dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Na cestách III - Švédsko

Naše putovanie po Škandinávii nemohlo obísť ani Švédsko. Je to skutočne zaujímavá krajina. Nádherná príroda, milióny briez, hlavné mesto postavené na vode. Niektoré veci vo Švédsku sú našej náture na míle vzdialené, miestami až nepochopiteľné. Bohužiaľ.

Príklad: Keď som išiel po chodníku v Malmö (je veľké asi ako Košice), tak autá stáli už keď som bol desať metrov od kraja cesty. A bez prechodu. A keď jeden turista stál uprostred križovatky a fotil, šoféri v autách pokojne, čiže bez trúbenia, počkali kým skončí a až potom išli ďalej. Skrátka, v Škandinávii je úplne iný prístup k chodcom, sú absolútnymi pánmi. Švédsku štatistiku smrteľných nehôd automobil - chodec nemám, ale určite nebude taká ako na Slovensku.

Zaujímavosťou bolo aj to, že v každých potravinách je hracích automat (ľudia z nákupu hodia mincu, keď „nič nedá“, idú preč a na automate je logo červeného kríža).

A Stockholm sa mi páčil viac než Oslo. Toľko o Švédskom kráľovstve. Príma bolo, že pivo sa dalo za (veľmi) relatívne rozumnú cenu kúpiť v potravinách. Síce to bola žbrnda, ale pri škandinávskych suchotách mala cenu zlata.

Viac o Švédsku sa dočítate tu: http://www.euroinfo.gov.sk/index/go.php?id=176

Zájazd do Škandinávie som absolvoval v lete 1996 (keď Michal Martikán získal prvé olympijské zlato) s kamarátom Petrom „Emilom“ Hrehovčíkom a CK Malko Polo Peťa Malka http://www.ckmalkopolo.sk/ (Na zájazde bola z dôvodu škandinávskych prohibičných symptómov premenovaná na Alko Polo). Okrem Emila som sa zoznámil s Funym – Mariánom Frankom http://www.funy.sk a kamarátmi Záhorákmi. Z toho vyplýva, že tieto osoby sa môžu objavovať na fotografiách, a zároveň sú autormi snímok.

Čo je na fotografiách:

1. : Na trajekte mierime z Nemecka do Švédska

2. : S Emilom v Štokholme, švédskej metropole

3. : Nádherná príroda v jednom švédskom národnom parku blízko nórskych hraníc – a bolo tam aj množstvo húb (kozárov)

4. : Drevený kostolík v Lome

5. : Krava na námestí v meste Lulea, ozaj nám učarovala

6. : Napodobňujem sochu niekorého z kráľovských predkov v Štokholme

7. : Stále v hlavnom meste, ktorého architektúra mi trochu pripomína Prahu

8. : Sv. Václav na koni... Ale nie, to je nejaký Olaf, alebo iný predchodca terajšieho švédskeho kráľa, ktorým je Jeho Výsosť Carl XVI Gustaf

9. : S Funym v uliciach mesta (tuším, že hlavného)

10. : Pri mlyne v Malmö. Akurát ma mrzí, že sme zmeškali koncert Boba Dylana v tomto meste. Zato sme sa však zastavili v Göteborgu, kde sme okúsili parádnu dráhu (odporučil mi ju kamarát Mišo Geletič, ktorý tam bol ako futbalista) – presne tú, ktorá zaujala aj slovenských hokejových zlatých chlapcov v roku 2002, viď rozhovor s M. Štrbákom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=130

Pozrite si tiež:

Fínsko: http://www.frenky.sk/?c=12&id=291

Nórsko: http://www.frenky.sk/?c=12&id=293

Opäť Nórsko: http://www.frenky.sk/?c=12&id=294

 
10.11.2004 | Pridal: Michal Frank | Na cestách | čítané: 20864 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS