dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Kultúra 2003 v Prešove

Koniec roka je časom bilancovania, a tak vám ponúkame prehľad toho, čo sa v oblasti kultúry udialo v Prešove. Nejde o kompletný prehľad, ale o stručný sumár kultúrnych udalostí, ktoré nás v roku 2003 zaujali.

Január

Folklórny súbor Šarišan realizoval na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove pod mottom „aj žiť v tme je umenie“ benefičný koncert s programom Na Šarišu tak. Vyzbierané prostriedky (32,5-tisíc) šli na konto Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Na premiéru filmu novozélandského režiséra Petra Jacksona Pán prsteňov: Dve veže (The Lord Of The Rings: The Two Towers) čakalo vypredané kino Klub.

Kino Panoráma ponúklo na úvod roka premiéru bondovky Dnes neumieraj.

V prešovskej kaviarni Wave sprístupnili výstavu Sviníčanky pôsobiacej v Prešove Tatiany Bilančíkovej s názvom Shine. Vernisáž sprevádzala muzika zoskupenia Head 66 Project.

Výstavu Na skle maľované otvorilo Krajské múzeum v Prešove. Ponúkla ľudové umenie maľby na sklo zo zbierok štyroch múzeí.

Február

Filmový Febio fest 2003 v kine Klub ponúkol tituly Smradi, Brak, Musím tě svést, Výlet, Búrlivá svadba, Útek do Budína, Filmfárum Jana Wericha.

Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove uviedlo premiéru hru prešovskej dramaturgičky Jany Bodnárovej Sobotňajšia noc.

Šarišská galéria (ŠG) v Prešove uviedla výstavu s religióznou tematikou Ex voto. Prezentovala maľby a predmety zo 17. až 19. st. Ďalšou výstavou boli maľby Michala Petreka (1922 - 1972 - 2002).

V beznádejne vypredanom prešovskom klube Plastik sa predstavila legenda slovenského punku Zóna A.

Na Budovateľskej ulici v Prešove 19. Februára znovu otvorili Véčko, teda vysokoškolský klub. Prvými hosťami boli Peter Lipa, Marián Čekovský a Michal Hudák.

V trnavskom Divadle Jána Palárika uskutočnila prehliadka hier obľúbeného chorvátskeho autora Mira Gavrana za jeho účasti. Chýbať nemohlo ani DJZ, ktoré v koprodukcii s DAD uviedlo hru Muž mojej ženy.

Vo februári a marci sa v ABC centre voľného času v Prešove konalo dokopy šesť kôl 18. ročníka nesúťažnej prehliadky amatérskych skupín Rocková liga.

Marec

Spevohra DJZ odpremiérovala hru Zem úsmevom, ktorá bola venovaná životnému jubileu prvého riaditeľa tohto divadla - Františka Rella (90. rokov).

V marci sprístupnila ŠG výstavu súčasnej slovenskej grafiky (medzi 40 autormi boli aj traja z Prešova: Lena Lešková - Bubánová, Eva Tkáčiková a Marek Lukáč) a tiež výstavu architekta, maliara, sochára, scénografa a režiséra Miloša Karáska Súkromná mytológia.

Martinské divadlo uviedlo na doskách DJZ vlastnú úpravu klasického Moliérovho Dona Juana.

Naivní loutkové divadlo z Liberca bolo hosťom bábkového divadla Babadlo. Uviedlo sa predstavením Marbuel a Kratinoha.

V Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove sa predstavili skupiny Ears, Gladiator, ale i maďarský umelecký súbor Ijfú szivek (Mladé srdcia) s programom tance muzikantov.

Krajské múzeum ponúklo výstavu sochára Martina Koutného Hudba tvarov - tvár hudby i kovaných krížov horného Šariša.

Vysokoškolský klub (spoločensko-pastoračné centrum) patril v marci zoskupeniam Bluesbabe, Duo Hups a ďalším.

Hvezdáreň a planetárium (HaP) v Prešove, oslavujúca 55. výročie vzniku, pripravila Deň astronómie, na ktorom prezentovala svoje programy Vesmírne otázniky, Martin a hviezda, Jarná obloha a John Williams.

V rámci Týždňa slovenských knižníc usporiadala Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava (KPOH) v Prešove benefičný koncert, spojený s dražbou kníh. Jej výťažok šiel na nákup nových detských titulov.

Apríl

Deň vtákov, teda prvý apríl, patrí v metropole Šariša už tradične medzinárodnej súťaži kresleného humoru na tému pivo - Zlatý súdok. V 9. ročníku akcie, ktorú organizuje karikaturista Fedor Vico, triumfoval Konstantin Kazanchev z ukrajinskej metropoly Kyjev, ktorý získal cenu Grand Prix. Ďalšie ceny putovali do Bulharska, do Nemecka a na Slovensko. Zlatého súdka 2003 sa zúčastnilo 164 autorov z 27 krajín.

V apríli ponúkla ŠG vernisáže výstav Architektonické slohy - výber z pamiatok Prešovského kraja, či trojprezentáciu Obrázky z Vermontu slovenskej grafičky Leny Leškovej, maliarky Tracey Adams a sochárky Virginie Folkestad z USA.

Po viac než desiatich rokoch sa v Prešove znovu ukázala bratislavská punková legenda Slobodná Európa v klasickej zostave. V naplnenom klube Plastik s ňou vystúpila domáca predkapela Šarišská nátierka, ktorej basgitarista Marián Kolozsy „predskakoval“ (s kapelou Strecha) Slobodnú Európu aj na koncerte pred viac než desiatimi rokmi v prešovskom PKO.

Novinár Yehuda Lahav, pôsobiaci v Izraeli, sa po piatich rokoch vrátil do rodného Prešova. Dôvodom bola prezentácia jeho knihy Zjazvený život. Lahav, známy z viacerých slovenských médií, pôsobí v Izraeli od roku 1949. Ušiel tam pred tunajším antisemitským režimom v roku 1942. Aj o tieto spomienky sa 73-ročný autor podelil vo svojej publikácii s čitateľmi. Kniha vyšla pôvodne v hebrejčine, slovenský preklad uviedlo na trh vydavateľstvo L.C.A. a chystá sa aj vydanie v maďarskom jazyku.

V šarišskej metropole sa opäť ukázala česká spevácka megastar Lucie Bílá. Prešovčanom predviedla vydarený koncert v Divadle Jonáša Záborského.

V prešovskom Klube sa konala filmová prehliadka Projekt 100, na ktorej boli uvedené snímky Muž bez minulosti, Mliečna Dráha, Naqqyqatsi a Brazil.

Premiéru hry Miloša Karáska Perón uviedlo DAD. Neskôr táto hra získala aj ocenenie „Doska“.

45. ročník Prešovskej hudobnej jari (PHJ) v PKO odštartoval koncert Mládežníckeho sláčikového orchestra pri Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Jána Pöschla v Prešove. V apríli sa v rámci PHJ predstavilo aj Trávničkovo kvarteto.

Súbor barokovej hudby Musica Historica Prešov koncertoval vo dvorane Evanjelického kolégia v Prešove.

Vo Véčku sa, okrem iných akcií, konali koncerty zoskupení Dan Brantigan Quartet a Beg Bajazid (laureáti USS Talent Night).

Máj

Prešovská skupina Chiki Liki Tu-a sa rozcestovala po Európe, 3. mája však vystúpila na domácej pôde v Plastiku. Spolu s ňou vystúpil aj slovenský Asfalt a český objav Kokobent.

Detskej knižnici Slniečko v Prešove (pri KPOH) pribudlo 85 nových knižných titulov v anglickom jazyku, ako dar venovaný vydavateľstvom Gareth Stevens Publishing Company z amerického Milwaukee. KPOH tiež pripravila v Lipovciach dvojdňový medzinárodný seminár Knižnica a detskí čitatelia.

Speváčka Lucia Šoralová odohrala úspešný koncert v prešovskom Véčku. V Prešove bola aj pred rokov, vtedy však doplatila na finále majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Na hokejový súboj (SR - ČR) tentoraz doplatil v Prešove poloprázdnou sálou DJZ zabávač Miroslav Donutil.

Vo Véčku koncertoval aj Vašo Patejdl, člen najznámejšej slovenskej hudobnej skupiny Elán.

V máji sa uskutočnilo niekoľko vydarených akcií v Plastiku, no potom tento klub zanikol.

Film Matrix: Reloaded vtrhol v máji do prešovského kina Klub a stal sa najsledovanejším v tomto roku. V klube pokračoval aj Projekt 100 snímkami Idioti, Zväčšenina a Nočné hovory s matkou.

Zvolenské Divadlo J. G. Tajovského uviedlo na doskách DJZ hru Mira Gavrana Lásky Georgea Washingtona.

DAD odpremiéroval hru Karola Horáka Adolf Ivanovič Dobrianskij.

V rámci PHJ vystúpil v PKO Karel Zich s recitálom Spomínanie. Okrem neho sa na PHJ predstavil Zbor sv. Romana Sladkopevca, súbor Musa Ludens a sláčikový orchester Musica iuvenalis.

Šarišské osvetové stredisko (ŠOS) v Prešove otvorilo 2. ročník výstavy víťazných prác súťaže Komiks 2003.

Košická skupina Nocadeň a ďalší interpreti vystúpili na pešej zóne na akcii vyzývajúcej občanov, aby sa zúčastnili referenda o vstupe SR do Európskej únie.

Mimoriadne úspešný, no i namáhavý trojtýždňový zájazd v Japonsku absolvoval prešovský folklórny súbor Šarišan. Uviedol spolu 13 vystúpení, ktoré v krajine vychádzajúceho Slnka videlo vyše 11-tisíc divákov.

Jún

Mesto Prešov oslavovalo 550. výročie udelenia erbu. Oslavy boli spojené
s Prešovským trojičným jarmokom a festivalom skupín historického šermu. Ich vrcholom bol slávnostný koncert Štátnej filharmónie Košice v DJZ. Týmito oslavami zároveň začalo Prešovské kultúrne leto.

Medzi účinkujúcimi na Prešovskom trojičnom jarmoku bola domáca kapela BB Country a plzenský Semtex. Práve s členmi Semtexu začali rokovania o kultúrnej výmene umelcov z oboch miest.

V rámci osláv 550. výročia udelenia erbu mestu Prešov sa konal aj krst novej knihy Príbehy starého Prešova. Primátor Milan Benč pokrstil novú dvestostranovú knižku historika Petra Švorca a kolektívu netradične, lupienkami červených ruží. V prvom erbe kráľa Ladislava V. - Pohrobka - zo 4. januára 1503 - totiž boli tri červené ruže, aj keď medzi historikmi stále panuje spor, či ide o ruže alebo jahody.

Sálu prešovského Véčka premenili na saunu dve pekné baby a kvalitné speváčky Dara Rolins a Misha.

Festival dobrej hudby - Sigord 2003 opäť zmenil pôsobisko. Z amfiteátra sa presťahoval na Delňu. Znovu mal v playliste nielen domácich, ale i zahraničných interpretov, spomeňme Honzu Nedvěda, Samsona (ČR), Martyho Halla, Butcha Coultera (Kanada), Blue Train (Maďarsko), Grupu Furmana (Poľsko). Festival pocítil istý pokles záujmu publika.

Na Sídlisku Sekčov otvorili novú detskú knižnicu Rozprávka (na ZŠ Ďumbierskej). V čase otvorenia obsahovala 1300 kníh.

Divadelný festival Karpat fest s úspechom zorganizovalo DAD. Zúčastnili sa na ňom divadlá z Poľska, Česka, Srbska a Čiernej hory a SR.

V ŠG boli výstavy Čipkárskej školy z Nordhalbenu (v rámci Festivalu paličkovanej čipky) a Rusíni sveta (v rámci Svetového kongresu Rusínov).

10. výročie oslávili v PKO prešovské detské mažoretky Diridonky. Koncertu sa zúčastnila aj ich krstná mama Helena Vrtichová, spolu s Evouu Mázikovou a Vladom a Vladkom Železňákovcami.

V Záhrade umenia prebiehala akcia Bažant Kinematograf, na ktorej sa premietali z autobusu české a slovenské filmy Rebelové, Všetko čo mám rád, Rok ďábla, Samotáři...

V Kostole Krista Kráľa otvorili 5. ročníka výstavy detských výtvarných prác. Hosťom jej otvorenia bol prešovský rodák, spisovateľ, výtvarník ak kazateľ Daniel Pastirčák.

Česko-slovenský festival Trampská Porta v Ústí nad Labem dopadol výborne pre prešovskú skupinu Hrdza. Zvíťazila, teda sa stala laureátom trampskej Porty a jej speváčka Veronika Rabadová sa navyše stala Miss Porta 2003.

Otvorili tunel Branisko. Pri slávnosti odznelo aj na tento účel skomponované Te Deum prešovského autora Bernadra Hersteka, známeho sťaby šéfa speváckeho súboru Prešovčatá.

Júl

Z Banskej Štiavnice si prešovská folková skupina Hrdza priviezla cenu za víťazstvo v 9. ročníku Strunobrania, celoslovenskej prehliadky folkovej, country, bluegrassovej a trampskej hudby. Tesne predtým získala aj ocenenie Country sedlo.

V priestoroch letnej terasy Rock café Netopier sa konal minifestival Street Fest 2003. Headlinerom bola bratislavská legenda Davová psychóza, okrem nej sa predstavili aj formácie Anticage (Žilina/Praha), Saprophyte, One Voice, Wayd (všetky Prešov) a Darwin (Holandsko).

Najznámejší slovenský open-air festival Bažant Pohoda 2003 mala trojnásobné prešovské zastúpenie v podobe Chiki Liki Tu-a, DJ-a Jazzyho a saxofonistu Mária „Gapu“ Garberu.

Šarišská galéria ponúkla výstavy 100 ks (E. Rákoši, M. Jordán, A. Jaszusch a ďalšie diela z depozitáru ŠG) a spoločný projekt Prešovčanky Edity Vološčukovej a Vasiľa Romana z Ukrajiny Vidieť neviditeľné.

Krajské múzeum v Prešove sprístupnilo výstavy Historické podoby Prešova a Remeselný dvor v Rákociho dome.

August

Prešovský East Side festival zanikol. Zato v Sabinove sa rozrástol Letofest. Na 4. ročník tohto open-air festivalu Prešovčania nechýbali nielen v hľadisku, ale ani na pódiu - vystúpili kapely ako Šarišská nátierka, Dollys, Chiki Liki Tu-a či Heľenine oči, čerství víťazi Stropkovskej hudobnej ligy. Headlinermi Letofestu boli Slobodná Európa, Le payaco, Ska pra šupina...

V rekreačnej oblasti Valkov na Domaši usporiadalo prešovské Flash rádio Šariš Flash párty spojenú s vyhlásením titulu Miss Domaša Valkov 2003. Titul získala Petra Lenártová zo Strážskeho (21 r., 50 kg, 170 cm, 88-59-89). Publikum sa bavilo aj počas vystúpenia prešovských Mlokov či Exprešovčana Petra Nagya.

Letná čitáreň Slniečka (súčasť KPOH) privítala najpopulárnejšiu slovenskú
spisovateľku Táňu Keleovú - Vasilkovú.

Primátor Prešova prijal na radnici pri príležitosti jubilea (80 rokov) Tibora Bodáka. Tento rodák zo Spiša zasvätil svoj život divadlu. Od roku 1963 bol členom činohry Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Na Sídlisku Sekčov (v NS Opál) vznikol nový hudobný klub Rabaka.

Druhú knihu poézie Niečo ako zázrak vydal nový redaktor Prešovského denníka Korzár František Pastirčák. Vyšla v tvrdej väzbe vo Vydavateľstve Matice slovenskej.

September

Básnik Ivan Baláž Kráľ vydal svoju druhú básnickú zbierku Básne - bara ex nihilo, ktorú vydal prešovský Arkus JJ.

Azda najúspešnejšia a najvšestrannejšia prešovská spisovateľka Jana Bodnárová vydala slovensko-nemeckú knihu pre deti Čo som videla pri jazere / Was ich see zu sehen bekam. V jej vydavateľstve Baum vyšla aj novela Jurija Andruchovyča Rekreácie. Ide o prvý preklad ukrajinského autora vydaný na Slovensku po roku 1989.

Slovenský hudobný fond na návrh Slovenskej džezovej spoločnosti udelil Cenu Laca Martoníka Prešovčanovi Petrovi Adamkovičovi za džezovú osvetu v regióne, za pedagogickú činnosť a aktívne hranie.

Vynovený športový areál FC Ozex Solivar hostil slovenskú hudobnú legendu Modus, ktorá vystúpila v staro-novom zložení: Janko Lehotský, Ľuboš Stankovský, Jirko Vana, Ľudovít Nosko a Janko Lehotský ml.

Koncertom roka bol v Mestskej hale vypredaný koncert Richarda Müllera v rámci jeho ´03 Tour. Okrem Müllera a Ivan Tásler Bandu vystúpili Iva Bittová s DJ Javasom, Kryštof a David Dragoun Band.

V Prešove sa konal Japonský festival. Okrem ukážok sumo v podaní 20 borcov z japonskej univerzity Daito Bunka bola v PKO nainštalovaná výstava fotografií japonského prírodného a kultúrneho bohatstva a na Prešovskej univerzite vystúpila speváčka Kayoko Yagi.

Organica dokončila v prešovskom štúdiu Perina prvé CD. Túto hudobnú formáciu založil Martin Dayen z metropoly Šariša tak, že v barcelonskom metre stretol speváčku Madison. Pridali sa k nim muzikanti z prešovskej Hlavy 66, ktorá si predtým zahrala v Belgicku.

Dve nominácie na 8. ročník prestížnej divadelnej ceny DOSka si vyslúžilo prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča vďaka inscenácii Perón. V kategórii najlepší herec je okrem Milana Lasicu (laureát) a Martina Hubu nominovaný aj Evgen Libezňuk za vedľajšiu rolu v Anjela. Nomináciu (a víťazstvo) získala aj scénická hudba, ktorú pripravil Michal Kořán.

Divadlo Jonáša Záborského zahájilo novú sezónu premiérou Moliérovej klasickej veselohry Vynútená svadba.

Na pešej zóne usporiadalo mesto Prešov akciu Euro-top-anka, pri príležitosti blížiaceho sa vstupu Slovenska do EÚ. Na podujatí si zahrali skupiny Chiki Liki Tu-a a Real Line, Detské kočovné divadlo DRaK a výtvarné umenie prezentovali žiaci ZUŠ.

V PKO sa konal koncert speváčok troch generácií (Mária Mačošková, Anna Servická, Andrea Sikorjaková) s názvom Zaspivajme sobi trjoma holosamy.

ŠG otvorila výstavu Svitanie Anny a Nikol Simkovej a prezentáciu Bábkarská scénografia.

Prešovské kultúrne leto ukončili na pešej zóne vystúpenia tanečného štúdia Soul, pedagógov a žiakov ZUŠ Jána Pöschla a mažoretiek Labi.

Košický raper Helicó nakrúcal videoklip na malej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Išlo o prvý Helicóv videoklip, ktorý bol natočený k druhému singlu albumu Myphilosophy Zostať smieš (Nize & Slow) a spoluúčinkovala v ňom Dara Rolins.

Október

Koncertom kapely Ulanbattar Band začal klub Ryba v stene Prešovskej byciklovej skupiny Kostitras s cyklom pravidelných hudobných aa poetických večerov.

Medzi tucet finalistov 19. ročníka pôvodnej autorskej súťaže Košický zlatý poklad sa prebojovala aj prešovská skupina Desire. Predstavila sa vlastnou skladbou Rampampirapam s textom svojho speváka Igora Župinu. Košický zlatý poklad získal domáck Tomáš Krak, tesne pred bystrickým zoskupením Mukatado.

38. ročník Prešovskej hudobnej jesene (PHJ) začal 8. októbra koncertom zoskupenia Požoň sentimentál, ktoré hráva hudbu starej Bratislavy. Jedným z hlavných účinkujúcich bol Exprešovčan Ľubo Burgr, známy zo skupiny Ali Ibn Rachid. Na PHJ sa predstavili aj klaviristi Ida Černecká a František Pergler.

V bratislavskom divadle Sréna vystavoval svoje obrazy prešovský výtvarník Ľubo Guman.

Vo Wave klube otvorili výstavu Konflikt a záznam. Prvá časť - Konflikt - patrila mladej autorke Lucie Grejtákovej, Záznam predstavoval skúsený autor Stano Šalko.

Prehliadka CinEdays 2003 - Dni európskeho filmového dedičstva konaná pod patronátom EÚ neobišla ani prešovský Klub. Diváci mohli vidieť filmy Charlotte Gray (Veľká Británia), Luna Papa (koprodukcia Rusko - Nemecko - Rakúsko), Biela vdova (Veľká Británia), Hovor s ňou (Španielsko), Blikajúce svetlá (Dánsko) a Fantóm Paríža (Francúzsko).

Súkromná AG Gallery pripravila už trinástu akciu, výstavu Anny Gajovej a jej žiakov. Gajová vystavovala svoje pastely a prezentovala publikáciu pohľadníc Zimný Prešov. Na akcii Prešov mojimi očami bola vystavená aj „plachta“ Gajovej žiakov so zobrazeniami prešovskej Hlavnej a unikátna modelová železnica z dielne Františka Pončáka.

Prešovský karikaturista Fedor Vico vystavoval v Krajskom múzeu svoje práce pod názvom Dereš, alebo Jánošík žije, chyťte ho. Výstava obsahovala kresby zo zbojníckeho seriálu, ktorý sa objavoval v rokoch 1965 až 69 v Roháči. Neskôr vyšiel aj knižne, ale normalizátori ho zlikvidovali. V múzeu sprístupnili aj výstavu obrazov Anny Vojčíkovej - Gabzdilovej.

S programom Nebe počká vystúpil v PKO pesničkár Karel Plíhal. V PKO sa konal aj koncert Marie Rottrovej a skupiny Neřež.

Detské kočovné divadlo DRAK uviedlo premiéru rozprávkovej hry O Popoluške, čo repu neťahala.

Kino Klub uviedlo dlhoočakávanú premiéra novinky Quentina Tarantina Kill Bill: Volume 1.

V DJZ hosťovala šou Jána Ďurvčíka GASP, ako aj pražské Divadlo Gong s hrou Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same (hrali Libuše Šafránková a Josef Abrhám).

November

V Mestskej hale vystúpila česká gitaristka a speváčka Lenka Filipová.
Uletená prešovská formácia Chiki Liki Tu-a vydala v Millenium Records tretí album Choďte sa hrať pred vlastný vchod. Pokrstila ho aj v prešovskom klube Rabaka.

Prvým novembrovým podujatím PHJ bol koncert Židovská hudba a spevy. Na PHJ sa predstavila aj Vyšehradská filharmónia, folklorista Janko Ambróz a jeho hostia a cyklus uzavrela skupina Hrdza.

12. ročník festivalu Jazz Prešov 2003 sa uskutočnil v PKO a vo Véčku. Pred omladeným publikom sa počas dvoch dní prezentovalo viacero kvalitných interpretov, počnúc kapelou Beg Bajazid, cez Energy Kazimierza Jonkisza, Yvonnu Sanchez Gábor Dörneyi Trio až po Jacek Pelc Trio. Vrcholom bolo vystúpenie Petra Lipu a oprášeného Blues Bandu s kapelníkom Lubošom Andrštom.

Takmer týždeň sa na pôde Prešovskej univerzity i oboch divadiel konal 37. ročník Akademického Prešova. Vystúpili rôzne druhy študentských divadiel, zo Slovenska, aj zo zahraničia. Medzi nimi sa predstavili napríklad Zuzana Homolová, Divadlo Continuo (ČR), Dekadentní divadlo Beruška (ČR), či Teatr Cogitatur (Poľsko). Medzi ocenenými laureátmi „apečka“ bol i Michal Bočák z PU.

Začal sa hudobný cyklus Prešovčatá 30-ročné, a to koncertom Missa Liberorum in F a Te Deum.

V klube Wave sa konala prehliadka študentských filmovn Sperm Cinema.

Šarišské osvetové stredisko v Prešove sa prezentovalo výstavou Mesiac fotografie okom fotografov a prác študentov Združenej strednej školy služieb v Prešove.

V obnovenom solivarskom „kulturáku“ PKO sa konal reunionový koncert prešovských skupín šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov.

Poľský muzikál Na skle maľované prežil na doskách Divadlo Jonáša Záborského desať rokov (a takmer 350 repríz). Pri tejto príležitosti sa v historickej budove DJZ konalo slávnostné predstavenie tohto muzikálu s niekdajšími i terajšími hereckými predstaviteľmi.

DJZ prišlo s novým titulom, úpravou českého muzikálu Starci na chmeli.

DAD znovu žalo vavríny. Herec Jozef Tkáč získal cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo.

Hudobno-dobrodružná skupina Mloci oslávila koncertom vo Véčku 19. narodeniny.

DJZ uviedlo koncom mesiaca premiéru rozprávky Popoluška.

Šarišské osvetové stredisko v Prešove vyhodnotilo Gorazdov literárny Prešov, 8. ročník celoslovenskej súťaže v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy. Prvenstvo v kategórii poézia si odniesla Lucia Paraličová z Plavnice. Na druhom mieste zhodne skončili Lenka Dzadíková z Prešova a Lucia Mindeková zo Starej Ľubovne. V próze nebolo udelené prvé miesto, druhá bola Prešovčanka Veronika Longauerová a tretie miesto získali Jozef Mydla z Prešova a Ivana Lacková z Bratislavy.

Detský domov Slon v Šarišských Michaľanoch pripravil v DJZ benefičný koncert, na ktorom, okrem iných, vystúpili Duo Inols, Helena Vrtichová, BB Country, Štefan Skrúcaný, Martin Kraus, Anka Servická, Jozef Andraščík.

December

Asi 5000 divákov navštívilo Mestskú halu počas koncertu českého hitmakera Michala Davida.

Poslednou tohoročnou premiérou DAD bola Okresná nemocnica.

Pesnička prešovských Hudcov prérie Láska moja de si sa stala jednou z najhranejších skladieb vo Fun rádiu.

V rámci Alibaba Tour 2003 vystúpila v PKO skupina Horkýže slíže s predkapelou How?No!Cuc.

Comeback ohlásila prešovská kapela Hrdza na čele s Kamilom Filkom. Dôkazom bol koncert vo Véčku.

Vo Véčku sa predstavila aj skupina Malý princ s hosťami. Medzi nimi boli speváčky z Barličky, gitarové duo Micík - Smolej, skupina Hrdza a legendárny český pesničkár Wabi Daněk.

Moldavská kapela Zdob si zdub bola ďalším z bodov decembrového programu Véčka.

Projekt bubeníka Martina Valihoru Secret Sound Nation sa predstavil na koncerte v prešovskom Bizzare music café.

V DJZ sa uskutočnil benefičný koncert Vločky šťastia, na ktorom vystúpili napríklad Barbara Haščáková, Ibrahim Maiga, Iveta Bartošová, Peha a ďalší.

3. ročník Festivalu zlej hudby sa konal v Bizzare music café. Predstavili sa na ňom projekty Chiki Liki Tu-a: Hudci prérie (country), Antracit (heavy metal), Der Kondenzator (minimal elektro von DDR), The Wajgles (punk), MC Zviera & Učiteľ Rap (hip-hop), Okná vnímania (hipies), Medibagrement (death-grind-dark-doom-black metal) + DJ Kostňak.

DJZ v premiére uviedlo kabaretné predstavenie Slavomíra Benka s názvom Predstavenie, alebo Ide pieseň...

Šarišská galéria sprístupnila výstavu Franca Čerňaka (Ukrajina) - Sklo, ako aj výstavu diel Jozefa Bendíka, významného maliara 20. st. venovaná 100. výročiu narodeniu tohto umelca.

AG Gallery ponúkla výstavu obrazov členov spolku KOPA Vianočný salón 2003.

2. Prešovský študentský Liverpool sa konal vo Véčku, jeho hosťom bol Marián Čekovský. Laureátmi tejto súťažnej hudobnej prehliadky sa stali Zdenka Kvasková z Cerniny (okres Svidník) a skupina Dalla Matiina Alla Sera zo Sabinova.

Mesto Prešov pripravilo na pešej zóne sériu Vianočných programov. Vystúpili v nich napr. Ľudová hudba Prešovčan, Cirkevný miešaný evanjelický zbor Sion, Čipečka, Šarišanček, Rozmarija, Zbor Pravoslávnej bohosloveckej fakulty PU, Zbor sv. Romana Sladkopevca Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty PU, Pútničkovia, Tatrín, Duo Bartko...

V Krajskom múzeu v Prešove otvorili výstavy Gloria in excelsis Deo - betlehemy, Fazuľky starých materí a Maľované salaše.

Foto: Darius Ivan, Prešovský denník Korzár (z úspešnej hry DAD-u Perón)

Súvisiace linky:

Korzár: http://www.korzar.sk

Kultúra v Prešove v roku 2002:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=200

Kultúra v šarišskom regióne v roku 2001:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=96

Kultúra v Prešovskom kraji v roku 1999:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=12

Hudobný rok 1998 v Prešove a okolí:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=129

 
7.1.2004 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 22636 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS