dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

2. Prešovský študentský Liverpool

V prešovskom Véčku sa nedávno konala interesantná akcia - 2. Prešovský študentský Liverpool. Z Prešova vyšlo mnoho hudobných talentov, preto organizátori - J. P. Art a mesto Prešov - pomenovali akciu podľa mesta, ktoré je mekkou súčasnej modernej hudby, mesta, z ktorého vzišli Beatles. Po vlaňajšom vydarenom ročníku v Mestskej hale sa akcia presunula do komornejšieho Véčka.

Malo to však lepšiu atmosféru a podľa porotcov i návštevníkov stúpla aj úroveň jednotlivých skupín a sólistov. Zvíťazili Dalla Mattina Alla Sera zo Sabinova v kategórii skupín (jej profil si môžete prečítať na sabinovskej strane tejto prílohy) a zo sólistiek Zdenka Kvasková. Ani ďalší interpreti však nesklamali. Naopak.

Jednou z favoritiek na celkový triumf bola korzárskym čitateľom už známa Katarína Koščová, sestra vlaňajšej víťazky Zuzany. Kým Zuzana spravila po Liverpoole prvé kroky svojej kariéry, o Kataríne, s ktorou kedysi spievala duo, nebolo počuť. „Tri mesiace som bola preč, v Amerike. Predtým som musela čo najskôr porobiť skúšky, aby som dostala víza, čiže minulý rok som nerobila nič,“ prezradila nám Katarína dôvod svojej absencie a na margo Ameriky podotkla: „V pohode, ale žiť by som tam teda nechcela.“

Čo bude ďalej? Bude spievať so sestrou, alebo bez nej? „Neviem. Pár ľudí nám vravelo, aby sme skúšali spolu, no myslím, že máme príliš rozličné hlasy, ale skúsiť sa to dá. Možno by som chcela vyskúšať niečo sólo, strašne sa mi páči jazz a funky, týmto smerom by som sa chcela uberať.“

Na otázku, či funguje medzi sestrami aj rivalita, Katarína odvetila: „Všetko je na zdravej úrovni. Jej sa teraz darí, čo je super, lebo je to skvelý človek a zaslúži si to. Možno raz príde aj na mňa čas, ale je to dobré tak, ako to je. Samozrejme, že by sa budem snažiť niečo robiť ďalej, ale potrebujem na to ľudí. Myslím, že som ich už aj našla. Aspoň dúfam.“

Veroniky, minuloročnej víťazky, sme opýtali, či sa škodoradostne netešila, že jej sestra nezískala hlavnú cenu (dostala „len“ cenu poroty za profesionalitu, jej interpretácia Filipovej piesne Cez okno patrila k vrcholom večera). Veronika odvrkla: „Práveže nie, len som tŕpla. Čo zo mňa chcete urobiť? Strašne som jej držala palce.“

K spoločnému spevu sa obe sestry stavajú tak, že je to možné, hoci majú odlišné hlasy. „Ona je úplne iný typ. Na pódiu je taká živelná,“ podotkla Veronika o staršej sestre, ktorá na ňu prezradila, že na ňu kričí vtedy, keď má doma neporiadok. „To je ukážkový neporiadok. Keď niečo robím, tak poriadne,“ zasmiala sa V. Koščová.

-

Nielen sestry Koščové zaujali na súťažnej prehliadke (mladšia Zuzana vystúpila, pravda, nesúťažne). Porote velil hudobník Marián Čekovský, ktorý vystupoval aj ako hosť, a boli v nej moderátor Rado Mešša, Jozef Hardy Harničár, ktorý poskytol cenu - nahrávku v jeho štúdiu, František Bíroš, spevák, ktorý ale zastupoval aj Mestský úrad v Prešove, bubeník a pedagóg Michal Gál a za Korzár ja (Michal Frank).

Z pohľadu jednej sedminy poroty ponúkam môj pohľad na jednotlivých súťažiacich účastníkov 2. Prešovského študentského Liverpoolu:

New
Táto formácia o sebe tvrdí, že hrá „skorofunky“, a nie je ďaleko od pravdy. Muzika New oslovila aj saxofonistu Gapu, silný dojem zanechala aj u publika. Vo svojich radoch má speváčku (spievajúcu anglicky), nástrojové obsadenie oživujú husle.

Dalla Mattina Alla Serra
Sabinovčania uviedli skladbu Nevediaci, ktorou zabodovali - zvíťazili.

Viktória Marková
Na to, že je vraj trémistka sa na pódiu celkom „rozjela“, povzbudzoval ju aj došlý fanklub. Odspievala solídny song, ktorý jej zložil kamarát.

3Tri nástroje
Znovu Sabinovčania, čiastočne personálne totožný s Dalla Mattina Alla Sera. Uviedli sa inštrumentálkou Noha a slušnými interpretačnými výkonmi. Zjednodušene by sa ich muzika, ktorú označujú „free rock“, mohla nazývať aj „doorsovský jazz“.

Trolej
Trolej sa uviedol celkom dobrým pomalým rockom. Prísľub.

Zdenka Kvasková
Sama so španielkou a s vlastnou skladbou dokázala vytvoriť atmosféru ako vo Woodstocku. A zvíťazila...

S. A. F.
Zástupcovia jazzrocku ukázali, že to vedia. Zasólovali si všetci, ale obzvlášť vynikol saxofonista. Príjemné, zožali aplauz aj u publika.

Jazz Quartet
Z názvu kapely je jasné o čo išlo. Zahrali jazzovo-bluesovú pieseň, v ktorej nechali vyniknúť hlavne gitaristovi a klávesákovi a získali jedno z ocenení.

Katarína a Nika Dúbravské
Sestry Dúbravské v sprievode zoskupenia „Ex-Extreme“ zaspievali extremovskú More Than Words. A odspievali ju skvele, a hoci cenu nezískali, zaradili sa u porotcov medzi favoritky. Už je zrejme čas na vlastnú tvorbu.

Real Line
Získali jedno z ocenení, no ich skladba Diabol príliš nevyčnievala zo šablóny pop-rockových songov vystrihnutých z osemdesiatych rokov.

Zachariáš Hubáček
Po V. Markovej druhý sólista z Real Line, ktorý vystupoval aj v tejto kategórii. Odspieval tuctovú pomalú baladu, ktorá nenadchla...

Peaved Eden
Nezískali žiadnu cenu, ale boli naozaj dobrí. Príjemný pomalý song neoživovala len hráčka na priečnej flaute, ale aj celkové aranžmány piesne. Dobrý výkon podala aj speváčka (anglicky spievajúca).

Lukáš Grega
Lukáš Grega neúnavne obieha rôzne súťaže podobného typu. Oproti vlaňajšiemu Liverpoolu, kde spieval My na to máme, prišiel tentoraz aspoň s vlastnou tvorbou (a kamarátovým textom) - Kryha života. Jeho slaďák bol slabý, ale oproti minulému ročníku je to krok vpred.

B. K. Band
S našľapaným rock v podobe piesne Still in Dream vyšla do boja formácia B. K. Band. Trochu z nej bolo cítiť nevyrovnanosť, bubeník vyčnieval nad spoluhráčmi.

Katarína Koščová
Favoritka Liverpoolu, ktorá získala „len“ cenu poroty za profesionálny výkon. Bol naozaj taký - jej interpretácia hitovky Jara Filipa Cez okno bola skvelá.

Black Shadow
Začínajúca vranovská kapela prekonáva detské choroby a ešte zápasí s nástrojmi. Kapela zahrala Zombie od Cranberries, ktorú odspievali dve speváčky. Nuž, tá prvá nie je Dolores a druhá bola „iba na okrasu“, zapojila sa len pri vokáloch.

Zuzana Voľanská
Minulý rok spievala song z Draculu, tento rok z Kleopatry. Takže jej nepomohol ani dobrý hlas...

Temple
Power-metal na záver, pieseň In The World Full Of Pain. Bolo to príjemné osvieženie a oproti vlaňajšku aj obrovský krok vpred, čo ocenila i porota špeciálnou cenou.

(december 2003)

Foto: Judita ČERMÁKOVÁ, Korzár

Na fotografiách:
(1) Marián Čekovský a Mário Garbera - hostia
(2) Katka Koščová
(3) Veronika Koščová
(4) Peaved Eden
(5) Temple

Súvisiace články:

Víťazi 2. Prešovského študentského Liverpoolu:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=257

Ďalšia reportáž z 2. Prešovského študentského Liverpoolu:
http://www.pis.sk/?c=12&id=1350

1. Prešovský študentský Liverpool:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=202

Víťazi 1. Prešovského študentského Liverpoolu:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=203

Niečo o sestrách Koščových:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=116

Update 01/2006: O Katke Koščovej vyšla kniha s názvom Gaučaňa! Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
3.2.2004 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20426 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS