dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Lord of the Dance

Najznámejší súbor írskych tancov na svete Michael Flatey´s Lord of the Dance vyvolal nadšené ovácie publika v Prešove. Ich vystúpenie v Mestskej hale bolo z ich pohľadu komorné. Prišli 30 tanečníci, bez šéfa súboru M. Flatleyho. Pri iných vystúpeniach nie sú výnimočné ani desaťtisícové divácke kulisy.

Lístky na Lord of the Dance a ich rovnomennú šou boli vypredané ešte skôr, než začala reklamná kampaň. Organizátori urobili chybu, že dali prinízku cenu, nech to znie akokoľvek paradoxne a čudne pri tisíckorunovom vstupnom. Vyčlenených asi 3700 miest bolo beznádejne plných. V utorok (23. III. 04 - pozn. Frenky) sa Lord of the Dance predstavia v Národnom tenisovom centre v Bratislave (lístok bol ešte o dve stovky drahší ako pre metropolu Šariša). Čerstvá správa - pre enormný záujem pozvala usporiadateľská agentúra Vivien súbor na Slovensko ešte raz - už 7. 6. vystúpia v bratislavskej Inchebe.

Okrem toho majú v rámci tohoročného turné aj 5 koncertov v Českej republike. Diváci v prešovskej Mestskej hale aplaudovali umeniu tanečných majstrov. Aj keď hala nie je ideálna na takúto šou a niektorí diváci by privítali vyššie či nižšie pódium, problém vyriešili dve veľkoplošné obrazovky. Organizátorom sa podarilo zvládnuť aj usadenie stoviek ľudí, nezrovnalosti promptne riešili všadeprítomné hostesky.

Vystúpenie Lord of the Dance malo aj prostý príbeh súboja dobra a zla, pričom Pánom tanca sa napokon stal, samozrejme, ten dobrý a celkovo dobro zvíťazilo. Scéna bola jednoduchá, ale efektná, nechýbali svetelné efekty. V šou sa striedali tanečné kreácie žien, mužov, sólistov i všetkých spolu, speváčka, dve vynikajúce huslistky, program mal spád a divák sa nestihol nudiť. Naopak. Aplauz, piskot, dupot, krik po skončení svedčil o jednoznačnom úspechu Lord of the Dance.

Dokopy mal program dve hodiny, v polovici bola dvadsaťminútová pauza. Tú sme využili na krátku anketu medzi návštevníkmi.

„Perfektné, úžasné, zohratí sú, páčia sa mi,“ znela odpoveď jednej Prešovčanky, vystihujúca pocity väčšiny prítomných. „Veľmi sa mi to páči, najviac tá speváčka. Akurát spieva trochu krátko, mohla by viac,“ povedal Jašek, ktorý meral do Prešova cestu z poľského Nowého Saczu. „Pódium mohlo byť o 30 centimetrov vyššie, lebo ľudia nevidia. Inak je to super. Myslím, že tí chlapi sú lepší ako ženy,“ prezradil Maroš z Nového mesta nad Váhom. Martinčanka Katarína ho doplnila: „No, chlapci majú viac sily. Záver bol tiež zaujímavý. Akurát sa bavíme o tom, že tie pohyby sú urobené trochu inak než je originál. Napríklad Cigánka tancovala inakšie...“ Ako vidieť, šou Lord of the Dance majú napozeranú z videa. Maroš a Katarína chceli ísť už na skoršie predstavenie v Žiline. „Mali sme už aj kúpené lístky, ale pre zdravotné dôvody sme ich museli vrátiť. Takže teraz sme prišli do Prešova.“ Aj Košičan Paľo si myslí, že „muži sú lepší ako ženy“. Súhlasí s tým aj Monika, tiež z Košíc. Čo sa najviac páčilo jej? „Dobrá bola tá pasáž, keď prišli chlapi po tie vyzlečené ženy, aj ďalšie spoločné kreácie. A dobré boli aj huslistky.“

Vystúpenie Lord of the Dance v Prešove, ktorého záštitu prevzal minister zahraničných vecí Eduard Kukan, teda dopadlo jednoznačne úspešne. O tom, že išlo o malý koncert (z pohľadu súboru) svedčí, že do Prešova prišli štyri kamióny s technikou a pódiom (pre porovnanie, na Bryana Adamsa ich bolo deväť). Pódiový aparát stavali cez noc, pričom ho rozobrali hneď po vystúpení a previezli na ďalšiu štáciu v rámci šnúry, do Frýdku - Místku.

Tanečníci z Lord of the Dance nemali žiadne špeciálne požiadavky. Ako nám povedala manažérka žilinskej agentúry Vivien Katarína Rimeková, išlo o bežné požiadavky, napríklad každý z tanečníkov chcel uterák. Zaujímavosťou azda je sto kilogramov ľadu. Na starostlivosť o členov súboru bol vyčlenený jeden človek. Členovia súboru si varili sami. Ich kuchyňa bola na naše pomery príliš mastná. „Potrebujú zrejme veľa energie, preto jedia veľmi mastné jedlá,“ uviedla K. Rimeková. O rozhovory pre médiá tanečníci záujem nemali. Do Prešova prišli v sobotu popoludní, v hale pred vystúpením stihli krátku skúšku. Ubytovanie mali v hoteli Dukla, odkiaľ odišli včera dopoludnia. Vystúpenie zabezpečovala posilnená ochranka.

(marec 04)

Foto: Róbert SÁNDOR, Korzár

Linka na agentúru Vivien:
http://www.vivien.sk/

 
27.3.2004 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 18325 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS