dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Festival dobrej hudby - Sigord 2004

Festival dobrej hudby - Sigord 2004 je jediným podujatím tohto typu a rozmeru na východnom Slovensku, ktoré funguje už osem rokov za sebou. Drží si kredit, zabezpečenie medzinárodnej účasti, ale hlavne tradície. Tou hlavnou je sobotňajšie zapálenie slávnostného ohňa, zo štyroch strán. Oheň sa páli za zvukov trampskej hymny Vlajka vzhůru letí.

Počas prvých ročníkov hymnu odspieval Wabi Daněk, krstný otec festivalu. Ten sa po rokoch naň vrátil, vystúpil však už v piatok. Mimochodom, festival už trikrát zmenil miesto svojho pôsobenia. Začal na Sigorde neďaleko Prešova, čo vyplýva aj z názvu. Po dvoch rokoch sa presunul do prešovského amfiteátra, vlani opäť zmenil pôsobisko - presťahoval sa na letné prírodné kúpalisko Delňa na kraji Prešova. „Pravdupovediac, tu na kúpalisku som prvý raz. A keď pominieme ten pôvodný areál, tak mám pocit, že toto je ideálne riešenie,“ zhodnotil pre Korzár nový festivalový areál Wabi Daněk, ktorý so svojou „dvojičkou“ Milošom Dvořáčkom zažil všetky tri miesta tejto akcie.

Česť odspievať trampskú hymnu Vlajka vzhůru letí pripadla tento rok skutočnej legende trampskej scény Tonymu Linhartovi. Tejto muzike sa venuje 40 rokov, z toho posledných 33 rokov so skupinou Pacifik, ktorá vystúpila aj na Festivale dobrej hudby - Sigord 2004. A to hrala v Prešove prvý raz! Pesničky Tonyho Linharta pozná skoro každý, pričom väčšinou netuší, kto je ich autorom.
Spomeňme napríklad Velrybářskou výpravu... Táto trampská legenda tvorí piesne sama, ale nedávno mala problémy s jednou prevzatou skladbou. Pacifik si splnil sen a vydal album s indiánskymi pesničkami. Musel však byť stiahnutý z predaja, lebo pri jednej piesni neboli vysporiadané autorské práva. Podrobnosti nám prezradil sám: „To je slovenský denník, však? Takže to môžem povedať. Stala sa taká chyba, že vydavateľ neskoro požiadal o súhlas spoločnosť Walt Disney, keďže tá pieseň je z filmu Pocahontas... Tá muzika je proste muzika, ostatne dostala Oscara. Nám sa páčila tá ústredná melódia, tak sme si ju vybrali. Aj s českým textom, ktorý bol použitý v tom filme. Spoločnosť Walta Disneya však nesúhlasila s interpretáciou českých textov. Proti anglickému textu by samozrejme nič nemali, ale s tým českým sa im to nepáčilo.“

Festival dobrej hudby - Sigord 2004 organizuje každoročne občianske združenie Sicortus. „Za prezidenta občianskeho združenia Sicortus bol vo všeľudovom hlasovaní opäť zvolený pán Saša Hudák,“ povedal o svojom bratovi Michal Hudák, inak spolumoderátor akcie. Obaja bratia hrajú naviac v prešovsko-košickej country a bluegrassovej kapele Žobráci - Spojené štáty východoslovenské. Kapela každoročne účinkuje na svojom domovskom festivale. Chýbala len raz, v čase, keď bola 10. septembra 2001 na „dvojičkách“ v New Yorku a hneď na druhý deň došlo na tom mieste k teroristickému útoku, ktorý zmenil svet. Jediný, kto sa vtedy obetoval bol prezident Alexander Hudák, ktorý ostal na festivale s ďalšími organizátormi - skupinou Mloci. Žobráci každý rok hrajú to isté, hoci sem-tam nejaké prekvapenie pripravia (napríklad, keď prišli vo frakoch a v limuzíne ako Boháči). Tentoraz sa dušovali, že prídu s úplne novým programom. A ich bral málokto vážne - prišli.

Prekvapenie nachystali aj ich kolegovia zo Sicortusu Mloci. Aj tí hrajú rok čo rok to isté. Tentoraz spravili zmenu. Žiadne smiešne obleky, ale trampská výstroj. „To nie je žiadna novinka, ale náš pôvodný imidž, keď sme chodili po lesoch a nevedeli, že raz budeme hrať to, čo hráme,“ povedal člen Mlokov Žojco Havadej. Prešovskému publiku Mloci pripomenuli svoje staré piesne, ktoré bežne nehrávajú...

Spomenuli sme aj moderátorov. Bolo to tradičné duo - Mišo Hudák a Rado Mešša. Hoci obaja majú odlišný štýl moderovania, tento rok musíme viac pochváliť Rada. Na druhej strane, Miša ospravedlňuje aj to, že okrem moderovania a hrania so Žobrákmi „lietal v oblakoch“, lebo sa tešil z narodenia dcéry. Gratulujeme. Horšie na tom bola jeho kolegyňa z televízie Joj Lenka Hriadeľová, ktorá svoj moderátorsky „výstup“ pred vystúpením Allana Mikušeka nezvládla. Z ničoho nič sa objavila na pódiu, kde na ňu doľahla spoločenská únava. Prekvapeným divákom predviedla s mikrofónom, ktorý vzala M. Hudákovi, nečakané dimenzie svojho hlasu. Nepomohli ani Mišove a Radove náznaky, že stačí. Ale nevadí, aspoň bolo veselo...

Tohoročný Festival dobrej hudby - Sigord 2004 bol aj festivalom návratov. Druhú trávu obnovil Robert Křesťan, vrátili sa aj Kamelot s Romanom Horkým. Záverečnú bodku za maratónom akustickej hudby dal country bál so skupinou Country Limit Club, tanečníkmi z Merlinu a „kolerom“ Petrom Barančíkom. Naopak, prvým účinkujúcim bol domáci Interval. „Bol to dobrý ťah zo strany organizátorov, že sme hrali ako prví. Myslím, že sme to publikum rozpumpovali,“ povedal nám líder Intervalu Tóno Pľuta.

Z účinkujúcich na aktuálnom ročníku spomeňme ešte niekoľko mien. Podľa očakávania nesklamali Poliaci J. J. Band. Odporučil ich Slawek Wierzcholski, (excelujúci s formáciou Noćna zmiana bluesa na Festivale dobrej hudby - Sigord 2000). Druhý deň boli vo forme Heaven´s Shore, domestikovaní Briti, ktorí na záver zahrali aj obligátne Halušky (cover Let It Be). Spomeňme aj netradičný organizátorský ťah (popravde, jeden z mála, inak bola dramaturgia zbytočne konzervatívna) - Duo Vyšívanka. Ide o dve ženy spievajúce rusínske (ukrajinské? - v tomto nemá nik jasno) ľudové piesne i piesne v iných slovanských jazykoch. Keď nastúpili na pódium pršalo - presnejšie tak lialo, že sa mohlo zdať, že sa areál premení na blato, ako na povestnej Pohode. Nestalo sa. Naopak. Počas vystúpenia Dua Vyšívaka (ide o totožný subjekt ako Vyšívanka Lada, ktorý bude aj na tohoročnej Pohode!) vyšlo slnko a už svietilo až kým nezašlo.

(jún 2004)

Foto: frenky.sk

Linky:

Festival dobrej hudby - Sigord 2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=230

Festival dobrej hudby - Sigord 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=148

Festival dobrej hudby - Sigord 2002 (fotoperličky):
http://www.frenky.sk/?c=12&id=149

Festival dobrej hudby - Sigord 2001:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=90

Festival dobrej hudby - Sigord 2000: http://www.frenky.sk/?c=12&id=80

Festival dobrej hudby - Sigord 99: http://www.frenky.sk/?c=12&id=6

Pár slov o 2. ročníku Festivalu dobrej hudby - Sigord ´98 si prečítajte tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=129

-

Rozhovor s
...Intervalom
http://www.frenky.sk/?c=12&id=272

...Robertom Křesťanom
http://www.frenky.sk/?c=12&id=273

...Tonym Linhartom
http://www.frenky.sk/?c=12&id=274

...BB Country
http://www.frenky.sk/?c=12&id=275

 
5.7.2004 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19446 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS