dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Alphaville - 20 rokov

Píše sa rok 2024. Skupina O-zone sa vydáva na svetové turné. V Rumunsku je vypredané, v iných štátoch je to rôzne. Starú prešovskú Mestskú halu sa jej zaplniť nepodarilo, ale na idoly svojej mladosti sa prišlo pozrieť zopár stoviek zvedavcov, ktorým sa kapela odvďačila parádnym výkonom. Nezmysel? Iste, nie je to možné. V prípade O-zone si to dovolíme tvrdiť s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou. Alphaville však nie je O-zone. Všetky hity kapely Alphaville majú 20 rokov. Toľko, ako skupina samotná. Napriek tomu stále tvorí, nahráva, často koncertuje a na spevákovi Marianovi Goldovi vidieť aj chuť a entuziazmus pri vykonávaní tej práce, ktorá ho baví.

„Dúfam, každý umelec sa nechce uspokojiť len s tým, čo už vytvoril. Takisto sa nikdy nepokúšam nenapodobňovať piesne, čo som už zložil,“ odvetil čerstvý päťdesiatnik M. Gold na otázku Korzára, či zloží ešte niekedy hit, ktorý by prekonal dvadsať rokov staré šlágre ako Forever Young, Sounds Like A Melody či Big In Japan. „Robím taký druh hudby, ktorý milujem, a ktorý môžem následne dať ďalším ľuďom. Je to tiež vizitka o umeleckej dôveryhodnosti. Keby to tak nebolo, skončil by som. Hrám takú hudbu, akú chcem hrať, nie takú, akú musím, lebo to by prestalo byť viac zábavné,“ pokračoval.

Prešovský koncert prekonal očakávania. Alphaville bol o triedu lepší, než pred dvoma rokmi v Trenčíne. Paradoxne, tam bolo plno, prešovská Mestská hala bola zaplnená redšie. Publikum však bolo vďačné, vo výbornej kondícii spievajúcemu Goldovi a jeho spoluhráčom sa ušlo zaslúžených ovácií. „Je tu nádherne. Nie sme na Slovensku prvý raz, boli sme tu už predtým. Naposledy som tu mal ´nehodu´ s nohou, na koncerte v Trenčíne,“ podotkol Marian Gold, pre ktorého je najväčším relaxom je pre mňa vždy to, keď sa hrám so svojimi deťmi.

Líder skupiny Alphaville Marian Gold stretol v relaxačnom centre Kryštál v Prešove s niekoľkými novinármi. Na tlačovke si pochvaľoval slovenskú pohostinnosť, tunajších ľudí charakterizoval slovami „úplne skvelí“ a nevynechal ani kompliment haluškám, ktoré vyskúšal v našich končinách už dávnejšie. Rozhovor s médiami sa niesol v uvoľnenej atmosfére. „Nie som nervózny, nebývam nervózny pred koncertom,“ podotkol. Ako skonštatoval, predchádzajúci večer, ktorý skupina v Prešova zažila, bol nádherný. „Neviem si predstaviť lepšiu pohodu. Už sa teším na večernú šou,“ podotkol spevák skupiny, ktorá je známa tým, že netrpí manierami a nemá extra požiadavky.

Alphaville hrá už dvadsať rokov. Pri tej príležitosti sa kapela vydala na svetové turné. Jeho tohoročná európska časť má 24 zastávok, vrátane Prešova, začiatkom budúceho roka sa Gold a spol. chystajú do severnej a južnej Ameriky. „Považujem to za zázrak. Keď sme začínali, vôbec sme netušili, že vydržíme tak dlho. Myslel som si, že budeme hrať päť rokov, nie dvadsať. Je to nádherné,“ povedal M. Gold na margo výročia. Najbližšie CD Alphaville by podľa jeho slov malo vyjsť na budúci rok. Materiál naň je v demoverziách viac-menej pripravený.

„V tejto chvíli pripravujeme nový album, pracujeme na ňom, máme veľa demonahrávok. Predpokladám, že na trhu by sa CD mohlo objaviť v roku 2005. Aj na koncerte zahráme nejaké piesne z budúceho albumu,“ konštatoval líder Alphavillu. Vidieť, že kapelu baví hrať aj po toľkých rokoch. Svoj výkon podoprel Alphaville vlastnou zvukovou a svetelnou technikou (vážila cez 20 ton) a koncert dopĺňala vkusná videoprojekcia. 20 rokov pôsobenia na scéne považuje M. Gold za zázrak: „Snažím sa to robiť to, čo viem. Cestujem, nahrávam piesne, koncertujem, vydal som sa na umeleckú dráhu, ktorá ma uspokojuje. To je fantastické. Verím, že to budem robiť aj nasledujúcich dvadsať rokov.“

Vedel, keď bol mladý, že bude spevákom? „Vôbec. Keď som mal 16 rokov, spieval som v cirkevnom zbore. Nemyslel som si, že zakotvím v pop-music. Bol som však veľkým fanúšikom hudby, počúval som mnoho interpretov. To bola akási predpríprava na to, aby som sa stal spevákom.“ Najväčší zážitok na Slovensku mal Marian Gold v kostole, keď sa so spoluhráčmi prvý raz v živote dostal sa až k veľkému organu. „Absolútne skvelé - nádherná hudba. Bol to okamih, na ktorý určite nezabudnem,“ pochvaľoval si spevák, ktorý v poslednom čase najradšej počúva gitarovú hudbu.

A čo slovenskí interpreti? Pred dvomi rokmi poznal len Janu Kirschner. „Keď sme išli z Košíc do Prešova, tak sme v aute počúvali Richarda Müllera. Veľmi dobrá hudba, páčilo sa mi to,“ povedal nám M. Gold, ktorého dokáže inšpirovať hocičo: „Môže to byť kostol, zvuk kostolných zvonov, ale napríklad aj jedlo. A to aj slovenské, halušky mi chutia. Nechutia však ďalším členom kapely, čo bude asi tým, že oni sú Angličania.“ A aký je najväčší sen speváka skupiny Alphaville? „Mojím najväčším snom je urobiť moje deti šťastnými.“

(október 2004)

Foto: Frenky (+ podpiskarta)

Starší rozhovor s Marianom Goldom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=144

 
25.11.2004 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17502 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS