dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Šialenstvo menom SuperStar

Keď donedávna ešte „spiaca krásavica“ Slovenská televízia kúpila práva na úspešnú šou Slovensko hľadá SuperStar, mnohí krútili hlavami. Či tento druh reality šou patrí do verejnoprávnej televízie, či nie je licencia na ňu pridrahá, či vôbec takáto súťaž Slovákov zaujme. Dnes je to jasné. Najpredávanejším interpretom je Jožo Suchý z Hviezdnej roty (teda tých najhorších), súťaž sa pretriasa na pracoviskách, v krčmách i domácnostiach a prvé finálové kolo sledovalo neuveriteľných jeden a pol milióna divákov! Ako vyzerá zákulisie tejto šou?

Nabitý program

Tretie kolo je na programe dnes o 20. hodine a je venované diskohitom sedemdesiatych rokov (dnes je už štvrté kolo nazvané Hit 2004, ale v uvedenom čase bola táto reportáž uverejnená v Korzári, v prílohe Pohoda - pozn. Frenky). Táto reportáž je z predchádzajúceho finále, v ktorom hlavní aktéri interpretovali romantické balady. „Na programe sú romantické balady, dnešné kolo preto bude dojemné, ale zároveň nabité energiou,“ povedala nám po generálnej skúške moderátorka Adela Banášová, ktorá si práve šla so svojím moderátorským kolegom Martinom „Pycom“ Rauschom čosi ľahké zobnúť. Len pre zaujímavosť, malá česká minerálka stojí v Národnom tenisovom centre 35 korún. Čo stojí jedlo, sme sa preto radšej ani nepýtali.

Účinkujúci majú v piatok program poriadne nabitý. Krátke „okno“ majú po generálke, ktorá končí niekedy pred 17. hodinou, pred siedmou večer už musí byť kompletný štáb, vrátane účinkujúcich, na pľace. Naviac speváci (ale i moderátori a porota) ešte medzitým strávia nejaký čas v maskérni. Program je teda skutočne hustý.

„Ráno sme vstali. Hore som bola o 7.10, umývala som si vlasy. Tak sme boli asi polhodinu na raňajkách, odkiaľ sme prišli do Národného tenisového centra, kde bola doobeda prvá generálka bez kostýmu, potom bola generálka naostro. Medzitým sme mali obed, večeru, teraz sa ešte dokončuje styling a tieto veci okolo,“ opísala nám svoj deň asi štvrťhodinku pred priamym prenosom jedna z účastníčok finále Slovensko hľadá SuperStar, Prešovčanka Katka Koščová.

Podľa choreografa Petra Horáčka ostré nácviky prebiehajú už od štvrtka večera, kedy je prvá skúška, aj s kameramani a kompletnou technikou, ešte ale bez kostýmov.

„Dnes ráno bola zvuková skúška a teraz bude generálna skúška, v zhruba takej podobe, ako to pôjde večer naživo. Skúšajú sa mikrofóny, kamery, osvetlenie, choreografie, spevácke výkony,“ povedal pred generálkou.

Generálka

Pár minút po 14. hodine začína generálna skúška. Účinkujúci na nej predvedú svoj program, porota im povie svoje hodnotenia, štáb otestuje techniku. Na to, že živé vysielanie nebolo ďaleko, panovala viac pohoda než nervozita. Technika fungovala, haprovali len Pycove odposluchy, ktoré následne cez prestávku technici opravili.

Aké to je na generálke? Nuž, priamy prenos to nie je. Atmosféra robí veľa, a toto je len skúška. Aj keď generálna. Speváci však idú naplno, porota naostro. Výmeny názorov sú otvorenejšie a konfrontačnejšie než počas vysielania, hlavný rozdiel je v tom, že sa týkajú viac vecných pripomienok a súťažiaci s porotcami diskutujú. Inak ide všetko ako naozaj.

Predseda poroty Laco Lučenič však ani po poslednej generálke nechce hodnotiť jednotlivé výkon s tvrdením, že „mám skúsenosti s tým, že to dopadne úplne ináč. Väčšinou lepšie.“ V každom prípade je to kolo plné emócií a určite bude mať silnú divácku odozvu... „Malo by mať. Už samotná úloha, ktorá ich čaká, príznačne nazvaná balada, evokuje príliv emócií a ak je to úspešné, tak v podstate z každej strany - ako zo strany interpreta, tak zo strany publika,“ potvrdil L. Lučenič.

Porota je na generálke dosť tvrdá. Kritiku zožal Miro Jaroš, ktorého však nešetrili ani naživo, ale aj Tomáš Bezdeda, za to, že si pri smutnej pesničke (Tears In Heaven) „vykračuje ako na festivale“. Počas prenosu si však na to dal pozor a porotcovia ho pochválili. Petrovi Končekovi zasa člen poroty Julo Viršík vytkol, že už by rád od neho počul aj nejaký iný štýl. Povedal mu to aj pred miliónmi divákov, ale tak, aby to vyznelo viac ako pochvala než výhrada.

Scéna

Národné tenisové centrum je každý piatok večer najsledovanejším miestom v republike. Hlavná aréna je rozdelená na dve časti. V prednej je scéna a postavená tribúna, za ňou je voľný priestor, šatne, občerstvenie a podobne. Apropo občerstvenie, vlastné nápoje a jedlá sa nesmú nosiť, preto odporúčame najesť sa vopred. V hale kúpite len hranolčeky v tvare hrubších čipsov, z ktorých sa veľmi najesť nedá. Po vyčerpávajúcom potleskovom výkone padne pri čakaní na Slovensko hľadá SuperStar rozhodnutie dobre jedno pivko, počítajte s cenou 35 korún za polliter.

Scéna súťaže Slovensko hľadá SupersStar je veľkolepá. „Je to najväčšia televízna scéna používaná vo vysielaní. Má rozmery 32 na 20, okolo 640 štvorcových metrov. Najvyšší prvok scény má výšku 7 a pol metra,“ povedal nám PR manažér súťaže Peter Kavecký, ktorý podrobnosti o finančných nákladoch upresniť z hlavy nevedel: „Konkrétne čísla týkajúce sa scény budeme vedieť na konci projektu, keď sa sčítajú všetky náklady. Nie je ešte možné úplne presne určiť cenu jednotlivých komponentov. Je zložité povedať, koľko stojí scéna. Dá sa vyčísliť, koľko stála stavba, koľko prenájom, čo bude stáť energia na osvetlenie...“

Scéna, ktorá ostane nezmenená do aprílového superfinále, sa skladá z troch pódií. „Centrálne, kde vystupuje spevák, toto vpravo je určené pre tie diely, kde bude kapela, vľavo je moderátorské pódium,“ podotkol Kavecký. Vzadu v zákulisí je ešte „detská izba“, ktorú diváci poznajú už od semifinálových kôl.

Priamy prenos

Minúty pred priamym prenosom je v Národnom tenisovom centre rušno. Prázdne je len pódiom, pred ním, na tribúne i za ňou je živo. Vizážisti dokončujú look súťažiacich, porotcov i moderátorov, „hotoví“ súťažiaci sa zvítavajú so svojimi kamarátmi i fanúšikmi. Kúpiť lístky na šou sa nedá. Môže vás na ňu buď pozvať niektorí z účinkujúcich, alebo treba skúsiť šťastie v niektorej zo súťaží. Medzi divákmi spoznávame viacerých menej úspešných uchádzačov o titul SuperStar.

Hoci sa čas vysielania priameho prenosu neúprosne blíži, členovia štábu nedávajú nervozitu najavo. V pravej chvíli príde moderátor Magazínu Branislav „Bruno“ Ciberej, dáva pokyny, hecuje publikum a obzerá si transparenty, ktoré so sebou fanúšikovia priniesli. Bezprostrednou formou vyhecuje publikum a keď začne priamy prenos, v hale to už vrie. Atmosférou sa necháva strhnúť azda každý. Ostatné je už známe z televízie.

Rozhodnutie

„Super. Myslím, že to bolo najgeniálnejšie rozhodnutie pre Slovenskú televíziu v týchto časoch, pretože si myslím, že jej tento projekt priláka veľmi veľa mladých ľudí. Presne tú generáciu, ktorá jej chýbala. Takže som presvedčený o tom, že je to to najlepšie, čo sa nám mohlo udiať,“ odpovedal nám tesne pred priamym prenosom generálny riaditeľ Richard Rybníček na otázku, ako s odstupom času hodnotí rozhodnutie ísť do projektu Slovensko hľadá SuperStar.

Avšak nie o tomto „rozhodnutí“ sme chceli... Najnapínavejšou časťou celej šou je večerný priamy prenos Slovensko hľadá SuperStar - Rozhodnutie. V ňom celý národ vidí, ktorý zo súťažiacich skončí svoje účinkovanie. Počas čakania na Rozhodnutie si účinkujúci nevydýchnu. Ani zďaleka. Nasleduje autogramiáda a záujem o podpisy či fotky nových pop-idolov (inak, len tak na margo, v niektorých štátoch je SuperStar uvádzaná ako PopIdol) je obrovský. Nové hviezdy chráni viacero bodyguardov, ktorí sa najviac napracujú, keď im vytvoria cestu späť do zákulisia. Fanúšikovia by ich najradšej nepustili. Nedá sa povedať, ktorý spevák či speváčka má najväčší úspech, počas autogramiády sa zapotia všetci. Na scénu pred priamym prenosom rozhodnutia opäť prichádza Bruno a diriguje už mierne preriedené publikum, aby si sadlo k sebe.

„Tí čo ste doteraz neboli V.I.P., už ste V.I.P.,“ podpichuje publikum a udržiava atmosféru. Diváci medzi sebou tipujú, kto vypadne. Jaroš, Kotuľa alebo Humeňanská? Po naťahovaní času riekne Pyco ortieľ. Bohužiaľ pre východniarov, je to Petra Humeňanská. Hoci nebola najslabšia, ani zďaleka, pravidlá sú jasné a neúprosné. Paradoxne, Petra prijíma rozhodnutie s nadhľadom - hádže úsmevy na všetky strany, ďakujem aplaudujúcemu publiku. Ostatní súťažiaci sú smutní. Odchádza jeden z nich. To sú paradoxy reality šou. Hoci by sa zvyšok mal tešiť, že „prežil“, smúti. Preto, lebo odišla jedna jeho časť. Súťažiaci spolu bývajú, majú spoločný program, je to fakticky taký lepší školský výlet. A tak nečudo, že smútia, keď niekto ich partiu opúšťa. Skutočne je to tak. Kým po prenose Petra rozdávala úsmevy a rozhovory, v detskej izbe vzniklo „klbko nešťastia“. Tvorili ho Kotuľa, Tomeček, Bezdeda, Konček, Predná a Šindlerová, chvíľu aj Katka Koščová, ktorá tiež slzila, že jej kamarátka, ktorú pozná ešte z Prešova, odchádza domov. Slzám sa nebránia. Relatívne v pohode je Miro Jaroš, ktorý je rád, že ušiel „hrobárovi z lopaty“, neplače (počas prenosu mu však nejaká tá slzička ukvapla) a dáva rozhovory a Robo Mikla, ktorý sa tvári prirodzene, lebo niekto skrátka vypadnúť musí.

Kolotoč sa nezastaví

Ani koniec priameho prenosu Rozhodnutia a následného brífingu nie je definitívnou bodkou za večerom. Súťažiacich, porotcov, moderátorov, štáb, novinárov a vybraných divákov čaká nočná after-party. Na nej sa fotografi istých novín snažia uloviť zábery, ktoré by aspoň naznačovali, že majú pikantnú príchuť a Bruno vyrába zábery pre svoj Magazín. Táto after-party údajne končí okolo štvrtej. Potom majú účinkujúci konečne voľno. Až do pondelňajšieho popoludnia, kedy kolotoč začína odznova.

(február 05)

Foto: frenky.sk

Petra Humeňanská: http://www.frenky.sk/?c=12&id=307
Katka Koščová: http://www.frenky.sk/?c=12&id=312 a http://www.frenky.sk/?c=12&id=300

Update 01/2006: O SuperStar vyšla kniha s názvom Gaučaňa! Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
18.2.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19876 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS