dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Desire - naturlische band

Medzi tucet finalistov 19. ročníka pôvodnej autorskej súťaže Košický zlatý poklad sa prebojovala aj prešovská skupina Desire. Hoci toto zoskupenie funguje len od roku 2001, tvoria ho samí ostrieľaní hudobníci. Bubeník Peter Adam, trojica členov z kedysi známeho prešovského Helioru - Marián Falat (klávesy), Vladislav Kovalčík (gitara) a Igor Župina (spev) a Rišo Kohlmayer (basgitara), ktorý predtým pôsobil v kapelách Silence, ExSilence a DX Sons.

Posledne menovaný hudobník je najmladším v kapele, má 27 rokov. Práve s ním sme sa pozhovárali nielen o Košickom zlatom poklade. „Zachytili sme reklamu na túto súťaž, poslali sme potrebné podklady a spomedzi 107 nahrávok sme sa dostali medzi dvanástich finalistov. Dosť ma to prekvapilo, lebo konkurencia hlavne na východnom Slovensku je veľká a silná,“ začal rozprávať R. Kohlmayer.

Desire sa na Košický zlatý poklad hlásili už vlani, uspeli však až na tomto ročníku. Súťažili skladbou Rampampirapam, na ktorej sa podieľala celá kapela, text je dielom speváka Igora Župinu. „Je to príjemná, pomalá vec, do ktorej sa treba započúvať. Text je, povedal by som, citovou výpoveďou, poetický a lyrický,“ charakterizoval pieseň basgitarista a dodal, že je v nej rozohraná jedna téma na troch akordoch. „Menej je niekedy viac.“

Keďže festival išiel v rozhlase v priamom prenose, okrem potlesku publika v sále potešila Desire aj hŕba SMS správ. Ohlasov bolo dosť, niektorí vraj prirovnali ich pieseň k Müllerovi či Lucii. „Stretol som sa s takými názormi a hoci ja v tom nevidím ani jedno, ani druhé, rešpektujem ich.“ Samotní Desire sa nedajú presne zaškatuľkovať. Vyrástli na heavy metale osemdesiatych rokov, ale ich tvorbu možno nazvať rockovou, s rôznymi hudobnými prísadami ako funky, ale i jazz, blues... „Každá pieseň, ktorú vytvoríme, vychádza z našich pocitov. Veci vznikajú na skúškach pri 'džemovaní', podieľa sa na nich celá skupina. Spájajú nás muzikantské pocity, ak niečo spravíme, musí to vyjsť prirodzene z nás. Vlastne sme taká 'naturlische band',“ podotkol R. Kohlmayer s tým, že kapela sa nešpecifikuje len na úzky okruh publika.

Účasť vo finále Košického zlatého pokladu považuje kapela Desire za „veľký krok vpred“. Súťaž bola podľa Kohlmayera zvládnutá aj po organizačnej stránke, dobré bolo aj publikum, hoci fandilo prevažne svojim, teda Košičanom. „Festival bol podľa mňa prierezom toho najlepšieho z neprofesionálnych kapiel. Ľudia si mali z čoho vyberať, štýlovo to bolo pestré. Prirodzenú výhodu Košičanov bolo cítiť, ako keď hrá tím na domácej pôde.“

Aj titul skončil doma, získal ho Košičan Tomáš Krak, ktorý zvíťazil tesne pred bystrickým zoskupením Mukatado. Kto bol favoritom podľa basgitaristu Desire?
„Môj osobný tip na víťaza bol Rado Moznich, ktorý skončil tretí. Jeho najväčšou devízou bola pódiová šou.“ Ako dodal, pozdávali sa mu aj Mukatado, zvlášť ich speváčka, košická kapela Second Chance či popradská Elektric Plus.
Desire znamená v angličtine túžba. Táto prešovská kapela, ako každá, momentálne túži po prvom albume. Sú však realisti. „Jedna vec je robiť muziku, dfruuhá presadiť sa v 'šoubize'. Kapela sama osebe môže zaujať, otázne je či prerazí,“ povedal nám Rišo Kohlmayer a dodal: „Až tak veľmi sa preto do vydávania albumu nehrnieme, necháme to vyzrieť, čakáme na správne načasovanie.“

V súčasnosti má skupina Desire demo-CD z tohto roku (s piesňami Bacil, Chlapec a 'pokladovkou' Rampampirapam) a vlaňajšie, tiež trojskladbové CD, na ktorom sú aj piesne v anglickom jazyku.

(október 2003)

Foto: archív Desire

 
31.10.2003 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18485 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS