patejdlom, vytiahla produkcia SuperStar. Ako sme sa dozvedeli, vraj preto, že nechceli riskovať, ale mala to byť istota, ako presný kop do vinkľa pri penalte.

-

Po finále Martina povedala, že Katka si víťazstvo zaslúžila. „Dokázali sme si povedať naozaj, čo si myslíme. V tomto si aj Katku veľmi vážim. Fakt si to
zaslúžila.“ Výsledok ju vraj neprekvapil: „Každý, kto pochopil, že slovenská a česká mentalita je podobná, vedel výsledky už dobre dávno,“ povedala doslova. Katka po skončení finále sa zmohla iba na výstižné čarovné slovíčko „ďakujem“. O Martine povedala, že bola lepšia, a „bola fantastická vo všetkých kolách“. Katka sa na párty odmietala podpisovať ako SuperStar, ostala pri svojom mene. Slovensko nie je hluché, keď státisíce esemesiek poslali do finále dve vynikajúce speváčky. Veľký finálový súboj zvládla lepšie Šiša. Katke pokazila Alanis Morissette a rozstrelová skladba Vaša Patejdla a Kamila Peteraja Najkrajšia SMS-ka tiež lepšie sekla Martine. No bratislavskej sexi šestnástke to na vrchol aj tak nestačilo. Obe speváčky získali spolu 1 056 427 hlasov, rozdiel medzi nimi bol 167 345 hlasov.

-

Katkine výroky

„Pravdu povediac si myslím, že sú tam typy, ktoré sa možno hodia na to viac. Je možno zvláštne, že to hovorím, ale vyslovene sú tam aj imidžovo, aj vôbec typy, ktoré sa na to hodia viac. Možno však ešte trochu zamútim vodu.“
(Katka, štyri mesiace pred finále)

„Teraz prestalo ísť do tuhého. Mám pocit, že vo finále je už úplne jedno, kto vyhrá.“
(Katka, po semifinále)

„Vážne si nemyslím, že vyhrám.“
(Katka, jeden deň pred finále)

-

Katka na generálke

„Decká do detskej izby. Všetci na miesta,“ zvolávala s takmer polhodinovým meškaním režisérova asistentka účinkujúcich na generálke pred veľkým finále Slovensko hľadá SuperStar. Hoci išlo už o desiaty takýto prenos, v sále Národného tenisového centra bolo cítiť nervozitu. Do večera muselo byť všetko stopercentné. Odposluchy, zvuk i šaty. S tými mala problémy moderátorka Adela Banášová. Na generálke sa objavila v elegantných šatách, ktoré sa jej nepáčili. „Nevieš mi požičať nejaké šaty na finále, aby som vyzerala očarujúco?,“ pýtala sa cez pauzu kohosi do telefónu tak, aby ju bolo počuť aj v sále. Zrejme pochodila, keďže na prenose mala iné šaty. Ešte elegantnejšie a ešte očarujúcejšie. Jej kolega Pyco svoj oblek meniť nemusel. Ani moderátor Magazínu Bruno, ktorý prišiel s divným vzorovaným oblekom, ktorý sa hodí azda len do takejto relácie hodí.

Na kom nebolo vidieť žiadne napätie, boli porotcovia. Habera celý čas preklábosil s generálnym riaditeľom STV Rybníčkom. Zrejme si ako muzikanti majú čo povedať. Pokojný bol aj Laco Lučenič, ktorého rozhádže máločo. Zatiaľ bez obleku, v štýlovej bielej bunde stíhal ešte aj rozdať autogramy deťom, ktorých sa pred vchodom do sály nazhromaždilo niekoľko desiatok.

Generálna skúška sa rozbehla. Obe dievčatá zaspievali čisto, chýbala tomu akurát šťava. Paradoxne, práve staršia Katarínu večer neudržala tlak obecenstva a odspievala svoje piesne (hlavne Alanis Morissette) horšie než na skúške. Víťazstvu jej to ale nezabránilo, možno naopak, vyhecovalo to jej priaznivcov. Počas generálky porota mlčala, k spevu finalistiek sa nevyjadrovala.

S výnimkou piesne Je T´aime, kde Lučenič s Haberom ukázali Martine Šindlerovej, aby si neodťahovala mikrofón do strany. Martina to sľúbila, no Habera jej neveril a chcel sa staviť, že to v priamom prenose urobí znovu. „Už v prvej minúte urobíš odťah,“ pridal sa k stávke aj Lučenič. „Aj ty si prehral,“ kontrovala speváčka. V priamom prenose však už na stávku nedošlo, takže ju nevyhral nikto. Nielen finálový večer, ale aj generálka vyšla lepšie Martine Šindlerovej, ktorá sa však slovenskou SuperStar napokon nestala.

(apríl 05)

Foto: frenky.sk

Aké to bolo pred finále: http://www.frenky.sk/?c=12&id=334

Finalisti SuperStar v šoubiznise: http://www.frenky.sk/?c=12&id=333

Po kom a po čom túžia finalisti: http://www.frenky.sk/?c=12&id=332

Šialenstvo menom SuperStar: http://www.frenky.sk/?c=12&id=319

Víťazka:

Po semifinále: http://www.frenky.sk/?c=12&id=312

Pred semifinále: http://www.frenky.sk/?c=12&id=300

Na začiatku kariéry: http://www.frenky.sk/?c=12&id=256

Na úplnom začiatku kariéry (prvý článok o nej): http://www.frenky.sk/?c=12&id=116

Update 01/2006: O SuperStar Katke Koščovej vyšla kniha s názvom Gaučaňa! Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
20.4.2005 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19369 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS