dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Zóna A - Na predaj

Zóna A - Na predaj recenzia, CD, Inflagranti Records, 2004 Zóna A siaha po zlate!!! Géniovia hudby opäť útočia!!! Opäť omráčili svojou virtuozitou!!! Toto hlásajú titulky na „novinách“, ktoré sú priložené k novému albumu legendy (česko)slovenského punku Zóne A. Tak sa teda na tých „géniov“ pozrime bližšie.

Zóna A sklamať nemôže. To je základná axióma. Kto totiž má rád tento typ muziky, klasického punkrocku oprosteného politických nánosov, s korením new wave, ten vie, čo môže očakávať. Rozhodne žiadnu virtuozitu a myslím, že ani Zlatá platňa nehrozí. Zato však dostane poriadnu porciu surovej hudby, nefalšovaného falošného spevu, necenzurované „bezservítkové“ texty a príval energie.

Od poslednej radovky Zóny A Nikto nevie jak to dopadne sa toho zmenilo dosť. Zóna A vyšla z malých klubov, stala lahôdkou veľkých festivalov a začali ju rešpektovať aj takí poslucháči, ktorí ju doteraz zaznávali. Kapela sa rozlúčila s veľkým labelom, a znovu začala vydávať nahrávky na vlastné (Koňýkove) triko. Nerozlučná dvojka Leďo - Koňýk sa rozlúčila. Ťažko si bolo predstaviť náhradu za dlhoročného gitaristu a takmer výhradného autora hudby Leďa. Podarilo sa. Nová posila - Revo - síce nevie hrať sóla, ale do Zóny zapadol perfektne. Aj po hudobnej stránky (kapely kvapku pritvrdila, čo jej viac než prospelo), aj po ľudskej stránke. A síce to na CD nie je nikde uvedené, aj po autorskej stránke. Väčšina vecí je údajne práve Revova.

Album pritom otvára typická Leďovka Nebuď hlúpa s typickým koňýkovským textom o vzťahoch, s jeho trochu smiešne infantilným spevom. Svojou náladou a chytľavým refrénom si však poslucháča hneď získa a album sa rozbehne správnym smerom a s tým správnym drajvom.

Pri niektorých z ďalších piesní sa pristavme. Nech si robí každý čo chce. Koňýk zas a znova opisuje nepolitickosť jeho kapely. Som zlý je (a to fakt!) autobiografiou speváka. Vrátane priznania „bol som agent ŠtB“, znalci vedia, že za to môže akcia v Horskom parku, kde veľa nechýbalo, aby jej hlavný organizátor skončil v kriminále... Haf, haf, je zas Revovka už odskúšaná na koncertoch, Bratislavské dievčatá sa objavili už v jednom z predchodcov dnešnej Zóny Lord Alex (hrali v ňom Mikko a Čupe). Pani dokonalá je ďalší z typických pohľadov Koňýka na opačné pohlavie. Sanitka odkazuje hudobne na klasikov (dnes už, žiaľ, z troch štvrtín mŕtvych) z Ramones, Hlasy z podzemia naň odkazujú dokonca textovo... (Mimochodom, jedným z „hostí“ je Dee Dee Ramone s pokrikom „one-two-three-four“.)

Najviac diskutovanou skladbou na CD nepochybne je i bude Chleba. Dôvod je jasný, tak obrovská spŕška vulgarizmov, že také Horkýže slíže vyzerajú ako interpreti výchovných koncertov. Je jasné, že tie vulgarizmy nie sú samoúčelné. Napriek tomu však rada rodičom, tento song svojim deckám nepúšťajte! Mimochodom, pri textoch sa objavila iné verzia, takže poslucháč bol deväť trackov v napätí, či na CD zaznie scenzúrovaná, alebo originálna vulgárna verzia. Je tam skutočne originál. Napriek tomu, pre ilustráciu, citát z textov (kde sa objavil iba jediný vulgarizmus): „Bezchybný systém / šalalalali / Vynikajúca vláda šubidubidam / Chleba je lacný / šalalalali / Hrdinská armáda / šubidubidam / Všetko je perfektné / Všetko je skvelé / Vymakaný parlament / šalalalali / Úžasný prezident / šubidubidam / Nádherný život / šalalalali / Nikto je k...t / Všetko je...“

Kontroverznú pesničku zlegitimizoval aj Michal Kaščák sťaby hosťujúci vokalista. A kapela sama si z nej robí srandu, keď v „novinovom“ sleeve-note píše: „Nemožno nespomenúť kompozíciu Chleba, ktorá v sebe nesie posolstvo oslovujúce široké spektrum poslucháčov. Z piesní srší priam dôvtip a neuveriteľná inteligencia...“ Samozrejme, azda každý fanúšik Zóny A očakával, že sa tento song na novom albume objaví. A je tam. Na druhej strane treba povedať, že z reproduktorov nezaberá tak, ako na koncerte.

Spomedzi piesní ešte spomeňme titulnú Na predaj. Názov platne i predná časť obalu akoby evokovala, že Zóna A je dnes komerčným mainstreamom a je určená na predaj. Skalní priaznivci si môžu vydýchnuť pri ďalšej časti bookletu, kde tovar (členovia kapely) rozbíja výklad a napokon z neho prchá, ako aj pri texte, že „nie sme tovar na predaj“. Inak, obal je dielom Reva, on sa tomuto venuje profesionálne.

Textovo asi najvydarenejšou je záverečná pieseň Závislí. Po nej nasleduje skrytý bonus. Vo fínčine. Táto móda sa od čias Whiskyho Uličneho chodača nejako rozmohla. Kým ´Slobodka´ mala v závere CD Trojka chorváčtinu (Vjeran pas), Zóna A má inú exotiku, so slovenským refrénom o tom, že „Fíni pijú ako my...“

(november 04)

Inflagranti Records: http://www.frenky.sk/?c=12&id=218

Recenzia na debutové CD Zóny A Potopa: http://www.frenky.sk/?c=12&id=219

A tu sú dva rozhovory – starší http://www.frenky.sk/?c=12&id=26 a novší http://www.frenky.sk/?c=12&id=177

 
19.11.2004 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 20410 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS